Foto: Shutterstock

15 intressanta fakta om drömmar

Vad betyder dina drömmar? För att tyda drömmar gäller det att förstå att drömmar är djupt symboliska. Här hittar du massor av intressant fakta om något vi gör varje natt, för ja, ALLA drömmer.

1. Du glömmer 90% av alla dina drömmar.

Skriv ner din dröm inom fem minuter från att du vaknar - annars är risken stor att du aldrig "hittar" den igen. Foto: Shutterstock

Inom fem minuter har du dessutom glömt halva din dröm. Inom 10 minuter har du glömt 90% av vad du drömde. Vill du komma ihåg dina drömmar? Ha block och penna på nattygsbordet.

2. Alla drömmer.

Har du hört någon säga, eller brukar du själv säga, att den aldrig drömmer? Alla drömmer (utom de som lider av allvarlig psykisk störning). Så om du tror att du aldrig drömmer, så har du bara glömt dina drömmar.

3. Blinda drömmer också.

Människor som blivit blinda efter födseln kan se bilder i sina drömmar. Medan de som är födda blinda inte ser bilder, men drömmarna involverar andra sinnen, doft, känsla och ljud.

4. Drömmar är djupt symboliska.

Foto: Shutterstock

Om du drömmer om någon symbol eller sak handlar drömmen sällan om den som sådan utan istället om något den symboliserar för dig. Till exempel båtar, eller hus, eller källare.

LÄS OCKSÅ: Drömmer du om att bli jagad, otrohet, sex eller död? Tyd dina drömmar här! 

5. I våra drömmar ser vi bara ansikten vi känner igen.

I dina drömmar ser du bara ansikten från personer du någon gång träffat eller lärt känna, det är för att vårt medvetande inte kan hitta på ansikten. Vissa ansikten i dina drömmar kommer du kanske inte ens ihåg att du har sett någon gång, men ditt medvetande har registrerat det. Så något av alla de tusentals ansikten du någon gång mött kommer du kanske se igen – i dina drömmar.

6. Alla drömmer inte i färg.

Ungefär 12% drömmer enbart i svart och vitt. Resten av oss drömmer i färg. Studier har visat att vi innan färgtv:n kom drömde de flesta i svart-vitt medan vi efter färg-tv:ns intåg har övergått till att drömma i färg.

7. Känslor.

Den vanligaste känslan i en dröm är oro och ångest. Negativa känslor är vanligare än positiva känslor.

8. Antal drömmar per natt.

Foto: Shutterstock

Du har mellan fyra till sju drömmar varje natt. Och du drömmer allt mellan en till två timmar varje natt.

9. Djur drömmer också.

Studier på flera olika typer av djur visar att alla har samma typ av hjärnvågor under drömsömn som människor har. Har du sett en hund eller katt sova någon gång? Tassarna rör sig och morrhåren också;)

10. Kroppen paralyseras.

Under REM-sömnen (alltså drömsömnen) är kroppen paralyserad av en mekanism i hjärnan för att motverka naturliga rörelser som annars skulle ske i sömnen.

11. Dagsrester.

Vårt medvetande tolkar hela tiden de externa stimuli som våra hjärnor är bombarderas med all vår vakna tid. Sedan gör den allt det till en del av våra drömmar. Det betyder också att hjärnan även när du sover registrerar ljud och intryck. Vilket kan leda till att om du hör någon borra i väggen så kan du drömma om att du är hos tandläkaren till exempel.

12. Kvinnor och män drömmer olika.

Foto: Shutterstock

Män tenderar att drömma mer om andra män. Ungefär 70% av alla karaktärer i en mans dröm är andra män. Medan det hos kvinnor är mer jämlikt mellan könen. Förutom det har män generellt sätt mer aggressiva känslor i drömmar än vad kvinnor har.

13. Sia.

Studier visar att mellan 18%-38% människor har upplevt åtminstone en  dröm som handlat om en framtid de sedan upplevt. Och ungefär 70% har upplevt déjà vu.

14. ”Om du snarkar kan du inte drömma”.

Det här är en som det faktiskt inte finns några vetenskapliga belägg för. Fortfarande obesvarat fråga alltså.

15. Du kan uppleva orgasm i drömmen.

Inte bara kan du ha lika njutbart sex i en dröm som i verkligheten, du kan också uppleva en orgasm, utan utlösning, i en dröm. Upplevelsen och känslan kan till och med vara starkare än i vakna livet.