Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Anna med maken Pecka och sonen John Henry.
– I år har familjen äntligen vilat ut!
Anna med maken Pecka och sonen John Henry.
– I år har familjen äntligen vilat ut!
Anna med maken Pecka och sonen John Henry.
– I år har familjen äntligen vilat ut!
Anna med maken Pecka och sonen John Henry. – I år har familjen äntligen vilat ut! Foto: MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN

Artisten Anna Stadling: ”Min man och jag fick cancer samtidigt”

Artisten Anna Stadling och hennes man hade fullt upp med småbarnsliv, jobb och lägenhetsrenovering när tillvaron förändrades tvärt.

– Vi fick cancer båda två och opererades inom loppet av ett par veckor. Det var helt galet, säger Anna, ny ambassadör för Bröstcancerförbundet. 

Åsa Brolin

Paret Anna Stadling och Pecka Hammarstedt, som varit tillsammans i arton år, hade fullt med jobb och gjorde framtidsplaner. De hade en femårig son, John Henry, och kom på att de skulle bygga en trappa ner till sin musikstudio på våningen under. Det krävde dock att lägenheten totalrenoverades.

ANNA STADLING

Ålder: 50.

Familj: Maken Pecka och sonen John Henry, 10.

Bor: I Stockholm. 

Gör: Är musiker och sångerska.

Aktuell: Som ambassadör för Bröstcancerförbundet och med nyinspelningen av sin låt När allt det här är över

Eftersom Peckas bror nyligen fått diagnosen prostatacancer gick även Pecka och testade sig. 

– Det var en lång process och under tiden drog vi igång den stora renoveringen. Då fick han cancerbeskedet, berättar Anna. 

– Ett par veckor senare, efter en vanlig mammografi, ringde de upp och bad mig komma in. Jag fick veta att jag hade bröstcancer. Det kom som en chock, jag hade inte haft några föraningar alls. Det fanns ingen tydlig knöl i bröstet. 

Hur reagerade du på beskedet?

– Det var surrealistiskt! Den känslan är något man alltid lever med när man en gång har drabbats. 

”Jag blev stympad. Det påverkade mig både som människa och som sångerska”

Inom loppet av ett par veckor opererades både Anna och Pecka. De slogs mot sin egen ångest och sina tvivel, samtidigt som de försökte ge sin son trygghet och stabilitet i den turbulenta situationen. 

– Det var en galen tid. Jag hann knappt fatta vad som hände. Först skulle de ta en liten del av bröstet, men de blev tvungna att ta hela. Jag blev stympad. Det påverkade mig både som sångerska och som människa. Det har tagit lång tid att förstå hur mycket, säger Anna. 

– Musiken blev min ventil, den bar mig genom alltihop, säger Anna. Foto: MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN

Hur klarade du behandlingstiden?

– Musiken blev min ventil, det som bar mig genom alltihop. Jag sjöng in ”När allt det här är över” mitt i krisen och den har fått nytt liv nu. Det är något med texten som berör folk. Mitt i krisen vet man ju inte utfallet, man måste bara kämpa på, tro och hoppas framåt. Låten väcktes till liv i år, det gör mig oerhört glad om den kan vara till tröst för andra. 

Vad hände med er som par när ni båda blev sjuka?

– Glamouren försvinner rätt snabbt när båda har cancer, säger Anna sakligt.

– Vi tog det på olika sätt. Pecka fokuserade på nuet och allt som behövde göras, han ville se till att vardagen funkade och matade på med det praktiska. Jag var rädd att han skulle dö, han var rädd att jag skulle dö. Vi hade varsin kurator men gick också i terapi tillsammans om hur vi skulle hantera det. Det var för svårt just då att sitta ner och säga: ”Om du dör…” 

”Glamouren försvinner rätt snabbt när båda har cancer”

– Vi försökte prata. ”Nu blev det inte som vi hade tänkt, utan det blev så här. Men vi har varandra. Och vi lever faktiskt.” Det var inte lätt, men vi hade stort överseende med att den andra var trött och bröt ihop ibland. Vi förstod varandra, förstod varandras sorg. Och jag tänkte att bitter, det ska jag inte bli, det förstör ens liv. 

Både Anna och Pecka läkte, sakta men säkert, och nästa år är det dags för Annas femte årskontroll.

– Nu vill jag hjälpa andra, säger Anna, ny ambassadör för Bröstcanceförbundet. Foto: Bröstcancerförbundet

– Varje kontroll är lite hisnande. Man spänner sig inför datumet, känner oron för vad som ska visa sig. Man kan aldrig vara säker. När man har varit med om cancer blir det väldigt tydligt att inget i livet är säkert. Det finns ett före och ett efter. På gott och ont, säger hon.

När du ser tillbaka, hur känns det då?

– Jag har förstått att det som händer fysiskt och mentalt inte alltid hänger ihop. Ibland läker man snabbare rent fysiskt. Att skära i en kropp är ett oerhört ingrepp som man kanske inte mentalt förstår. Man vill ju leva och gör vad som helst för att få vara kvar, men vi är inte alltid rustade att ta hand om det efteråt. 

”Man spänner sig inför årskontrollen, känner oron för vad som ska visa sig”

Tog du ingen paus från jobbet?

– Knappt alls, jag spelade in skivor för fullt och var ute och spelade väldigt mycket. Jag krävde av mig själv att jag skulle vara precis som vanligt ganska snart efter operationen. Jag körde bara på eftersom jag älskar att jobba och sjunga, men tempot var kanske lite väl hårt. 

– Jag kopplade inte ihop bröstcancern med hur jag mådde, jag fattade inte hur den påverkat mig. Men efter två år, när jag jobbade för fullt, hade jag väldigt dålig balans, fick yrsel och kände mig svag. Jag fick gå till en personlig tränare för att bygga upp styrkan inifrån efter operationen. Jag hade, utan att märka det, skyddat min vänstra sida – där mitt bröst hade suttit – och blivit snedbelastad. 

Hur mår ni båda idag?

– Som familj har vi återhämtat oss nu i sommar och det är för att alla turnéer blev inställda i år. Att jobba hårt hjälpte oss att komma vidare efter sjukdomen. Men i år har vi äntligen vilat. Det var bra för oss mitt i allt det overkliga och svåra med pandemin! 

Anna är ny ambassadör för Bröstcancerförbundet och hoppas kunna sprida kunskap om bröstcancer samtidigt som hon själv lär sig mer. 

Anna inspireras mycket av artisten Sheryl Crow, som uppmanar kvinnor att gå på sin screening. Foto: STEVEN BERGMAN/AFF-USA.COM / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

– Vi var båda tidiga upptäckter, så jag vill uppmana alla att verkligen ta chansen att gå på mammografin. Jag har inga svar, bara min egen upplevelse, men det är viktigt att vara med och lyfta frågan.

– Artisten Sheryl Crow inspirerar mig – hon har också gått ut med sin bröstcancer och uppmanar just nu amerikanska kvinnor att gå på sin screening (mammografi, reds anm.). Jag har flera ”bröstsystrar” som också gett mig så mycket stöd. Jag är så tacksam att det är över och att vi fick stanna kvar. Nu är jag redo att peppa och stötta andra.  

LÄS OCKSÅ! amelia granskar cancervården: Att bo på fel ställe kan kosta dig livet