Foto: iStock

Är matcha ett mirakelmedel? Allt du behöver veta om superpulvret!

Det trendiga matcha-teet verkar vara en gudagåva för hälsan - pulvret påstås kunna avgifta kroppen, förbättra koncentrationen och göra dig pigg och frisk. Men är matcha verkligen magiskt - eller går det att hitta nyttigheterna på annat håll?

D

Veronica Öhrvik. Foto: Jeanette Hägglund

u kan knappast ha undgått det illgröna pulvret, som syns på trendiga kafémenyer lika ofta som i instagramflödet, och rörs ner i alltifrån hett vatten till latte, glass och smoothie. Teet har sitt ursprung i Japan, där det i århundraden har använts som en traditionell dryck vid teceremonier. Där är det också en standardsmak på såväl läsk som sötsaker. Det är inte länge sedan som matcha letade sig utanför de japanska gränserna, men på bara några år har det gröna pulvret blivit omåttligt populärt i västvärlden. Enligt förespråkarna är det framställningen av teet som är nyckeln till hälsokrafterna. De gröna tebladen plockas och pulvriseras, vilket gör att man får i sig hela plantan - till skillnad från vanligt grönt te där tebladen får dra i vatten och sedan slängs. Det gör att alla viktiga antioxidanter följer med, och matcha ses därför som extra kraftfullt.

Matcha påstås kunna göra oss friska, pigga och slanka

Veronica Öhrvik, nutrionist på Livsmedelsverket, berättar att koncentrerade pulver kan vara väldigt näringstäta, men att vi inte ska frestas att överkonsumera dem.

– Genom koncentrat får du i dig mer av både det nyttiga och onyttiga i livsmedlet.

Bantningsprodukter som har innehållit extrakt av grönt te har rapporterats ge leverskador, så du bör vara uppmärksam och försiktig när du använder liknande koncentrat i matlagning, bakning och drycker. Några superpulver som blir bättre ju mer du får i dig existerar inte, säger hon.

Därför är det viktigt att alltid läsa på förpackningen, se vad som är den rekommenderade dagliga dosen, och inte överstiga den.

Med matcha följer en strid ström av hälsopåståenden. Pulvret påstås bland annat kunna hålla dig frisk, pigg och slank, vara stressreducerande, avgifta kroppen, bidra till att föryngra hyn och motverka hjärtsjukdomar. Men du bör vara kritisk till alla löften, för att de ska gälla ska de vara godkända av Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten. Och företag får inte rakt upp och ner påstå att deras produkter botar sjukdomar, i så fall är det läkemedel som har gått igenom gedigna tester som bevisar effekten.

Så även om superpulver kan verka lockande ska vi inte frestas att byta ut frukt och grönt mot koncentrat.

– Superpulver som matcha är inget vi behöver, och det ingår därför inte i våra rekommendationer. Våra råd, om man ska sammanfatta dem, är att man ska äta mer grönt, lagom mycket och röra på sig.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja – därför är det så nyttigt

Foto: iStock

Experten om matcha-pulver: "Man kan inte ersätta grönsaker och frukt"

Om man är ute efter antioxidanter i sin kost så menar Veronica Öhrvik att det finns betydligt billigare och enklare källor än ett pulver.

– Det finns gott om grönsaker och bär som är fyllda med antioxidanter och som vi kan äta flera gånger per dag utan att behöva fundera över eventuella risker. Blåbär och havtorn finns väldigt nära till hands, och vi får också i oss stora mängder antioxidanter från vanlig lök.

Eftersom matcha-pulvrets popularitet skjutit i höjden är det viktigt att ta reda på om vi som konsumenter får det som utlovas och inte tar skada av innehållet. Därför pågår just nu mycket forskning kring hälsoeffekterna av te-koncentratet.

– Man har till exempel tittat på viktminskning och cancer. Men de stora forskningssammanställningar som gjorts inom området har konstaterat att man inte kan visa något samband mellan grönt te och viktnedgång eller cancer.

I slutändan handlar det om att använda sunt förnuft. Vill du äta ett superpulver som matcha, så gör det ihop med en balanserad kost.

– Man kan inte ersätta grönsaker och frukt med superpulver. Grönt te kan absolut vara del av bra matvanor, bara du inte överdriver drickandet. Vi säger ju inte att du ska äta omåttliga mängder spenat bara för att det är nyttigt, utan att du ska äta så varierat som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Är ”supermat” verkligen superbra? Vi reder ut det här med näringsinnehåll

 

Undvik sötad matcha

Matcha har en intensiv, gräsliknande smak, som är lite annorlunda för oss svenskar. I Japan beskrivs den som "umami", den femte grundsmaken som lyfter andra smaker.

För att mildra den speciella smaken säljs ibland sötad matcha, vilket gör att den snarare påminner mer om ett chokladpulver med sitt höga sockerinnehåll. Så kolla att det i ingredienslistan står 100 procent gröna teblad och inget annat.

 

Kan grönt te ge leverskador?

Det påstås ibland att grönt te kan ge leverskador, och Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) har nyligen gått igenom den forskning som finns och meddelat att katechiner, en form av antioxidanter som återfinns i grönt te, är säkra i de mängder man får i sig när man dricker te.

Man misstänker att det är ämnet EGKG, en form av katechiner, som kan orsaka skador på levern vid höga koncentrationer. Men det är skillnad på drycken grönt te och på extrakt.

– Matcha innehåller torkade hela blad, vilket troligtvis är annorlunda än de extrakt som har visat sig ge leverskador i stora doser. När man extraherar blad kan vissa substanser koncentreras, till exempel EGKG, medan pulvriserade teblad snarare liknar vanligt grönt te. Fast det gäller att inte gå till överdrift i sin konsumtion, säger Ulla Beckman-Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

 

LÄS OCKSÅ: Kvarg inte så bra som du tror (vissa sorter innehåller 10 sockerbitar)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!