Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 saker som händer i kroppen när du stressar för mycket

Känner du dig förvirrad, glömmer lätt bort saker eller har spända käkar? Då kan det vara tecken på stress. Här är 12 symptom du kan titta efter om du är rädd att stressen påverkar din kropp.

Pearl Åkesson

1. Ett vanligt symptom på stress är att du glömmer saker

Att glömma låsa ytterdörren kan vara mer än bara ett enkelt misstag. ”Stress och ångest kan leda till minskad koncentrationsförmåga som kan orsaka glömska. Om en person har minnesluckor som påverkar deras funktionsnivå borde de söka hjälp hos en läkare”, säger Jeffrey Borenstein som är chef på Brain & Behavior Research Foundation.

Pågående stress kan minska storleken på den delen av hjärnan där hippocampus sitter som är centrum för en persons känslor, minnen och det autonoma nervsystemet. När stressyndromen minskar så kommer den delen av hjärnan fungera som vanligt igen. Bästa sättet att förhindra stressyndromen är genom fysisk träning.

2. Ont i magen kan vara ett tydligt tecken på stress

Känner du hur det kniper till i magen titt som tätt? Ditt nervsystem är tätt ihopkopplat med ditt matsmältningssystem. Stressen kan förstöra stegen mellan de båda. Obehaget och kramperna som du känner i magen kan vara mer än bara vad du har ätit eller druckit, speciellt om de är återkommande. Det är värt att kolla upp om du drabbas av den här typen av symptom.

3. Att du ökar i vikt och omfång runt midjan – ett tydligt stressymptom

Många människor som lever med stress märker av en förändring i sina vanor. Exempel på det är att man dricker eller äter mer som också kan leda till viktförändringar (och ännu mer stress). De extra kilona som du går upp under stress är oftast bukfettet som också beror på adrenalin och kortisol som gör dig sugen på kolhydrater. Om du har svårt att få på dig dina jeans och kläderna börjar sitta tajt och du dessutom har svårt att gå ner trots träning, då kan det sannolikt ett symptom på stress.

4. Mensvärk och utebliven mens

När mensen kommer så kommer ofta mensvärken på köpet. Många kvinnor tänker att det är fullt normalt. Däremot kan stress göra att krämporna blir ännu värre eller att mensen uteblir helt.

5. Symptom som öm och spänd käke är vanligt vid stress

Om natten när du sover så spänner du käkarna och gnisslar tänder, något du märker först morgonen efter när du vaknar med ömma käkar. Symptomen av det blir att du känner dig spänd i käkarna resten av dagen vilket också kan resultera i både huvudvärk och tandskador. Känner du igen problemet? Gå till en tandläkare för att få råd och hjälp. Kanske kan en bettskena (och ett lugnare liv) få spänningarna att släppa.

6. Stress kan ge ryggont

Foto: www.peopleimages.com

Stress resulterar ofta i smärta i både axlar och nacke. Där ligger också den stora kappmuskeln.

– Kappmuskeln är rena åskledaren för stress och den ligger närmast psyket tillsammans med käkmuskler och andra ansiktsmuskler som också spänner sig när vi är stressade, säger psykologen Kerstin Wentz enligt 1177.

Människor vars muskulatur inte får slappna av under raster kan få smärta i muskulaturen. Dessa symptomen hålla i sig i flera års tid.

7. Vanligt med kramper och domningar i benen, huvudvärk eller förstoppning

Känner du symptom som spänningar i musklerna, domningar i benen när du sover eller får du lätt huvudvärk? Då kan det vara ett tecken på stress och även på att du får i dig för lite magnesium. Förutom muskelspänningar, domningar och huvudvärk så kan magnesiumbrist också resultera i trötthet, låg energi och depression för att nämna några. Magnesium finns i nötter, frön, bajlväxter, fisk, kött, gröna bladväxter och fullkornsprodukter, som grovt bröd och råris.

8. Stress kan ge nariga och torra läppar

Lider du av torra och spruckna läppar? Då har du troligtvis också brist på B-vitamin. När du är stressad så har B-vitaminerna en strykande åtgång. Brist på B-vitamin kan ge trötthet, sömnlöshet, dålig koncentrationsförmåga och minne, men det kan också leda till symptom som hudproblem och akne men i vissa fall även håravfall.

9. Du sover för mycket

Stress frigör kortisolet i din kropp. Det gör att pulsen ökar, hjärnan får extra syre och energi frigörs från kroppens fett- och glykosreserver. När det kommer allt mer tätt eller varar länge så kan det uppstå obalans i hormonflödet. För mycket stress kan göra dig konstant spänd och även väldigt, väldigt trött. Känner du att du är trött ofta och som om hur mycket du än sover, så är det inte nog? Då kan det vara ett symptom på stress.

10. Konstiga stressdrömmar

Foto: Todos os direitos reservados

Om du drömmer om samma saker väldigt ofta eller drömmer väldigt konstiga drömmar så kan det vara ett tecken på stress. Och om du normalt sett inte drömmer eller brukar komma ihåg dina drömmar och helt plötsligt gör det, så kan det vara värt att gå tillbaka och fundera på vad som har förändrats i ditt liv och om där finns något som adderat stress till din vardag.

11. Du kan inte somna

Ligger du och vänder och vrider dig i sängen? Vaknar du väldigt tidigt eller mitt i natten och har sedan svårt att somna om? Enligt en undersökning gjord av American Psychological Association så sa hälften av alla de tillfrågade att de kände sig trögstartade på morgonen och 43 procent sa att de inte kunde somna på grund av stress. Stress är symptom som kan leda till insomnia vilket i sin tur kan resultera i ingen sömn alls.

12. Du kan inte koncentrera dig

Du lyckas aldrig riktigt koncentrera dig och hur du än försöker så söker sig tankarna vidare på annat håll än där du bör ha dem. Stress kan absolut ha en inverkan på detta.