amelias chefredaktör: "Ring och tjata om du känner en knöl"

Det är oktober, den månad när vi fokuserar extra mycket på att bekämpa den vanligaste cancerformen som drabbar oss kvinnor – bröstcancer. Att drabbas av cancer, eller att ha en nära vän eller anhörig som fått sjukdomen, är fruktansvärt. Cancern tar inte bara liv. Den sprider också en enorm oro och ångest hos den drabbade och alla runt omkring.

Jag har haft livmoderhalscancer och blir livrädd så fort något känns fel i kroppen. Mitt löfte till mig själv är att kolla upp varenda småsak så fort det går för att slippa den där oron, som annars bara växer och snart överskuggar allt annat.

”Tycker du att en tidigare cancerpatient ska gå med en knöl som gör ont i armhålan?” sa jag. Då fick jag en läkartid.

I somras ringde jag till bröstmottagningen på ett stort sjukhus i Stockholm och fick tjata för att få komma dit. ”Du gjorde en mammografi för bara ett halvår sedan”, svarade sköterskan när jag sa att jag hade en förstorad lymfkörtel i armhålan. Till saken hör att jag har täta bröst*, vilket ökar risken för bröstcancer och försvårar upptäckten av en tumör vid vanlig mammografi. ”Tycker du att en tidigare cancerpatient ska gå med en knöl som gör ont i armhålan?” sa jag. Då fick jag en läkartid.

När jag träffade läkaren tyckte hon först inte att

jag hade så mycket att oroa mig för. Men efter undersökningen höll hon med mig – mina bröst var täta och svårundersökta, och jag hade en förstorad knöl. Tack och lov visade provsvaret på biopsin att knölen var ofarlig.

Så vad vill jag säga med detta? Jo, fortsätt att undersöka dina bröst och kolla upp allt som oroar dig. Tjata om du behöver!

I dag publicerar vi ett reportage på webben om hur ojämlik bröstcancervården är i Sverige. Det är skrämmande läsning. Dåliga rutiner och alltför snäva budgetar gör att kvinnor mister livet. Detta sker i Sverige, år 2019. Om du blir lika upprörd som vi på redaktionen blev, hör av dig till dina landstings­politiker och kräv en förändring!

*Fotnot: Brösttätheten är den delen av bröstet som består av körtlar och bindväv. Den är vit på mammografibilden, medan fettvävnad är svart. Hög brösttäthet gör tumörer svårare att upptäcka. Om du inte vet om du har täta bröst, fråga vid nästa mammografi. Källor: Vårdfokus, SVT Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av amelia + halsband från Smycka för endast 199 kr. Köp nu!