6 bra anledningar att fisa utan att skämmas (det är nyttigt för dig!)

Det är helt normalt att fisa, fjärta, prutta, släppa väder, flatulera, möka, det vill säga släppa ut gas via ändtarmen, kärt barn har många namn och alla gör det.

Det här med att fisa är ju tabu, i alla fall i vår kultur. Det tar så att säga emot att fisa fritt och öppet bland folk eller inför en ny partner. Men man kan ställa sig frågan varför det är mer tabu att fisa än att rapa, det handlar ju om exakt samma sak, nämligen om att släppa ut den gas som bildats i tarmar och mage då du äter och dricker. Fiser du så mår du helt enkelt bättre.

Om du fiser som vilken normal människa som helst är det ett tecken på att ditt matsmältningssystem fungerar som det ska, bara en sån sak!

Här är 6 anledningar till varför fisa är bra för dig.

1. Att fisa kan förhindra en uppsvullen mage

En av de vanligaste anledningen till uppsvullen och uppblåst mage är gas i tarmarna. Den där obehagliga känslan av en spänd och orolig mage. Men lösningen på problemet är enkel, släpp en fjärt!

2. Att fisa kan hjälpa dig att balansera dina matvanor

Notera gärna luken på dina fisar (!), det kan säga mycket om dina matvanor som du kanske inte ens är medveten om. För stort proteinintag, till exempel för mycket rött kött, ger ofta extremt illaluktande fisar, medan kolhydrater resulterar i större mängd gas, men oftast så luktfritt en fis nu kan vara.

3. Du blir av med magknip

Ok, det kanske inte är särskilt hyfsat att fisa precis överallt. Men om du håller inne med gasen för länge kan du få rejält med magknip. Om du vill fisa men inte kan, prova att massera magen i stora cirklar för att få igång tarmarna så gasen kan transporteras ut.

4. Att andas in fisen kan vara bra för dig!

I en undersökning från 2014 fastställer the University of Exeter att exponeras för en liten mängd svavelväte (vilket våra fisar innehåller) kan hjälpa till att förebygga skada på våra celler. Svavelväte i stora mängder är dock giftigt (men så mycket fiser ingen).

5. Kan hjälpa dig att upptäcka eventuella allergier

Vissa typer av matallergi ger mer eller mindre flatulens. Matallergier som ger mycket flatulens är till exempel laktosintolerans och glutenintolerans. Om du under en längre tid haft problem med mycket gaser och magknip, kan en orsak vara överkänslighet mot något du äter.

6. Känslan!

Handen på hjärtat, att släppa en fjärt och bli av med gasen och den uppspända magen är en oerhörd tillfredsställelse. Vi uppmanar inte till att fisa vitt och brett var du än befinner dig, men känner du att du måste släppa väder, bege dig till närmaste toalett och gör vad du behöver och känn lättnaden!

Källa: RemedyDaily

LÄS OCKSÅ: Skådespelerskan Cissi Forss aktuell med barnbok – om fisar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av amelia här!