Det bästa med en kall höst och vinter – fästingarna fryser ihjäl

Från norr till söder har det varit klagomål på den extremkyla som dragit in över landet. Men som man brukar säga,ingetont som inteharnågot gott med sig. Det kalla vädret gör nämligen att många fästingar dör.

Pearl Åkesson

Det finns ingen anledning att klaga på en extra kall höst eller vinter. Enligt forskare vid Åbo Universitet i Finland dör husdjurens och våra kanske största fiender i den bittra kylan – nämligen fästingarna, det skriver YLE.

LÄS OCKSÅ: Antalet TBE-fall ökar i Sverige

Fästingarna är vana vid varma temperaturer och kan klara sig bra och vara aktiva långt fram under hösten och vintern om det är plusgrader långt in i december. Men om kylan slår blir det tuffare. Eftersom fästingarna är kallblodiga måste de krypa långt ner under marken för att skydda sig om det blir för kallt.

– Om det är lite snö och mycket tjäle förväntar man sig att de fryser bort, säger professor Sven Bergström vid Umeå universitet till SVT Nyheter Västerbotten.

– Men det behövs längre perioder av kyla och ingen snö, fyller han i.

Biologerna i Åbo spår färre fästingar på sommaren efter en riktigt kall vinter, skriver YLE.

Fästingar kan smitta människor genom sjukdomarna borrelia och hjärnhinneinflammation. De små envisa rackarna är också ett problem för våra husdjur.