Foto: matthewennisphotography

Är du en känsloätare? – 6 vanliga ätbeteenden

Känslomässigt ätande är vanligt, men det påverkar kroppen och vikten. Så här tar du kontroll över vad du stoppar i dig – och nej, det innebär inte nolltolerans mot allt det goda!

6 vanliga ätbeteenden – och hur du hanterar dem

Problem 1: 

"Jag hetsäter godis när jag blir stressad"

Stress förstör de flesta försök att leva ett balanserat liv, det vet alla som varit småbarnsföräldrar eller haft jobb med ett hetsigt tempo.

Är du stressad hoppar du inte sällan över vissa mål, med efterföljande hunger och därefter dåliga kostval som följd. Godis är dessutom tacksamt att trycka i sig, för det kräver ingen tillagning utan går fort att konsumera och ger direktkickar. Stressade människor har dessutom högre nivåer av hungerhormonet leptin.

Lösning: Du kan välja att äta godiset utan att känna skuld över det du äter, men du kan också välja att avstå om du känner att du mår bättre av det. Eller så väljer du att äta bara ett par utvalda godisar, som du njuter av till fullo. Vad du än väljer så är det ätandet av en helt annan typ än det som bara sker.

Problem 2: 

"När jag är trött blir hungern värre"

Detta är inte något du inbillar dig, utan har att göra med kroppens hormoner, som hamnar i obalans vid sömnbrist. Sömnbrist leder till ökningar av hormonbalansen för ghrelin som reglerar aptiten.

Dessutom dämpar kroppen produktionen av mättnadshormonet leptin. Det betyder att du känner dig hungrigare och dessutom tenderar att göra mindre lyckade kostval för att få snabb energi (typ sockerrika eller stärkelserika produkter).

Lösning: Det finns inga genvägar här. Sov mer. Om det känns orealistiskt att från den ena dagen till den andra ställa om dina sovvanor så "trappa upp" antalet sovtimmar genom att gå och lägga dig en kvart tidigare en kväll, sedan en halvtimme. Därefter 45 minuter, och så vidare. Sikta på åtta timmars sömn per natt.

Problem 3: 

"Jag firar ofta med mat"

Du är inte unik om du hamnar i situationer där mat blir som en sorts belöning. Någon fyller år, då äter vi tårta. Din väninna befordras, då blir det middag på restaurang. På semestern serveras Nutella, pannkakor och chokladcroissanter till frukosten på all inclusive-hotellet. Det finns alltid något att fira och belöna sig för.

Lösning: Fortsätt att fira, men välj dina tillfällen. Planera din vecka i förväg. Du vet förmodligen om vilka saker som står på agendan, om det är en resa på gång, en konferens eller någons födelsedag.

Välj några tillfällen att fira och njut maximalt vid dessa tillfällen. Sedan avstår du vänligt men bestämt i andra lägen som dyker upp. Det kommer att finnas tillfällen till matnjutningar så det räcker. Ha koll på antalet tillfällen.

LÄS OCKSÅ: Är det okej att skippa frukost – exakt hur viktigt är dagens första mål? 

Problem 4: 

"När helgen kommer överäter jag"

Du har varit noga hela veckan med din träning och medhavda lunchlådor. Sedan blir det fredag och då kickar helgmyset igång i full carreta! Och det som bara skulle bli ett fredagsmys övergår till lördagsfrossa.

Och sedan känns det ju redan som om alla hälsoambitioner har gått åt skogen så du fortsätter även på söndagen. Fredagsmyset blev till två-tre dagar av storätande. Och då äter du plötsligt inte särskilt nyttigt större delen av veckan.

Lösning: Förmodligen äter du för lite på vardagarna. Det blir en omvänd effekt, även om du tror att du lever nyttigt. Men ligger du på kaloriminus blir du matt och orkeslös och sötsuget slår i taket.

Justera kaloriintaget till vardags och kom inte till en middag vrålhungrig, då riskerar du bara att överäta.

Problem 5: 

"När jag är uttråkad äter jag av bara farten"

Inte sällan så görs dessa matintag parallellt med annat som ska fungera som distraktion från tristessen. Du äter kanske framför datorn, framför tv:n eller ensam på ett fik, samtidigt som du scrollar igenom instagram.

Lösning: Rensa ut skräpmaten som finns där hemma! Det du inte har hemma kan du inte äta.

Om du vill ha möjlighet att bjuda på något gott vid oväntat besök går det utmärkt att sno ihop en kladdkaka av de ingredienser de flesta har hemma. Men gör dig av med saker som kakor, chips, godis, glass och andra snabba kolhydrater.

Problem 6: 

"Jag åt pizza till lunch så det är ändå kört"

Om dåliga matval har uppstått runt lunch så känns det meningslöst att försöka äta nyttigt resten av dagen. Till vilken nytta, liksom?

Här brukar vissa resonera som så att det är lika bra att "passa på" att fortsätta den dåliga spiralen, och så blir det glass, godis och hamburgare senare på kvällen.

Lösning: Ät mer till frukost! Man får inte det där suget om man är mätt och nöjd från start. Och om du ändå väljer att äta onyttigt till lunch, so what? Gå vidare. Fortsätt att äta det du hade planerat. En onyttig måltid hit eller dit kommer inte att förstöra din väg mot mer hälsosamma val. Det är din inställning som kommer att sabotera, inte pizzan i sig.

Kickstarta hösten med amelias träningsresa till Mallorca 15–22 september 2017!

Så tar du kommandot

Om du vill förenkla det hela och få kontroll över ditt ätande på ett mer fysiologiskt plan så finns det några åtgärder att ta till.

Jo, du läste rätt. Om du ständigt ligger på minus kommer ditt sötsug aldrig att gå över. Se till att bli mätt på rätt sätt.

Ät mycket protein (redan till frukost), håll dig till vanlig mat (och inga konstigheter som proteinpuddingar med ett flertal tillsatser), ät dina fibrer (havregrynsgröt) och slarva inte med grönsakerna (som håller dig mätt och tillför viktiga vitaminer).

Sömnbrist är orsak till många triggersituationer då man tar till mat för att bli "pigg".

Vad äter du egentligen? Skriv matdagbok, till exempel i mobilen. Kartlägg ditt intag av impulsmat.

Är du en känsloätare?

Hunger är sällan enda skälet till att vi äter. Det känslomässiga ätandet då vi stoppar i oss något på impuls är däremot något som ställer till problem.

Att koppla ihop skam, skuld, sorg, lycka, stress, avkoppling, belöning och straff med mat (gärna onyttig sådan) är inte alls ovanligt. Men det går att åtgärda, bara du är medveten om varför du äter.

Det första steget mot att äta medvetet är att ge upp alla ambitioner om att äta perfekt. Det går att följa en exakt meny en kort period, men sedan tröttnar de flesta. Det är inte det perfekta ätandet som kommer att hjälpa dig – det är först när du fattar hur du själv fungerar och hur ditt liv ser ut, i vardagen, som du kommer få bukt med ditt impulsätande.

Kostrådgivaren Elin Borg är författare till boken Mindful eating och både föreläser och håller kurser i medvetet ätande.

– Jag kallar det för kompensatoriskt ätande och inte "tröstätande" eller "sugstyrt ätande", eftersom det finns så många fler anledningar till kompensatoriskt ätande än att bara äta för att få tröst eller för att man är sugen, säger hon.

Enligt Elin Borg är en vanlig anledning till vårt okynnesätande att vi är uttråkade. Många av oss är i dag vana vid att ständigt bli stimulerande, så att det blir svårt att bara vara utan att göra någonting.

Av: Charlotta Flinkenberg Foto: Istock

LÄS OCKSÅ: Kvarg inte så bra som du tror (vissa sorter innehåller 10 sockerbitar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!