Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bränner svett bort fett – är det verkligen effektivare att träna i värme?

Vad händer i kroppen när vi svettas egentligen? Och gör vi av med mer energi då, eller är osvettig träning lika bra för hälsan? Och den största frågan, träna i värme eller inte. Experten svarar.

Vissa av oss dryper av svett medan andra knappt blir fuktiga i pannan under ett träningspass. Hur mycket vi svettas är faktiskt inget vi kan påverka. Det är förutbestämt och sitter i generna, berättar träningsexperten och idrottsläraren Sofia Åhman.

Svett är inte fett som smälter, utan främst vätska och salter du gör av med

– Vissa har lättare för att svettas, medan andra mest blir röda i ansiktet. Det beror på att antalet svettkörtlar är genetiskt.

Den senaste träningstrenden är riktigt svettiga träningspass. Bikramyoga, där man yogar i ett rum uppvärmt till cirka 40 grader, är ett exempel som är populärt här hemma. I USA är även  hot spinning”, där man cyklar i värme, trendigt.

– Träning i värme är avslappnande, musklerna känns mjukare och det är lättare att göra rörlighetsövningar. Men man gör inte av med mer kalorier när man svettas mycket, säger Sofia Åhman.

– Svett är inte fett som smälter, utan det är främst vätska och salter du gör av med och så fort du dricker igen så kommer ju det tillbaka.

Det är lätt att bli lurad av sin egen kropp när man tränar i värme. Det är påfrestande för kroppen så man kanske tror att man jobbat jättehårt, men egentligen är det kroppen som jobbar med att kyla av dig samtidigt som din puls är hög. Att spinna i värme får tummen ner av proffset.

– Att köra spinning i värme är ingen hit eftersom vi inte kommer att orka lika mycket och inte får bättre kondition. Värme passar bättre till rörlighetsövningar.

LÄS OCKSÅ: Vad gör mellanmål för nytta egentligen – amelia reder ut

Är det något vi ska tänka på när vi tränar i värme?

– Framförallt att dricka bra. Oftast reglerar kroppen det där, men tänk på att dricka lite extra efter ett pass i värme, säger Sofia Åhman.

En myt när det kommer till träning och svett är att en vältränad person inte svettas lika mycket som någon som är otränad. Enligt Örjan Ekblom, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan GIH, kan det bero på att vältränade helt enkelt tar i mindre.

– Om en vältränad person och en mindre vältränad person utför samma absoluta arbete till exempel lyfter lika många stenar i minuten, så kommer den som har sämst kondition att ligga på en högre relativ förmåga, hen måste alltså jobba hårdare för att klara lika mycket, och då kommer den personen att bli varmare och sannolikt svettas mer.

Så om man ser två personer jogga bredvid varandra så kan den ena se ut att svettas mer än den andra. Antingen beror det på genetik eller på att den mindre vältränade är på en högre relativ intensitet på grund av sämre kondition och därför blir varmare.

Kan man träna upp sin förmåga att svettas?

– Ja, om man tränar regelbundet när det är varmt så kan man bli bättre på att svettas, säger Örjan. Om du ska åka utomlands så tipsar Sofia Åhman om att träna på dygnets svalare tider, som tidiga morgnar eller sena kvällar.

Hur mycket vatten behöver man fylla på med när man svettas mycket?

– I värme så svettas vi ju mycket mer än vanligt. Hemma kanske vi svettas några deciliter, medan vi vid tuff träning i varmt klimat kan svettas f lera liter.

Svett består av 99 % vatten och 1 % salter och elektrolyter*, så det är främst vatten men även salter vi måste fylla på med, säger Sofia Åhman.

Träna i värme eller inte träna i värme?

– Om man tycker att det är skönt så ska man absolut gå på varm yoga, men det är lika bra träningsmässigt att gå på vanlig yoga. Det är en smaksak. Jag tycker själv att rörlighetsträning kan vara skönt i värme, speciellt när det är kallt ute.

– Oavsett om man tränar i värme eller inte så tycker jag att alla borde träna så de svettas tre gånger i veckan, säger Sofia Åhman.

LÄS OCKSÅ: Gå ner 2-3 kilo på en vecka med våra kickstartsrecept

 

Träningsresa med amelia

Häng med amelia till Kroatien på träningsresa i september 2018. Klicka på bilden för mer info!