5 kända män om ansvaret för att vi kvinnor ska känna oss trygga

Kvinnors trygghet är ingen kvinnofråga, utan något som angår alla. Därför frågade vi några män: Hur kan du som man göra skillnad?

Skriv på amelias namninsamling för ett tryggare samhälle för kvinnor. Skriv på här!

Glenn Hysén, fotbolls- legend, tränare och expertkommentator:

– Jag blir så förbannad när jag läser om sådan skit som en del män håller på med, så att kvinnor inte kan känna sig trygga när de går ut. Det är fan inte klokt att det har blivit så här. Vi behöver prata mer om det här i olika sammanhang, även män emellan, så att de män som beter sig illa äntligen får in i skallen att det inte är okej att bete sig hur som helst. Skärp er, gubbjävlar!

Henrik Schyffert, komiker:

– Som man har jag naturligtvis ingen som helst möjlighet att ens sätta mig in i den oro som kvinnor känner på vägen hem i mörkret. Men här är mina regler jag försöker följa:

1. Går över till andra sidan gatan om jag kan.

2. Inga händer i fickorna eller titta ner i marken.

3. Råkar jag komma nära så stanna en stund och öka avståndet. Finns ingen anledning att gå en meter bakom.

4. Möts vi så är jag glad och öppen. Säg hej.

Pa Modou Badjie, musiker i Panetoz, producent, ungdomsledare:

– Innan jag träffade min fru och fick barn hade jag en viss jargong med grabbarna. När jag fick min dotter Kineh skämtade alla män om att det skulle bli ’problem’, för att hon var tjej och alla killar skulle jaga henne. Då fattade jag att det är vi män som är problemet! Vi behöver aldrig tänka: ’Tänk om jag blir våldtagen.’ Men det behöver våra mammor, systrar, döttrar, kusiner och grannar. Därför att de andra männen, som egentligen vill väl, inte säger ifrån. Män måste börja erkänna sina fel.

Nisse Edwall, poddare och bloggare:

– Jag brukar akta mig för att gå ikapp en kvinna på mörka gångvägar, jag brukar istället sakta in och ringa min fru om något skoj för att lätta upp stämningen. En annan viktig uppgift för mig som pappa till två söner är att ge dem en ordentlig uppfostran om vad som är rätt och fel vad gäller sex. Själv var jag som ung hänvisad till kompisar och någon slags trial and error-teknik. Med facit i hand, så gjorde jag en hel del grejer som jag inte skulle gjort idag.

Alexander Bard, föreläsare, musiker och producent:

– Frågan är först och främst om det finns fog för att vara rädd för att gå ut på natten. För om det inte finns fog för rädslan, så är det rädslan som ska angripas. Och en del av den är även en form av självupptagenhet om vi ska vara ärliga. Kvinnor kan vara mycket tuffare än de tror. Låt oss börja där.