Foto: SHUTTERSTOCK

Ansiktsblindhet

Om du har svårt att känna igen folk kanske du lider av ansiktsblindhet. Vad är det? Vem drabbas? Kolla här!

Vad är ansiktsblindhet?

Svar: Ansiktsblindhet, eller prosopagnosi, är en nedsatt förmåga att känna igen bekanta ansikten. Ibland kan den förmågan vara så gott som obefintlig. Du kanske inte ens känner igen dig själv på ett foto. Eller så känner du igen dina närmaste och goda vänner, men har svårt att minnas ansikten du nyss har träffat.

Hur vanligt är detta?

Svar: Det finns ingen frekvensundersökning, men det är vanligt. En gissning är att  mellan 10–30 procent i Sverige är ansiktsblinda, de flesta dock bara lindrigt.

Vilka är det som drabbas?

Svar: Vissa har förvärvad ansiktsblindhet, har exempelvis varit med om en svår olycka och fått svåra slag mot huvudet, eller har blivit ansiktsblind efter ett slaganfall eller en stroke. De kan vakna upp och inte känna igen sitt eget ansikte. De har svårt att tala, se färger, svårt att hitta i ett rum. Denna typ av ansiktsblindhet är inte så vanlig. Den andra typen är nedärvd genom generationerna. Oftast har släktingar samma problem. Denna typ är svår att komma åt eftersom patienterna inte har upplevt något annat, de har inget att jämföra med. 

Hur vet jag om jag är ansiktsblind?

Svar: Brukar du ha svårt att följa med i filmer? Ansiktsblinda har svårt att följa med om skådespelarna byter kläder. Då blir det genast "nya" människor. Brukar du fråga din partner vem han hälsade på när ni är ute och går – och han svarar att det är er granne? Eller brukar du presentera dig själv två, tre gånger för samma person på fester? Stämmer detta in på dig är du troligen ansiktsblind. 

Kan jag göra något för att lindra/bota ansiktsblindheten?

Svar: Det finns ingen behandling. Däremot kan livet bli lättare bara man får en diagnos, och själv blir medveten om problemet. Då slappnar man av mer och behöver inte skämmas för sin oförmåga att känna igen ansikten. 

Kan man öva upp minnet?

Svar: Ja, börja titta på människor och lägg märke till hår, kläder och sättet de går på. Många ansiktsblinda tycker att det är enklare att minnas kroppen. Eller lägg märke till tydliga tecken i ansiktet som en stor näsa, grälla färger, slät hy eller blodfyllda läppar. Många ansiktsblinda kan nämligen komma ihåg vissa ansikten, oftast har personen då speciella tecken.

Källa: Görel Kristina Näslund, leg psykolog och medicine doktor som har skrivit boken ”Vem var det där” om ansiktsblindhet.

Aktuellt just nu