Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Yoghurt med levande bakteriekultur är rena lyckopillret.Yoghurt med levande bakteriekultur är rena lyckopillret.Yoghurt med levande bakteriekultur är rena lyckopillret.
Yoghurt med levande bakteriekultur är rena lyckopillret.

8 steg till en mage utan gaser (så återställer du din tarmflora)

Återställ tarmfloran och få magen i balans med knep från Michael Mosleys bok. Här hittar du även tips på kosttillskott när magen behöver lite extra hjälp.

Återställ tarmfloran så här:

1. Maxa med grönsaker, gärna till alla dagens måltider. Är du inte van vid att äta fiberrikt, börja försiktigt med mindre portioner.

2. Minska på gluten, alltså veteprodukter. Ät i stället till exempel quinoa, havregryn, ris, potatis och bovete.

3. Ät mer yoghurt och kefir. Det innehåller goda bakterier. Perfekt till frukost och mellanmål, men även som dipp och såser.

4. Undvik socker och sötningsmedel. Sötningsmedel tros kunna brytas ner till ämnen som påverkar tarmbakterierna. Och socker ger näring till skadliga bakterier.

5. Drick vatten och te, det innehåller inget socker. Däremot finns det i främst grönt te ett visst mått av antioxidanter som kan motverka inflammation.

6. Stilla sötsuget med mörk choklad (minst 70 procent kakao) och nötter. Särskilt nötter och mandlar är utmärkt för magbakterierna.

7. Festa loss på fisk. Fiskolja ökar mängden bakterier som påverkar vikt och sockeromsättning i kroppen. Grisfett främjar däremot bakterier kopplade till inflammation, visar studier.

8. Välj färska bär. Torkade bär och juice innehåller höga mängder socker. Färska bär gör också att du får i dig kostfibrer och antioxidanter.

Källa: Boken Förbättra din tarmflora – vetenskap, tips och recept av Michael Mosley. Läs mer och köp här (länk till återförsäljare).  

LÄS OCKSÅ: Stress kan göra oss överviktiga – så fungerar kortisol

Kosttillskott för tarmfloran

Behöver du lite extra hjälp på traven finns olika kosttillskott som hjälper tarmfloran att komma i balans.

Holistic Ultratarm, kosttillskott av magnesiumoxider som hjälper vid förstoppning och trög tarm. Skonsam och kan användas regelbundet. Läs mer och köp här.

Undecyn stödjer och främjar en bra flora i tarm och vagina. Läs mer och köp här.

Redugas lindrar och förebygger uppblåst mage och gaser. Läs mer och köp här.

Lactiplus Ten Days med levande mjölksyrabakterier från 8 utvalda stammar av Lactobacillus och Bifidobacterium. Har genomgått Apotekets kvalitetskontroll. Läs mer och köp här.

VISSTE DU ATT ...

 ... det är tarmarna som utsöndrar olika signalsubstanser, som hormoner, vilket i sin tur styr vårt humör?
... magen och hjärnan ständigt kommunicerar med varandra via nervbanor? Om du är stressad så påverkar det ofta magen, och om du har problem med magen så upplever du ofta en stress kring det

LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du stressar