Doktorns mirakelmedicin – hitta lugnet med nya metoden
Stress är ett stort samhällsproblem och kvinnor drabbas hårdast. Känner du igen dig? Läs vidare! Det finns sätt att förebygga den skadliga stressen och det kan vara enklare än du tror.
– Att läsa böcker är som ett vaccin mot stress, säger läkaren och författaren Jonas Moström.
Jonas Moström är en av Sveriges mest populära författare, just nu aktuell med spänningsromanen Kameleonten (Norstedts). Han kallas även ”deckardoktorn” – Jonas är nämligen inte bara författare, han är även läkare och arbetar halvtid på en vårdcentral i Stockholm. På sin mottagning möter han ofta patienter som söker hjälp för stressrelaterade symtom.
– Många är välfungerande personer mitt i livet och mitt i karriären, som upplever att det blir för mycket stress utifrån. Att de mår dåligt kan bero en kombination av flera faktorer, där digitaliseringen av samhället och sociala medier med alla intryck påverkar många, säger Jonas Moström.
Jonas skriver ofta ut fysisk aktivitet på recept till sina patienter och han önskar att han, som ett komplement, även kunde förskriva läsupplevelser. Att läsa, eller lyssna, på romaner är nämligen som att skicka hjärnan på spa.
– Det är ett vaccin mot stress. Att låta hjärnan få arbeta i sitt eget tempo, utan krav på prestation, är väldigt bra. Det är också nyttigt att få vara mottagare utan att själv behöva interagera, förklarar Jonas.
Få perspektiv på tillvaron
Utöver den lågintensiva hjärngympa som läsningen skänker så kan det också vara skönt att befrias från sina egna tankar och ta del av en helt annan verklighet. Det finns till och med ett ord för läsningens förmåga att hjälpa oss att må bättre – biblioterapi.
– Läsning gör att man får komma bort från vardagen och sig själv en stund, man får en insikt i hur andra människor fungerar och tänker. Det är värdefullt att få perspektiv på tillvaron – ibland kan det vara sunt att läsa om någon som har det värre än man själv, vilket ju ofta är fallet i en deckare. Det blir en tydlig verklighetsflykt, och ens egna vardagsproblem krymper, förklarar Jonas.
Läsning gör att man får komma bort från vardagen och sig själv en stund
Och när vi tar del av dramatiska berättelser, som till exempel i en deckare, så mår urtidsmänniskan i oss bra. Därför kan det finnas en poäng i att läsa något riktigt läskigt då och då.
– Vi människor är skapade för att få adrenalinkickar. På savannen fick vi slåss för vår överlevnad, jaga mat och fly för våra liv varje dag. Även om vi lever i ett stressigt samhälle idag, så är det trots allt en ganska trygg vardag som inte bjuder på särskilt många adrenalinkickar. Då kan man må bra av att få de där kickarna av att läsa eller lyssna på en deckare istället, säger Jonas.
Testa ljudbok
Men det viktigaste är att du läser och att du gillar berättelsen. Jonas understryker att det inte måste vara en deckare. Och du behöver inte läsa för att ta del av litteraturens terapeutiska effekter. Att lyssna på en ljudbok går precis lika bra, lyssnandet har till och med flera fördelar. För den som lider av utmattningssyndrom kanske inte orken att läsa finns. Då är det toppen att ta på sig ett par hörlurar och lyssna på en ljudbok.
– Det är det nya sättet att ta del av böcker – det är lite tillbaka till lägerelden. När man lyssnar så känns det som att ha en hemlig vän som berättar en historia, och man möter en annan människa utan att själv behöva prestera. Kontakten med skådespelarrösten ger en sorts tröst. Jag lyssnar ofta på ljudböcker när jag går till och från jobbet – att få en egen stund är väldigt värdefullt.
Jonas Moströms bästa tips för att förebygga och hantera stress är att kombinera två effektiva ”stressvaccin” med varandra – att promenera och att samtidigt ta del av en berättelse.
– Om du lyssnar på en bra bok så kommer du verkligen ut på den där promenaden som du annars kanske struntar i. Då har du något att se fram emot.
Deckardoktorns antistress-recept
– 30 minuter rask promenad varje dag – gärna i naturen.
– 20 minuter pulshöjande träning två till tre gånger i veckan.
– 30 minuter läsning eller lyssning på ljudbok. Om du lyssnar – gör det gärna medan du promenerar.
– Begränsa skärmtiden. Bestäm en maxtid för hur mycket tid du får tillbringa online varje dag.
LÄS OCKSÅ: Proffsdansaren Maria gick in i väggen: ”Det kändes som influensa”