Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Getty Images

amelias stora köpa hund-guide: Har du tid för en söt valp?

Längtan efter en hund är stor i coronatider. För en del lockar sällskapet kanske lite extra i tider av social distansering. Eller så finns det äntligen tid för långa promenader i vardagen. Hundcoachen vet vad du ska tänka på innan du blir matte.

Linda Newnham

2020 är hundens år. Ja, inte enligt den kinesiska kalendern, där det är råttans år, utan bokstavligen. Många drömmer om att ha hund, och i coronans och hemmajobbandets tid vill fler passa på att skaffa en fyrbent vän. Fredrik Steen, hundcoach och författare till boken #fredrikälskarhundar, har tydligt märkt detta. 

– Ja, absolut. Många hör av sig till mig och frågar vart de kan vända sig för att köpa hund, för alla uppfödare de kontaktat har slut på valpar. Jag märker också en markant ökning av frågor gällande unga valpar.

Själv har Fredrik Steen varit hundfrälst i hela sitt liv. Redan som tioåring gick han runt i kvarteret och erbjöd grannarna att lära deras hundar att ”gå fot”. 

Kram kompis! Hundcoach Fredrik Steen tycker att alla familjer borde ha minst en hund. Foto: TT

– Hundar är fantastiska. En hund är en förebild för mig. De är inte bara glada och härliga, de är också raka. Gör jag fel (det gör vi alla) så visar mina hundar det. De krånglar aldrig till det. Det gillar jag, och det är något jag försöker ta efter. Rak kommunikation är aldrig fel.

Så som den hundfantast Fredrik Steen är tycker han så klart att alla familjer borde ha minst en hund.

– På så sätt är det fantastiskt att intresset för hund har ökat, men visst finns det faror med detta. Jag tror kanske inte på ”sommarkatt-syndromet” (alltså att man efter någon månad överger djuret) när det gäller hundar, utan det som oroar mig är oseriös hundavel. Blir det lättare att sälja valpar menar jag att risken för oseriös avel ökar. 

Finns det någon period i livet då det är mindre smart att skaffa hund? 

– Ja, när man är nybliven förälder. Många tycker man kan passa på när man har fått en bebis, ”man är ju ändå hemma”, men jag tycker inte att det är en klok idé. Det är mycket arbete med en valp den första tiden. Att blanda ihop det med en nyfödd bebis är inte lätt. Jag har två barn och har haft väldigt många valpar, så tro mig – jag vet, säger Fredrik.

Det är mycket arbete med en hund första tiden. Foto: Shutterstock

Steg 1: Frågor att ställa till dig själv

Vill du axla ansvaret? 

Det finns många saker att fundera på innan man skaffar en hund, inte minst att hunden lever i tio år eller mer. Det är en lång tid, och mycket hinner hända. Kanske kommer du att flytta, gifta och skilja dig eller skaffa barn. Du bör också tänka på att semestrar och annat kan bli lidande. Att skaffa en hund kan på många sätt jämföras med att bli förälder. Det är ett ansvar. Du måste även lösa frågan om var hunden ska vara då du är på jobbet. En hund kan, om man gör rätt, klara av att vara ensam i några timmar. Men att utgå ifrån att hunden ska vara själv hela dagen är elakt mot djuret och bryter mot Jordbruksverkets bestämmelser.

Har du tid med en hund? 

En hund blir som en familjemedlem. Förutom att hunden måste gå ut och kissa då och då under dagen så måste man också ta med i planeringen att den behöver annan stimulans och motion. Kanske måste du inse att du som hundägare får tänka löprundor eller långa promenader i stället för gym. Mellan tummen och pekfingret kan man säga att en hund tar lika mycket tid som en tonåring som håller på med en idrott. 

Är du allergisk? 

Ingen ras eller blandras är allergifri, det är en skröna. Däremot kan olika individer vara mer eller mindre allergena. En bra idé innan du skaffar hund är kanske att umgås tätt med någon annans hund i ett dygn.

Har du råd? 

En hund kostar 15 000–25 000 kronor att köpa. Mat kostar ­mellan 300 och 1 000 kronor i månaden beroende på storlek, och försäkringen går på cirka 200 – 400 kronor. Dess­utom kostar veterinärbesök. Jag tycker inte att det är dyrt att ha hund, men allt är relativt. Räknar du med alla ­positiva effekter kanske det är värt det. Det är ju bevisat att hundägare lever längre och har ett friskare liv.

Har du lust att hänga – och tid att motionera? 

Hunden är ett flockdjur och vill därför inte vara ensam. Är hunden tillsammans med dig, någon annan familjemedlem eller hundvakt så tycker jag det är lite överdrivet med ytterligare stimulans och motion. Att bara ”hänga” på ett kafé eller tillsammans med vänner ger hunden lika mycket stimulans som det ger dig. Hunden behöver motion för att må bra, precis som du och jag. Motionera tillsammans med hunden så räcker det gott.

Tänk efter vilken storlek du vill ha på hunden. Liten, mellanstor eller stor? Foto: Shutterstock

Steg 2: Hitta din bästa kompis!

Så hittar du rätt ras:

Jag tycker att frågan om vilken ras som passar är svår att svara på. Inte för att jag inte har kunskap om hundar och olika raser, utan mer för att jag vet att om hundägaren är engagerad så blir alla hundar underbara djur. Det finns inga barnvänliga raser. Alla raser gillar barn, om du som förälder lär barnen att hundarna inte är barnens leksak. Jag känner rottweilers som är utmärkta barnfamiljshundar och golden retrievers som hatar barn. 

Alla hundar fungerar också i alla miljöer och konstellationer om du tränar dem, uppfostrar dem och visar hunden den respekt ett djur ska ha. Oavsett ras kräver hundar i stort sett samma sak. Så först och främst tycker jag att du ska tänka storlek på hund. Vill du ha en liten, mellanstor eller stor hund? Ett tips är att gå på en hundmässa och prata med hundägare och uppfödare.

Det finns inga stadshundar eller hushundar 

Tvekar du inför hundköp bara för att du bor på ett visst sätt eller i ett visst område? Sluta med det! Hur du bor är sannolikt det sista hunden bryr sig om. Kan man ha hund i stan? Ja, absolut. Kan man bo på 20 kvm? Ja! Hunden är lycklig tillsammans med dig, resten kvittar.

Hunden är lycklig tillsammans med dig, resten kvittar

Spelar det någon roll om hunden är renrasig eller en blandis? 

Väldigt många raser har så kallade ras-specifika problem, och på sista tiden har just dessa lyfts fram i medierna. Vissa raser är kanske mer sjuka än andra, men samtidigt får man inte glömma bort att de allra flesta schäferhundar och mopsar är välmående hundar. Tittar man på försäkringsbolagens statistik kan man se att exempelvis blandrashundar ligger något över medel i friskhet. Det finns alltså både renrasiga hundar som är friskare än blandrashundar och de som är sjukare. Oavsett vilken ras eller blandras du köper så tycker jag att det är viktigt att kontrollera föräldradjuren. Är de friska och sunda, så är sannolikheten för en frisk valp betydligt större.

Så hittar du en bra uppfödare

Detta är en djungel. Men kontrollera att de följer Svenska kennelklubbens bestämmelser och uppsatta regler. Det är ingen garanti för att uppfödaren är bra, men chansen är betydligt större. Prata också med uppfödaren och bilda dig en egen uppfattning. Känns det bra så är det ofta bra och vice versa. 

Att få hem en valp är ofta lite av en chock för förstagångsägaren. Foto: Shutterstock

Steg 3: Köpa valp eller adoptera en hemlös hund?

Vissa tycker att det bästa är att skaffa valp, för man kan prägla hunden. Andra vill helst slippa bebis-stadiet och övertar gärna en hund. Ett tredje alternativ är att adoptera en hemlös hund. Här kan du se fördelar och nackdelar med de olika alternativen. 

Livet med valp:

Förbered dig på sötchock och valpchock! Att få hem en valp är ofta lite av en chock för förstagångsägaren. Den är gullig, men det är mycket bus, kiss och bajs och tuggande på saker. För valpen är verkligen en bebis och kan inget. Allt du vill att den ska kunna måste du lära den. Generellt kan jag säga att de tre första veckorna är rejält besvärliga. 

Många nyblivna hund­ägare får nästan panik den första tiden. Sedan kommer du in i en mellanbesvärlig period fram till att valpen är sex månader, och efter det blir allt lättare. Ju duktigare du är med rumsrenhet, uppfostran och träning, des­to kortare blir den jobbiga perioden. 

Fördelar och nackdelar med valp: 

Den tydligaste fördelen med en valp är att du redan från början kan vara med att forma hunden. Tar man över en äldre hund kan den gamla ägaren ha missat att lära hunden något som du tycker är viktigt. Så: Gillar du valpar kan det vara mysigt med en. Tycker du att valptiden är bökig så kan det vara skönare att ta hem en äldre hund.

Generellt kan jag säga att de tre första veckorna är rejält besvärliga

Att överta en hund: 

Börja om från början. En äldre hund kan ha lärt sig saker du inte gillar. Hunden kan ha också ha ”problem” med sig i bagaget, som du åker på att arbeta bort. Så fråga tidigare familj om precis allt och lite till. Titta på hunden i miljön där hunden bor just nu och var kritisk. Ha också med i beräkningen att den gamla ägaren många gånger undanhåller besvärliga sidor hos hunden och framhåller de positiva.

Börja om-tricket: 

Jag tycker att det är viktigt att ”börja om” när man tar över en äldre hund, att den första tiden hantera hunden som om den vore en åtta veckor gammal valp. Gör du det blir första tiden enklare både för dig och hunden. Även om den gamla hundägaren säger att hunden kan sitta på kommando så struntar jag i det. Jag lär hunden på samma sätt som jag hade lärt en valp.

Att adoptera en hemlös hund: 

Lyckan är när hunden börjar lita på dig. Dessa hundar kan ha svårt att hantera sitt nya liv. Bara att bo i en bostad är nytt, ofta finns också en relativt stor osäkerhet gentemot människor. Det som är klurigast att jobba bort är rädslor, vissa får man inte bort helt. 

Det är många gånger ganska mycket arbete med tidigare gatuhundar för att få dem att trivas och känna ett lugn i vårt sätt att leva. Lyckas du att få en trygg, tillgiven hund är det å andra sidan väldigt tillfredsställande. Jag tycker att det här alternativet passar alla som är engagerade och vill lägga tid på problemlösning och träning. 

Hitta din fyrbenta vän på nätet!

Det finns många organisationer där du kan få fatt på fina hundar. Klicka in och kika själv.

● Kennelklubben – Svenska kennelklubbens valphänvisningssajt. 

Köpahund.se

● Hundstallet – ideell förening i Stockholm och Skåne för svenska hemlösa hundar. 

Hundstallet.se

● Hundar utan hem –svenska omplaceringshundar och avlivningshotade doggies från Irland. Toppen-organisation!

Hundarutanhem.se  

● Amigos mios – hundar från Spanien. 

Amigosmios.se

● BFF Strays – hundar från Spanien. 

Bffstrays.se

● Friends forever – räddar irländska hundar.

Friendsforever.se

● Hundhjälpen – hundar från Rumänien.

Hundhjalpen.se 

● Hundar söker hem – hundar från Rumänien. 

Hundarsokerhem.se

● SOS – Animals Sverige – hundar från Spanien.

Sos-animals.se

● Hundar för omplacering – Russian rescue dogs – hundar från Ryssland. 

Facebook.com/RussianRescueDogs

LÄS OCKSÅ: 100+ bästa hundnamnen (för både tikar och hanar)