Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Du ska bli svettig och varm, men inte utpumpad och trött.”"Du ska bli svettig och varm, men inte utpumpad och trött.”"Du ska bli svettig och varm, men inte utpumpad och trött.”
1 AV 2
"Du ska bli svettig och varm, men inte utpumpad och trött.”
Foto: Theresia Köhlin
2 AV 2

amelia testar: Solyoga och ­online-healing

I spåren av en lång, tung pandemi ökar vår nyfikenhet på holistisk träning och helande upplevelser som infraröd bastu och online-healing. 

Och visste du att du kan tanka D-vitamin medan du yogar? Här är vårens trendiga träning och intressanta må bra-aktiviteter.

Ekonomisk stress, oro i kroppen och en känsla av instängdhet – pandemin är tuff för många av oss. Och även om vi ser ljuset i tunneln så är inte högintensiva intervallpass det som de flesta efterfrågar nu. Nej, den stora trenden är holistisk träning och mental nedvarvning – övningar som omfamnar oss med värme och förståelse, och det får gärna vara kryddat med lite österländsk mysticism. Men utomhusträning och online-pass är förstås andra givna trender för våren. Friskis & svettis kallar fenomenet ”mjuk träning i en hård värld”.

– Det fantastiskt härliga yogapasset Yoflow är en spännande nyhet inom yogan, som finns digitalt. Den bygger på rörelseflöden och handlar om att vara närvarande i nuet, berättar Tina Uppfeldt, träningsutvecklingschef på Friskis.

Foto: Peter Knutson

Vilka fördelar finns det med utomhus­träning?

– Hälsoaspekterna av frisk luft och dagsljus förstås, men även känslan av att övervinna ”obehaget av att träna ute” är väldigt peppande. Man blir lite lyckligare av utomhusträning, säger Tina.

Om du ändå känner ett motstånd mot utomhusträning kan du satsa på hemmaträning istället – och du är i gott sällskap. ­För­säljningen av redskap till hemmagym femdubblades under 2020, enligt företaget Gym leco, som vanligtvis levererar produkter till vanliga gym. 

Trendig träning i vår

• Promenadmöten – slå ihop jobbmöte i ­trepartssamtal med ­hör­lurar, samtidigt som du tar en powerwalk.

• Uppkopplad spinning – tävla med andra via internet under ditt spinningpass. 

• AI-appar – träningsappar som använder artificiell intelligens för skräddarsydda program (ett exempel är Freeletics).

• Terapipass – Gymkedjan Sats erbjuder kortare terapisessioner ledda av psykolog, där du får hjälp att hantera oro och ångest.

• Rörlighetsträning – månader av stillasittande har gjort att vi googlar mer efter stretchtips och övningar för att öka smidigheten.

• Mixar – att kombinera två träningsformer är en växande trend, och varför inte krydda träningen med ett välgörande moment, som till exempel ljusterapi?

– Det är väldigt positivt att folk prioriterar sin hälsa och får möjligheten att göra det i sina egna hem. Allt fler vill ha professionell kvalitet på sin utrustning, både för längre hållbarhet men även bättre ergonomi, säger Linda Sotkasiira, marknadschef på Gym leco.

Om man inte har plats för skrymmande maskiner, vad kan man satsa på då?

– Du kommer långt med en kettlebell och träningsband. Dessa kan du kombinera till massor av olika övningar, och de går bra att förvara i kökslådan.

Yoga med sollampor

Vi testar: Fire it up yoga.

Var: Yoga folks i Stockholm (Yogafolks.se).

Vad: Poweryoga med krävande rörelser, utförd i lokal med sollampor.

För vem: Dig som redan kan en del yoga och har behov av att väcka energin snarare än att lugna ner. Och som vill fylla på med D-vitamin när du tränar.

Nyckelord: D-vitamin, energiflöden, rörlighet.

Betyg: 3/5

– Lyckan gör mig gråtfärdig

amelias Charlotta Flinkenberg tankar D-vitamin, här med yogalärare Fredrik Edlund.amelias Charlotta Flinkenberg tankar D-vitamin, här med yogalärare Fredrik Edlund.amelias Charlotta Flinkenberg tankar D-vitamin, här med yogalärare Fredrik Edlund.
amelias Charlotta Flinkenberg tankar D-vitamin, här med yogalärare Fredrik Edlund. Foto: Theresia Köhlin

Fredrik Edlund är yogainstruktör på Yogafolks och håller sina klasser på engelska.

– Vi har valt att hålla vår verksamhet på engelska av olika skäl. Dels för att många lärare inte talar svenska, men också för att den moderna yogan kommit att utvecklas i mötet mellan Indien och anglosaxiska länder, förklarar Fredrik Edlund.

Hur skiljer sig Fire it up yoga från andra yogaklasser? 

– Vi vill att klassen ska väcka och öka energin. Tanken är att du ska bli svettig och varm, men inte utpumpad och trött – snarare uppfylld och vaken. I andra yogaklasser kan vi jobba mer med specifikt koncentration eller meditation.

Vad är det för sorts lampor som används?

– Det är solsimulatorer från Sunwell, kontrollerade med låg UV-dos som stimulerar produktionen av D-vitamin och motverkar ­benskörhet. Lamporna har även infraröd värme som ökar blodcirkulationen och minskar inflammationer, muskelsmärta och ­ledbesvär.

Så var det: ”Yogafolks koncept andas inte så lite Södermalm-hipster, komplett med trendig och innovativ grafik, coola uttryck på hemsidan som ”no phone ­available compadre, send us an e-mail or DM to share your dirty little secrets” och en charmigt inredd lokal med färgglada ljusslingor och levande växter. 

Yogapasset blev en riktig utmaning för Charlotta.Yogapasset blev en riktig utmaning för Charlotta.Yogapasset blev en riktig utmaning för Charlotta.
Yogapasset blev en riktig utmaning för Charlotta. Foto: Theresia Köhlin

Jag känner mig lika fel på Fire it up-­yogapasset som socialminister Lena Hallengren på en majastinkande Post Malone-konsert. Men jag leker att jag är en av de frisinnade karaktärerna i hippiekollektivet från filmen The beach och då går det genast bättre.

Svetten gör att linnet klibbar fast vid kroppen efter bara fem minuter.

Övningarna är mycket svårare än jag föreställt mig. Mina kunskaper inom engelskt yoga-lingo visar sig dessutom vara bristfälliga, men det går ju bra att snegla i smyg på de övriga, begåvade kursdeltagarna. 

Svetten gör att linnet klibbar fast vid kroppen efter bara fem minuter. Och det är inte sollampornas förtjänst, snarare kombinationen av fullständig koncentration på att hålla balansen och töja kroppens lemmar i vinklar jag inte trodde var möjliga. 

Jag, som med viss möda lyckas ta på mig strumpor på morgnarna, får en rejäl utmaning i att utföra flertalet av övningarna. Det här är verkligen inget för nybörjare. Men fördelen med att vara helt novis är att lyckan och lättnaden över att ens behärska vissa positioner gör mig så stolt att jag nästan blir gråtfärdig. Min kropp gör fantastiska saker jag inte hade en aning om att den kunde göra! 

Denna insikt väcker min nyfikenhet – vad kan min kropp göra efter att ha gått denna klass tio gånger? Förmodligen kan jag då ta på mig strumporna med hjälp av tänderna.”

Infraröd bastu

Vi testar: IR-bastu.

Var: Heat by Sophia Lie, Stockholm (Heatbysophialie.com).

Vad: Personliga bås med infraröd ­bastu, där du väljer en session på 

30 eller 50 minuter.

För vem: Dig med led- eller ­muskelvärk, som vill varva ner ­samtidigt som du tankar energi.

Nyckelord: Detox, anti-age,­ ­cirkulationsboost, hälsofrämjande.

Betyg: 4/5

– Jag har blivit frälst

Något skeptisk till mirakel-effekterna men mjuk och varm i hela kroppen.Något skeptisk till mirakel-effekterna men mjuk och varm i hela kroppen.Något skeptisk till mirakel-effekterna men mjuk och varm i hela kroppen.
Något skeptisk till mirakel-effekterna men mjuk och varm i hela kroppen. Foto: Theresia Köhlin

Den norska fotomodellen Sophia Lie lärde sig att uppskatta infraröd bastu på Manhattan och startade sin egen lyxiga bastulounge Heat på Stureplan i Stockholm. Skillnaden på en infraröd bastu och en traditionell bastu är att IR-bastuns ljus tränger in i huden och värmer kroppen inifrån. En vanlig bastu värmer istället upp själva luften omkring.

Vilka hälsoeffekter har du upplevt med IR-bastu?

– Mer energi, minskad svullnad i ­kroppen, ökad blodcirkulation, och ­huden får mer glow. Min sömn förbättras, och i perioder när jag varit utmattad har IR-bastun hjälpt mig att ladda ­batterierna snabbt, säger Sophia Lie.

På Heat erbjuds även integrerad ljusterapi (chromotherapy) i taket med olika färger, som man själv kan justera med en fjärrkontroll. 

– Färgerna kan hjälpa dem som lider av säsongsbunden nedstämdhet, säger Sophia.

Enligt en amerikansk ­studie så kan en infraröd bastusession förbränna upp till 600 kalorier. 

Hur går det till? 

– Infraröd bastu kickar i gång ämnesomsättningen. Hjärtat får jobba mer i hettan vilket förbränner kalorier. Man kan kalla det för ”passiv cardio”.

Så var det: ”Eftersom jag har en tunn täckjacka på mig inomhus åtta månader om året så är infraröd bastu en skänk från ovan för min frusna kropp och själ! Hela konceptet hos Heat är mycket elegant och trendigt. Man får en känsla av selektiv lounge-lyx i allt från ­bemö­tandet av personalen till de ­omsorgsfullt inredda bastubåsen där väggfärgen är målad i exakt samma ­nyans som badrockarna.

Som den kritiskt granskande journalist jag är så är jag ytterst skeptisk till de påstådda effekterna av ljusterapin. I kombination med den infraröda bastun sägs de olika färgerna ha rentav magiska egenskaper. Exempelvis påstås det röda ljuset ge rynkfri hy (det är även den färgen som tjejen på Heat varmt ­rekommenderar mig att använda), det blå kan bota akne och bleka tänderna, det lila hjälper till med cellförnyelse och så vidare. 

Jag kliver in blek och svullen, och kliver ut rosig och lite lättare i sinnet.

Men hur mycket jag än letar hittar jag ­ingen seriös forskning som stödjer dessa påståenden. Däremot är det en ball humörhöjare att kunna växla mellan sex olika LED-färger när man sitter i bastun och njuter!

Min infraröda bastusession innebär maximal njutning. Jag upplever inte alls samma panikkänsla och obehag som en väldigt het traditionell bastu kan innebära. Infrabastun ligger mellan 45 och 55 grader, medan en vanlig bastu brukar värmas upp till 85–95 grader.

Jag kliver in blek och svullen, och kliver ut rosig och lite lättare i sinnet. Jag känner mig riktigt het, om ni ursäktar ordvitsen … Om jag är lättare i kroppen är svårt att säga. Trots att jag dricker mycket vatten både före och efter får jag huvudvärk senare på kvällen, en bieffekt som kan uppstå hos vissa. Jag kissar också väldigt mycket efteråt, vilket jag ser som en positiv detox-följd av sessionen. 

Efter ytterligare två besök i den infraröda bastun är jag frälst och kommer att få svårt att välja traditionell torrbastu igen.” 

Online-healing

Vi testar: Jin shin reiki-healing online 

Var: Sthlmhealing.se.

Vad: Genom videosamtal online eller via mobilen guidas du av en healingcoach.

För vem: Dig som vill utveckla din spirituella sida och tror lite på sådant här.

Nyckelord: Avslappning, chakra, meditation, tankerensning, frid.

Betyg: 2/5

”Jag välkomnar änglarna att närvara”

”Jag känner en värme som liksom rinner genom kroppen””Jag känner en värme som liksom rinner genom kroppen””Jag känner en värme som liksom rinner genom kroppen”
”Jag känner en värme som liksom rinner genom kroppen” Foto: Theresia Köhlin

Kristin Ellingsen är Reiki master och jin shin jyutsu-terapeut och har gått ett flertal kurser i Uppsala, Amsterdam och Strasbourg. Hon blandar båda dessa japanska healingtekniker under sina sessioner, oavsett om det är online eller på Hälsa utan gränser, där hon bedriver sin verksamhet i Stockholm. 

Healing har effekt både vid sorg och stress

Kan man verkligen känna den här typen av själsliga energier via nätet eller telefonen?

– Energierna går via etern, ibland kan man känna det. Många kanske föredrar att vara på plats fysiskt när de healas, men jag har stamkunder som testat di­stanshealing och säger att det funkar lika bra. Det är nog mer ovant än svårt, förklarar Kristin Ellingsen.

Vad kan healing göra?

– Healing har effekt både vid sorg, trötthet, kärlekssorg, svek, stress, smärtor och de rädslor vi har i samhället idag. Healing kan lindra en svår förändring i livet. Det ersätter absolut inte läkarvård men kan vara ett komplement. Jag har många unga kunder med psykisk ohälsa, och det är glädjande att se att de mår bättre idag än innan de kom till mig! 

Hur går det till, rent konkret?

– Vid healing så skannas först kroppen för att upptäcka obalanser, sedan renas energikroppen (auran) före själva healingen. Obalanser uppstår gärna i energikroppen innan de tar sig in i ­kroppen. 

Kristin Ellingsen är Reiki master och jin shin jyutsu-terapeut.Kristin Ellingsen är Reiki master och jin shin jyutsu-terapeut.Kristin Ellingsen är Reiki master och jin shin jyutsu-terapeut.
Kristin Ellingsen är Reiki master och jin shin jyutsu-terapeut. Foto: Privat

Så var det: ”Jag är en cynisk typ som blir provocerad av folk som talar långsamt. När healingterapeut Kristina över telefon frågar om hon har min tillåtelse att kalla in Jesus i sessionen säger jag vänligt men bestämt nej. Däremot välkomnar jag ’änglarna’ att närvara. Mest av nyfikenhet.

Iklädd mjuka yoga­kläder placerar jag mig på sängen hemma. Sessionen startar online och jag ser Kristin i datorn (och hon mig). Efter bara några minuter ombeds jag att sluta ögonen och lägga mig ner och bara lyssna. Kristin låter vänlig och inkännande. 

Jag känner även ett tryck i munnen och därefter en värme som liksom rinner igenom kroppen.

De muntliga direktiven jag får påminner om typen av avslappningsmantran i slutet av yogapass; hur man ska varva ner och släppa alla tankar på annat. 

Den största delen sker i absolut tystnad. Jag hade förväntat mig frågor, kanske någon sorts guidning. Tystnaden är ovanlig och oväntad för mig. Eftersom jag är av en otålig natur så börjar en del bilder målas upp i huvudet, främst färger. Jag känner även ett tryck i munnen och därefter en värme som liksom rinner igenom kroppen. 

När sessionen är över vill Kristin att jag ska ta det lugnt i några timmar innan vi hörs igen. Jag undrar förstås vad hon kände under min session.

Testa att heala dig själv!

Kristin Ellingsen tipsar om hur du kan balansera energierna i kroppen på egen hand med hjälp av fingrarna. 

• Håll varje finger i tre till fem minuter, eller så länge du känner för det. Först tar du vänster hand och håller på högerhandens fingrar, sedan tvärtom.

• Att hålla i ringfingret är bra mot sorg. Tummen håller du för att dämpa oro och stress. Pek­fingret symboliserar rädsla. Långfingret står för ilska och irritation och ringfingret sorg och ledsamhet. Lillfingret kanaliserar att man anpassar sig, förställer sig och sätter upp en fasad. 

• Slutligen håller du i hela handflatan, vilket kal­las ”all inclusive”. Då balanserar du alla energier i kroppen. Detta är enkelt att göra då du tittar på tv eller åker buss.

– En obalans i huvudet, du har mycket i tankarna. Även en oro i nedersta delen av magen, det så kallade sakralchakrat, så jag healade även detta område. Stress i sakralchakrat påverkar kreativiteten och sexlusten. Men jag kände även en enorm kärlek och närhet av en person, som inte ville presentera sig. 

Under min healing-session fick jag upp lila och röda färger och tankarna gick till min döda syster, då det var hennes favoritfärger och de färger jag bar på hennes minnesstund. Enligt Kristin symboliserar purpurfärgen ärkeängeln Metatrons närvaro.  

Så – funkar detta? Det är svårt att svara på, och det känns även knepigt att recensera en upplevelse som är högst personlig. Om du är en sökande person som gärna lystrar till din spirituella sida – då är det här något att testa! 

LÄS OCKSÅ: Så hittar du superkraften i ditt andetag – expertens bästa tips