amelias chefredaktör Maria Sognefors: Det är din rättighet att vara trygg

Svenska kvinnor känner sig otrygga. Jag är en av dem.

amelias chefredaktör Maria Sognefors tar upp kampen för allas rätt till natten.

Jag byter högklackat mot joggingskor när jag går hem på natten, för att kunna springa fort ifall någon följer efter mig. Jag har mobilen upplåst och redo att slå 112 när jag går hem från krogen. Jag vänder mig om för att se om någon följer efter mig när jag är ute och promenerar på kvällen. Jag är beredd med nycklarna i handen.

Beredd på att bli överfallen. Och jag är inte ensam om att känna så här. Siffrorna i amelias stora kvinnorapport visar att svenska kvinnor är mer otrygga än någonsin:

Trots att vi lever i ett land som är känt för att vara (hyfsat) jämställt, och där kvinnans ställning är stark, är kvinnor i Sverige otrygga. Det här är bedrövligt! Har vi inte kommit längre? Ska hälften av befolkningen leva i rädsla för att bli överfallna? Ska kvinnor vara rädda för att gå ut och jogga i skymningen? Ska vi behöva gå omvägar hem för att vi är rädda att bli påhoppade? Nej, självklart inte. Vi har alla samma rätt att röra oss fritt och känna oss trygga. Det är helt enkelt hög tid att vi pratar om saken – inte bara med tjejkompisar och döttrar, utan även med männen i våra liv: pojkvänner, makar, kompisar, pappor, söner och alla andra män som kan hjälpa till att förändra samhället till en bättre, tryggare plats för alla.

Vi på amelia bestämde oss för att engagera både er läsare och en lång rad kända män och kvinnor i frågan om alla människors rätt att vara trygga – även på natten. För natten är lika mycket vår som männens. Ut och #ägnatten!

Det är alla kvinnors rättighet att känna sig trygga. Vi ska inte behöva begränsa oss, ta omvägar hem eller inte våga ta en promenad utomhus när det är mörkt. Natten är lika mycket vår som männens. Skriv på amelias namninsamling för ett tryggare samhälle för kvinnor. Skriv på du också!

Av: Maria Sognefors