Carin, 40, fick beskedet att hon hade en aggressiv form av MS: "Jag måste överleva"

På ett ögonblick kan livet förändras helt. För Carin Ahlander har livet förändrats drastiskt två gånger.

Carin Ahlander, 40, vaknade som vanligt en morgon i december 2010. När hon skulle gå upp ur sängen för att ta sig till sin son som låg i spjälsängen ett par meter bort kunde hon inte känna sina fötter.

– Jag visste att fötterna var på golvet men jag kände dem inte. Jag såg inte vad som var upp och ner, och jag kunde inte ta mig till spjälsängen.

Carin fick åka in till sjukhuset, där de trodde hon fått en stroke. Efter tre dagar fick dock Carin beskedet att hon hade en aggressiv form av MS.

– Det kanske låter konstigt men jag blev glad och lättad. Jag behövde inte ligga inlagd och bli opererad över jul och nyår, och en rullstol är ingen kista. Det kändes inte så tragiskt. Det var mer skönt att veta varför minnet inte fanns och varför fötterna inte lydde.

Carin var föräldraledig vid tidpunkten och började fokusera mycket på att ta hand om sig själv, speciellt sitt psyke.

– Det är jätteviktigt att ta hand om sig själv psykiskt. Jag började med mindfulness, jag behövde hålla mig lugn för när jag var stressad kunde jag inte prata.

Carin bor i Hjo med sin man Fredrik, deras son, 8 år, och dotter, 1,5 år, och en perserkatt. Hon säger själv att hon är en rak person, och hon är inte rädd för att säga vad hon tycker.

Hur påverkades din kropp av din MS?

– Det går i skov, hela tiden, med rörlighet och minne. Jag kan inte kissa själv till exempel. Det är självklara saker som man tog för givet innan.

Carins bromsmediciner fungerade bra, och sjukdomen bromsade fort. Det tog några år, men slutligen fick hon besked om att hon skulle bli frisk genom stamcellsoperation, där patienten får nya och friska blodbildande stamceller.

– Det har hela tiden varit mitt mål. Jag skulle bli frisk från min MS. Vi började forska i stamcellsoperationer som har varit framgångsrika när det gäller personer med MS. Vi gav inte upp. Jag skulle bli frisk, det bara var så. Jag och Fredrik planerade hur vi skulle gå i pension tillsammans. Vi hade aldrig kunnat tänka oss att jag skulle drabbas av något mer, vi trodde det räckte med aggressiv MS. Det var därför det var så konstigt att hitta en knöl i bröstet.

Carin skulle bli frisk

Det var i slutet av 2016 som Carin hittade en knöl i bröstet. Hon trodde det var en cysta och sökte vård direkt. På sjukhuset behövde man göra en massa prover, samtidigt växte bröstet och de hittade inte vad det var.

– En vecka innan jul fick vi veta att det var bröstcancer. Vi fick välja om de skulle operera bort bröstet eller bara operera en del. Det var ett enkelt val, jag ville operera bort hela bröstet för att vara på den säkra sidan. Cancern skulle bort.

Dagen innan operationen satte sig Carin med sin son vid julgranen och berättade att hans mamma har cancer. Carin säger dock att samtalet var optimistiskt. Hennes son förstod var det var, och Carin lovade honom att hon skulle bli frisk efter operationen.

Carin opererades den 2:e januari i år, och hon säger att hon kände sig fri när hon vaknade upp efter operationen. Som om att hon var fri från cancern. När hon låg på uppvaket ringde de också från Akademiska sjukhuset i Uppsala och berättade att Carin fått tid till sin stamcellsoperation. Men då Carin precis opererats för sin cancer behövdes den operationen skjutas på.

– Någon timma efter det fick jag besked om att de sett fläckar i lungorna. Jag trodde inte det var något mer, de hade ju tagit bort bröstet.

På väggen mitt emot Carins sjukhussäng hade hon satt upp en tavla av ett foto som hennes man Fredrik tagit. Motivet var deras barn.

– Dagen efter skulle onkologen prata med mig. Hon gick in i rummet och hälsade på mig först efter att hon hade tittat på tavlan. Då förstod jag att det inte var bra. Hon hade tårar i ögonen och jag bara fattade. Hon satte sig nära och berättade att det inte hade räckt med att ta bort bröstet.

Carins cancer hade spridit sig till hennes lungor och hon hade nu sarcomcancer i lungorna som var högmalign, alltså mycket elakartad.

– Jag frågade hur många år jag hade. Svaret blev ett till två år. Då tänkte jag bara nej. Jag måste överleva. Jag hade lovat min son när vi satt under julgranen att vi skulle ta bort cancern, berättar Carin med gråten i halsen.

Kan inte opereras i Sverige

Carin tryckte bort beskedet och sina egna känslor, samtidigt som hon ringde till sina nära och kära och berättade.

­– Alla började leta efter botemedel och sätt att fightas mot det här. De hittade ett privatsjukhus i Storbritannien som är världsledande på titthålskirurgi med laser som fungerar på sådan cancer jag har.

Carins lungmetastaser är små, och hon har 15-20 stycken i varje lunga. Om man skulle genomföra en operation här i Sverige för att ta bort metastaserna skulle man ta bort så mycket lungvävnad att Carins lungor skulle kollapsa, därför är den operationen inte ett alternativ. På sjukhuset i Storbritannien har man dock kommit på en unik metod för sådana här fall, med framgång.

– Vissa har förlängt livet med 10, 15 år. Andra har blivit helt friskförklarade. Om jag skulle göra operationen där skulle jag kunna bli helt friskförklarad, säger Carin.

Dagen efter att de hittat privatsjukhuset föddes ”Kill Carins cancer”, en fond för att ha råd med operationen i Storbritannien.

Carin berättar att många hjälpt till och gjort allt vad de kunnat för att samla in pengar till Kill Carins cancer.

– En konstnär och hennes elever donerade de pengar de fick för tavlor de målat, en granne ordnade en kurs i zumbadans med inträde där pengarna därifrån donerades till mig, en person har gjort en diktsamling där alla intäkter går till mig. Folk är helt fantastiska. Peter LeMarc sålde en av sina gitarrer som gav 10 000 kronor till min fond. Många som hört eller läst min historia har donerat pengar.

"Enda chansen att rädda mitt liv"

För att ha råd med operationen måste Carin samla in 800 000 kronor, i dagsläget har hon fått in drygt 335 000 kronor, så det är fortfarande en bit kvar.

­– Operationen är enda chansen att rädda mitt liv, och det är massvis med folk som hjälper till att göra det möjligt. Jag känner styrkan från dem.

Carin säger att operationen bara är ett flyg bort, men riktigt så enkelt är det ju inte.

Kommer du göra operationen även om du inte får in alla pengarna?

– Ja, jag måste göra den på något sätt. Min barndomsvän Ida sa till mig att det här ska gå, och att hon säljer sitt hus om det inte finns något annat alternativ, säger Carin och skrattar till. Hon fortsätter:

– När Ida säger att det ska gå, då vet jag att det bara måste gå.

Carin berättar att det är sagt att operationen ska ske i juli, personalen på sjukhuset i Storbritannien väntar bara på att få alla röntgenbilder på Carins lungor, då sätts allt igång.

– Men så fort jag skickar bilderna måste jag också betala. Så orden Kill Carins cancer är det jag lever för just nu. Jag ska komma dit och cancern ska dö. När cancern sedan är borta och kroppen orkar med kan jag få göra min stamcellsoperation. Då kan jag tänka Kill Carins MS också.

Carin berättar att hon för ett tag sedan drömde att hon satt utanför sjukhuset i Storbritannien på en bänk, de hade opererat bort cancern och hon kände sig fri. Den drömmen är nu hennes mål.

– Jag ska hålla det jag lovade min son under julgranen.

Fördröjer sjukdomsförloppet

Medan Carin väntar på att kunna få åka och göra operationen får hon palliativ vård genom cellgifter.

– Palliativ vård är det värsta ordet jag vet. Behandlingen bara förlänger livet, den gör ingenting för att döda cancern. Man bara fördröjer sjukdomsförloppet, och håller nere tumörerna.

Carin får cellgifter var tredje vecka, och hon säger att hon verkligen känner att det är ett gift som kommer in i hennes kropp.

– Det är jättetufft. Men det kanske dödar något, så då är det bra. Jag har dock fått byta cellgift då mina tumörer är så elakartade att det jag hade först bara bidrog till att jag tappade mitt hår och mina ögonfransar.

Carin är dock bestämd då hon säger att cellgifterna i alla fall inte får döda den livsglädje hon fortfarande har kvar.

– Jag ska överleva. Fransarna får falla men jag tänker inte göra det.

Vill du donera pengar till Kill Carins cancer? Gör det HÄR.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!