Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

7 typer av huvudvärk – och de bästa sätten att lindra dem

Det finns 270 typer av huvudvärk. Hortons, migrän och spänningshuvudvärk är några exempel. Överläkare och professor Mattias Linde guidar dig igenom dem och tipsar om bästa lindringen.

Linda Newnham

1. Hortons huvudvärk

Drabbar få, men smärtan är så stark och påträngande att den även kallas för "självmordshuvudvärk". Debuterar ofta i 20-30-årsåldern. Sjukdomen går i perioder, där man får timslånga attacker under några veckor till några månader. Tyvärr vill man bara glömma smärtan när perioden väl är över, så det brukar ta tid innan man söker hjälp. Det är vanligt med en "doctors delay" på sex år innan personer med Hortons får sin diagnos.

Så får du lindring: Det finns effektiv lindring, bland annat förebyggande mediciner, men du behöver läkarhjälp. Syrgas har visat sig vara effektivt, och riktigt hårt drabbade kan behandlas med elektrostimulering (man lägger en liten elektrod innanför näsan som stimulerar en nerv). Mattias Lindes forskargrupp håller på att utveckla en injektionsteknik, där man injicerar ett ämne som i princip tar bort huvudvärken.

Migrän kommer i attacker och kan föregås av synrubbningar

2. Huvudvärk av spänningstyp

Drabbar de flesta några gånger om året men är dubbelt så vanligt bland kvinnor som män. Symtomen skiftar, men ofta är värken tryckande. Man kan också ha ont i nacken eller hårbotten, känna sig trött, få yrsel, sus i öronen eller koncentrationssvårigheter. Huvudvärken är sällan svår men blir ofta sämre under dagen.

Så får du lindring: Livsstils- och arbetslivsförändringar är ofta bättre än piller. Motion har visat sig vara effektivt. Du kan även prova akupunktur, avslappningsövningar och KBT.

3. Migrän

Över en miljon svenskar har migrän, nästan var femte kvinna och var tionde man, vilket gör det till en av våra vanligaste folksjukdomar. Den kommer i attacker och kan föregås av synrubbningar som en "aura". Värken är påträngande, pulserande och ökar vid ansträngning. Hos många sitter smärtan vid ena ögat eller på ena sidan av huvudet, men inte hos alla. Vanliga tecken på migrän är överkänslighet mot ljud och ljus, illamående, kräkningar, synbortfall och talstörning. Under en attack måste många ligga i tystnad och mörker.

Så får du lindring: För många räcker det med de receptfria läkemedel som finns på apoteket, som acetylsalicylsyra, paracetamol, ibuprofen, diklofenak eller naproxen. Vid stark smärta kan man ta triptan, gärna i form av nässprej eller sprutor. Får du ofta anfall kan du få förebyggande medicinering som betablockerare av en läkare.

4. Kronisk migrän

Är en daglig eller nästan daglig huvudvärk som tidigare kallades för blandhuvudvärk, då det vissa dagar har drag av migrän och andra av huvudvärk av spänningstyp. Illamående och ljus- och ljudkänslighet kan förekomma.

Så får du lindring: I första hand prövas olika migränförebyggande tabletter. Om de inte hjälper kan injektioner av botulinumtoxin enligt ett särskilt schema fungera bra. Det är en godkänd behandlingsmetod.

5. Ihållande huvudvärk efter slag mot huvudet

Kallades tidigare för posttraumatisk huvudvärk. Alla vet att man får huvudvärk vid slag i huvudet, för de flesta går den över - men inte hos alla. Vissa fortsätter ha värken. Denna typ feldiagnosticeras ofta som migrän eller spänningshuvudvärk.

Så får du lindring: Det finns inga specifika behandlingar, men om du kommer till en intresserad läkare så brukar hen prova olika behandlingar tills ni hittar någon som hjälper just dig.

6. Värk av läkemedelsöveranvändning

Du har huvudvärk, och tar medicin för att lindra den, men efter överanvändning så vänds medicinen emot dig. Huvudvärken orsakas helt enkelt av medicineringen, bland annat på grund av förändringar i hjärnans celler och av att hjärnans egna smärtstillande signaler försvagas. Kvinnor drabbas betydligt oftare än män. De drabbade är ofta personer som tar smärtstillande mot migrän eller huvudvärk flera gånger i veckan.

Så får du lindring: Trappa ner på medicinerna, och använd läkemedel som innehåller en substans. Två substanser eller mer ökar risken för den här typen. Exempelvis Treo innehåller två aktiva ämnen, som acetylsalicylsyra och koffein. Avslappningsträning kan också ge resultat.

7. New daily persistent headache

Liknar spänningshuvudvärk eller migrän, men är ihållande och kommer dagligen. Många av de drabbade har aldrig tidigare besvärats av huvudvärk men får plötsligt värk som inte går över. En majoritet säger att de strax innan levde under stor psykisk eller fysisk stress. Hos andra var det en infektion som triggade igång huvudvärken.

Så får du lindring: Prognosen är relativt dålig. 20-50 procent blir bättre, men sök hjälp så snart du kan. Ju längre du går med smärta, desto mer biter det sig fast.

 

LÄS OCKSÅ: Därför drabbas kvinnor oftare av svår huvudvärk jämfört med män