Forskare slår fast: Att skratta stärker ditt immunförsvar

Att ett gott skratt förlänger livet har vi alla hört, men vad finns det egentligen för sanning bakom det? Vi reder ut vad det är med skrattet som faktiskt kan göra ditt liv längre – och friskare.

Vi är nog alla intresserade av att minska stressnivåerna och förbättra hjärtat. Men vi har ju också hört vad man brukar säga ska hjälpa till att uppnå detta, nämligen motion och styrketräning. Vilket inte för alla låter som det mest lockande.

Är det då inte fantastiskt att det finns något betydligt mer härligt att göra, som får samma hälsoeffekter som en svettig löptur runt kvarteret?

Skratt hjälper till att minska stress och öka blodflödet, vilket är bra för ditt hjärta. Och det är bara några av de många fysiska och psykiska fördelar ett skratt ger dig.

Clarence Lee, medicinsk specialist på US Healthworks Northgate Clinic i Natomas i Kalifornien, menar att ett skratt på morgonen kan göra att hela din dag blir bättre, och säger också att du inte ska begränsa skrattet till fritiden.

– I dagens samhälle med jobb, livspussel och alla deadlines tycker jag att anställda borde uppmuntras till skratt på sin arbetsplats. Produktiviteten skulle öka, säger Lee till radiostationen KFBK.

Forskare har även upptäckt att det finns ett starkt samband mellan skratt och kroppens förmåga att besegra sjukdomar. I en studie vid Indiana State University i USA fann man att skratt kan stärka immunförsvaret med upp till 40 procent. I studien, som inkluderade 33 friska kvinnor, fick hälften titta på komedi och hälften titta på en tråkig film om turism. När filmen var slut tog forskare prover på kvinnornas immunceller, och sammanförde dem med cancerceller, för att se hur effektivt de attackerade sjukdomscellerna.

De kvinnor som hade skrattat hade ett signifikant bättre immunsystem än de kvinnor som hade sett filmen om turism.

– Det här kan vara viktigt medicinskt sett. Att använda sig av humor för att skapa skratt kan vara en effektiv kompletterande behandling för att minska stress och öka immuncellsaktiviteten hos personer med till exempel cancer, säger doktor Mary Bennet, som lett forskningen, till Daily Mail.

Svenska författaren och immunlogen Sanna Ehdin bekräftar även hon att skrattet verkar stärkande för immunsystemet.

– Humor och skratt är mycket stärkande för immunsystemet samtidigt som det minskar stresshormoner, sänker blodtrycket, höjer ens sinnesstämning och förbättrar minnet. Att skratta fungerar faktiskt som en inre joggning, för det fördubblar hjärtfrekvensen mycket snabbt – på tio sekunder jämfört med tio minuter när man ror, säger hon till amelia.se och fortsätter:

Svenska författaren och immunlogen Sanna Ehdin. Foto: Paulina Westerlind

– Vår energianvändning ökar med 75 procent jämfört med vilostadium, så ni förstår att det ger en rad positiva effekter på mycket i kroppen! Det räcker med en kvarts skratt för att göra en stor skillnad!

Fysiska fördelar med att skratta 

Förbättrar immunförsvaret.

Minskar stresshormoner.

Minskar smärta.

Gör att dina muskler slappnar av.

Förebygger hjärtsjukdomar.

Källa  

Psykiska fördelar med att skratta

Mildrar oro och rädsla.

Ger glädje.

Minskar stress.

Gör dig på bättre humör.

 Källa

Sociala fördelar med att skratta

Attraherar andra till oss.

Stärker relationer.

Hjälper andra att känna sig omtyckta.

Främjar gruppsammanhållning.

Källa

Vill du läsa mer sånt här? Gör som tusentals andra och följ amelia på Facebook!