Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: E+ / Getty Images / Georgijevic

Bli kvitt dina ovanor – experterna ger sina 7 bästa tips

Med en dålig vana kommer inget gott. Ändå är det svårt att sluta upp med en ovana när den väl satts i rullning. Här ger två teraputer sina bästa tips för att återta kontrollen.

Alla har ovanor. Den som säger annat ljuger, alternativt lever ett liv i förnekelse. Det kan handla om något så oskyldigt som att bita på naglarna, eller något så skyldigt som att röka, snusa eller äta orimliga mängder snabbmat.

Oavsett hur ovanan ser ut så går det att bli av med den, enligt Bustle som pratat med teraputerna Nina Perales och Bianca L. Rodriguez. Här ger de sina sju bästa tips för att bli kvitt dåliga vanor.

LÄS MER: Så mediterar du + tips på 6 grymma appar

Bli av med en dålig vana – 7 tips

1. Visualisera hur ditt framtida liv skulle se ut utan din ovana. Forskning visar att om man fokuserar på hur bra det blir när man når sitt mål, snarare än hur jobbigt det blir att ta sig dit, så ökar chansen att lyckas, säger psykoterapeuten Bianca L. Rodriguez.

2. Mindfulness har visat sig ha positiva effekter på hälsan, på både psykisk och fysisk. Dessutom visar forskning att mindfulness ökar vår medvetenhet. Och att vara medveten om sina ovanor är ett nödvändigt måste för att kunna bli kvitt dem.

3. Ersätt dina dåliga vanor med bra vanor. Byt exempelvis ut snabbmat mot en gedigen och utmanande insats i köket, eller cigaretter mot en rask promenad eller ett tuggummi.

4. Identifiera vad som triggar din ovana. Börja med att fundera på vad din ovana fyller för funktion. Försök sedan hitta alternativa lösningar som är mer sunda och givande.

5. Att bli kvitt en ovana är svårt just eftersom det är en vana – alltså en handling som man gör omedvetet. Dessutom är det tufft även om man är medveten. Därför är det bra om du berättar om ditt beslut för en vän, så du kan få stöd och hjälp.

6. Var snäll mot dig själv. Att bli kvitt en ovana tar tid och energi och du kommer behöva smaka på den bittra smaken som följer på ett nederlag. Men ge inte upp. I det här fallet är gräset faktiskt grönare på andra sidan!

7. Var realistisk. Om man burit runt på en ovana i flera, flera år så är det inte rimligt att sluta på stört. Psykoterapeuten Bianca L. Rodriguez tipsar om att sätta upp delmål. Då finns det flera små segrar att kamma in, vilket hjälper dig att hålla motivationen uppe.