9 saker som kan hända med din kropp om du dricker för lite vatten

Hur många har inte hört råd om att man ska dricka si och så mycket vatten under en dag? Allt från fyra glas till typ två liter är buden, men varför är det egentligen så viktigt att dricka vatten? V listar 9 saker som händer med din kropp vid allvarlig vätskebrist.

Att dricka vatten under dagen är viktigt för att kunna upprätthålla en hög energinivå och god balans i kroppen. Eftersom kroppen består mestadels av vatten, behöver den också vatten för att organ och hormoner i kroppen ska fungera som de ska. Vid vätskebrist kan du därför uppleva låg energi, ökad aptit eller yrsel. Om du vet med dig att du är dålig på att komma ihåg att dricka vatten, ställ in ett alarm eller ha en vattenflaska på skrivbordet som påminnelse. Sajten Bustle samlade ihop nio tecken på när du borde dricka vatten.

Nio tecken på att din kropp vill ha vatten

1. 

Yrsel

När du inte dricker tillräckligt med vatten förlorar din kropp sina normala funktioner vilket kan leda till svimning och yrsel. Ett av de vanligaste symptomen på uttorkning är just yrsel och huvudvärk.

2. 

Torra naglar

Om dina naglar är torra och tunna kan det vara ett tecken på att du är uttorkad och behöver dricka vatten. Huden och håret påverkas också av vätskebrist, dricker du inte tillräckligt med vatten riskerar nämligen ditt hår och din hud att bli torrt.

3. 

Extremt sötsug

Om du plötsligt blir sötsugen kan det bero på att kroppen känner ett vätskebehov. När du är uttorkad blir kroppen sugen på glukos, som fungerar som en huvudkälla till bränsle. Så istället för att öppna det förbjudna skåpet eller lådan, drick ett stort glas med vatten.

4. 

Du känner dig inte kissnödig

Om du inte kan kissa minst sex gånger om dagen, då är du allvarligt uttorkad. I genomsnitt bör en person kissa minst 6–10 gånger om dagen. Håll därför koll på hur ofta du brukar gå på toaletten.

5. 

Ditt kiss är mörkt

Om din urin visar sig vara väldigt mörkt så betyder det att du är uttorkad och bör dricka meddetsamma. Om du misstänker vätskebrist; kontrollera färgen på din urin. Urin ska vara ljusgult om inte helt klart, om det är mörkare än så ska du se till att dricka mycket vatten, äta en buljongsoppa till lunch eller middag och ät mycket frukt då frukt innehåller mycket vatten.

6. 

Dålig andedräkt

Muntorrhet kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat av en rad sjukdomar, mediciner och tobaksbruk, men förekommer även hos personer som är uttorkade. Dålig andedräkt är därför en indikation på att du är uttorkad. Drick mycket vatten under hela dagen och tugga gärna sockerfritt tuggummi och råa krispiga frukter och grönsaker (äpplen, morötter och selleri) för att stimulera salivproduktionen.

7. 

Brist på svett

Om du känner att du inte svettas alls eller har svårt för att svettas i samband med träning kan det vara på grund av uttorkning. Redan när du är på gymmet eller träningen är det viktigt att du dricker vatten för att återbalansera kroppen. Motion och överdriven svettning utan ordentligt vätskeersättning kan leda till huvudvärk, yrsel och svimningar.

8. 

Ökad aptit

Om du upplever en ständig hunger kan det betyda att du är uttorkad. När kroppen saknar vätskor kan du bli förvirrad och börja känna dig hungrig istället. Det bästa är därför att dricka något först och känna efter, känner du dig fortfarande hungrig efter att du druckit vatten kan ett mellanmål innan lunchen eller middagen vara en god idé.

9. 

Sämre immunförsvar

Vid vätskebrist är du mer benägen att bli sjuk. Lågt immunförsvar kan bero på uttorkning, så om du vet med dig att du alltid är sjuk – testa att dricka mer vatten om dagarna!

Av: Aida Hodzic

Vill du se mer sånt här? Gör som tusentals andra och gilla amelia på Facebook och Instagram!