Åh, du fina vagina! Trendigare än någonsin
Kvinnlig onani tar plats i tv-underhållning, ett museum med fokus på fiffi öppnas och doftljus med vaginadoft är en lukrativ affär. Ja, det snackas om snippan som aldrig förr. Läs vidare om trenden som är på allas (blygd)läppar just nu.
Du får även svar på 11 vanliga frågor om snippan - och dessutom produkter som din fiffi kommer uppskatta!
Inte sedan 70-talets sexuella frigörelse har det varit så mycket fokus på det kvinnliga könsorganet som nu. Vaginan, snippan, muffen, fittan, slidan – kvinnors kanske känsligaste kroppsdel hyllas och stimuleras nu i offentligheten.
Medan manlig onani har omtalats vitt och brett så har kvinnors onanivanor varit hemliga och tabubelagda – men en stor förändring har skett även här. Den kvinnliga onanin tar plötsligt plats i populärkulturen. Ett starkt exempel är tv-serien Kärlek och anarki, där skådespelaren Ida Engvoll stänger in sig på toaletten och onanerar, både på jobbet och hemma. I internationell tv-underhållning har kvinnors onanivanor tagit plats under en längre tid. I Sex & the city smusslades det knappast med onanivanorna och i tv-serien Girls skildras också självtillfredsställelse som den naturliga del av livet det är. Nej, kvinnlig onani är inte lika pinsamt längre.
Kvinnlig onani är inte lika pinsamt längre.
Influencern Maxinne Björk delar gärna sina spirituella tankar om njutning och onani offentligt och har skaffat sig kunskaper kring så kallad yoni, vilket är sanskrit för det kvinnliga könsorganet, under resor till Indien. Nu arrangerar hon events för nyfikna kvinnor som vill lära sig mer om orgasmer, onani och njutning. Sessionerna inkluderar terapi, coachning, helkroppsmassage samt yttre och inre massage av vaginan – som utförs av en tantraguru. Carolina Gynning hyllade sin snippa på instagram efter att ha varit på ett sådant event.
Men det är inte bara onani som skildras. Det kvinnliga underlivet tar plats på flera olika sätt. Världens första vaginamuseum slog till exempel upp dörrarna i London för ett par år sedan. Här välkomnas besökarna med gigantiska tamponger, menskoppar och kvinnliga könsorgan. Syftet är att hantera myter och bryta tabun kring vaginan. På vaginamuseet erbjuds utställningar som tar upp missuppfattningar gällande gynekologisk anatomi, hygien, menstruationsperioder och preventivmedel.
Och som vanligt är trendiga fenomen populära föremål för kändisars fascination och deras lukrativa sinne för att kapitalisera på trender. Snippan är inte ett undantag. Ett lysande exempel är Goops doftljus med namnet This smells like my vagina och This smells like my orgasm som kan klickas hem för 715 kronor. Goop är ett skönhetsföretag som ägs av skådespelerskan och Oscarvinnaren Gwyneth Paltrow.
Underlivshälsan har utvecklats till det bättre, eftersom kvinnor är mer medvetna om sina underliv i dag.
Men medan doftljuset (som givetvis sålde slut direkt) blev hyllat för sin kaxiga och rebelliska karaktär så blev samma företags yoni-ägg väldigt utskällda. Goop påstod att kvinnor skulle få ”positiva energier och flow” genom att stoppa in jade-ägg i vaginan. De påstod även att dessa ägg skulle kunna lösa allt från hormonella besvär till problem med urinblåsan. Vilket givetvis var rent båg, och världens gynekologer och forskare gick i taket och har kallat Gwyneth för ”den värsta sortens kvacksalvare”.
Intresset för kvinnors underliv leder alltså till att vissa gärna skapar en lukrativ affär kring vaginan. Men medvetenheten är trots allt positiv, menar Farnosh Sørensen, gynekolog och grundare av kvinnokliniken Eliva clinic i Stockholm.
– Underlivshälsan har utvecklats till det bättre, eftersom kvinnor är mer medvetna om sina underliv i dag. Kvinnor är uppmärksamma och söker gärna lösningar på sina besvär, säger hon.
Farnosh Sørensen ser dock ett problem med trenden för parfymerade underlivsprodukter:
– Tvål som inte är anpassad för intimtvätt har ett annat pH-värde och innehåller ofta parfym, färgämnen och kemikalier som kan orsaka hudirritation.
Hon märker också att kvinnor inte alltid har koll på skillnaderna mellan de olika delarna av underlivet.
– Man ska skilja på att skölja sig med vatten i vulvan eller vaginan, då det är två helt olika saker. Vulvan består av de inre och yttre blygdläpparna och vaginan är den del som består av slemhinnor – och där har vi de goda bakterierna, som kan sköljas ut vilket därmed kan orsaka besvär.
Vaginal torrhet är tabubelagt
Ja, det är naturligtvis positivt att vi talar mer om underliv. Men en färsk studie visar att skammen finns kvar. Att snacka lite lättsamt om doftljus går bra – men när fokus skiftar till problem så är det svårare. I en undersökning, utförd av Vagisan, uppgav 42 procent av kvinnorna över 35 att de har symtom på vaginal torrhet. Ämnet hamnar på topp fem-listan över tabubelagda samtalsämnen, tillsammans med onani och impotens.
Vi kan alltså inte prata nog om våra vaginor och de problem som kan uppstå. Ju mer vi diskuterar och lär oss – desto lättare blir det.
11 vanliga frågor (och svar) om vaginan
Hur ska sköra slemhinnor tas om hand och vad kännetecknar egentligen en frisk flytning? Gynekologen Farnosh Sørensen svarar på några vanliga frågor om din underlivshälsa.
1. Hur ska jag tvätta underlivet?
SVAR: Tvätta gärna underlivet med en mild eller oparfymerad tvål när du duschar eller badar. Se till att vattnet inte är för varmt och var noga med att skölja bort all tvål efteråt. Men skölj eller spola alltså inte vatten inåt i vaginan, bara utanpå.
2. Varför får jag svamp efter en antibiotikakur?
SVAR: Floran i underlivet förändras, eftersom vaginans nyttiga mjölksyrebakterier slås ut. Det medför att jästsvamp lättare får fäste, förökar sig och ger upphov till svampinfektion i underlivet.
3. Vilket sätt är mest skonsamt om man vill ta bort oönskad hårväxt?
SVAR: Hårborttagning med varmt vax eller laser är mest skonsamt.
4. Mitt underliv känns torrt. Hjälper det med en kräm för underlivet?
SVAR: Ren olja rekommenderas. Se till att oljan är fri från parfym som kan irritera. Stryk några droppar på underlivet så skyddar du slemhinnor och hud från uttorkning. Om du har östrogenbrist så hjälper ofta en lokal östrogensalva.
5. Kan bad i klorerat vatten rubba balansen?
SVAR: Ja, om du badar ofta i pooler och har återkommande problem med irritation och infektion i ditt underliv så kan balansen i underlivet ha störts. Dessa problem kan förebyggas genom att du tillför probiotika (mjölksyrebakterier).
6. Stämmer det att man ska undvika vatten i underlivet?
SVAR: Ja, man bör undvika att aktivt skölja med vatten inuti vaginan eftersom det kan orsaka irritation och störa den naturliga bakteriefloran som håller din vagina ren.
7. Kan sexlivet bli bättre med östrogenkräm?
SVAR: Om du har sköra slemhinnor på grund av östrogenbrist kan östrogenkräm hjälpa så att den sexuella upplevelsen känns bra. Sexlivet kan däremot inte bli bättre enbart på grund av östrogenkräm.
8. Jag vill lukta gott – är det okej med parfymerade produkter i underlivet?
SVAR: Nej, parfymerade produkter ska undvikas, då de kan irritera känslig hud och slemhinnor.
9. Kan man slippa rikliga flytningar på något sätt?
SVAR: Flytningar är helt normalt och kroppens egen metod för att hålla vaginan ren och frisk. Men du kan prova att använda olja i stället för tvål när du tvättar underlivet. Undvik tajta, åtsittande underkläder av syntetmaterial och lufta underlivet då och då för att minska flytningar. Sov gärna utan trosor då du har möjlighet.
10. Vilka är fördelarna och riskerna med östrogenkräm?
SVAR: Lokal östrogensalva stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor. Ibland kan kvinnor med irriterade och sköra slemhinnor uppleva en ökad sveda initialt vid behandling med östrogensalva. I övrigt finns inga påtagliga risker med östrogensalva i de fall man har en konstaterad östrogenbrist i slemhinnorna.
11. Hur ser ”friska” flytningar ut?
SVAR: Flytningar kan skilja sig i mängd och utseende. De kan vara allt från genomskinliga till vitaktiga och förändras ofta i kontakt med luften, då de får en ljusgul till brunaktig färg. Flytningar luktar lite syrligt, men inte illa.
12. Vad kännetecknar ”sjuka” flytningar?
SVAR: Var uppmärksam om flytningarna är grågula, blodiga, rosa, rödbruna, gröna, gryniga, om de luktar fisk eller om de luktar illa rent generellt.
13. Vad hjälper bäst mot svampinfektioner?
SVAR: Att behålla den naturligt sura miljön i underlivet för att inte störa balansen i slidan.
Produkterna som gör din fiffi glad
Är du torr eller har du problem med svamp? Här är några produkter som lovar hjälp.
Probiotisk kräm, Ellen
Parfym- och hormonfri kräm att använda när du upplever torrhet och sveda. Kan förebygga svamp, då den hjälper underlivet att behålla en sund bakterieflora med hjälp av mjölksyrebakterier. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare)
Fuktkräm, 16 st vagitorier, Vagisan
Små, hormonfria vagi- torier för dig som har besvär med torrhet. Fuktkrämen mjukgör och håller underlivet smidigt. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare)
Östrogenvagitorier, Ovesterin
Receptfria östrogenvagitorier som används vid underlivsbesvär som beror på östrogenbrist, till exempel torra slemhinnor. Innehåller det kvinnliga könshormonet östriol. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare)
Hormonfri vaginalgel, Vagivital
Genomskinlig gel som mjukar upp inifrån och hjälper mot torrhet, smärta vid samlag samt sveda och klåda i slidan. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare)
Gelé för njutning, Sense me caring massage glide, RFSU
Fuktgivande, vattenbaserad gelé som är ofärgad och ätbar (!). Passar både för massage och som glidmedel. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare)
LÄS OCKSÅ: Långläsning om prinsessan Märtha: En maktfaktor i tiara och långklänning