10 tips för oss som inte står ut med vintermörkret

November. Månaden som Gud glömde och när vi trots allt grått och mörkt förväntas fungera som vanligt. Här är tio saker att tänka på för dig som helst vill gå i ide och vakna i vår när solen är tillbaka.

1. Stoppa trötthormonet

Foto: (c)Westend61/Bulls

Tänd en lampa i sovrummet och dra upp persiennen/rullgardinen direkt när du vaknar. Under natten produceras hormonet melatonin som gör oss sömniga. I dagsljus avstannar produktionen.

2. Gå ut

Foto: (c) CAIA / Bulls

Tänk på dygnsrytmen så att du kan ta vara på det lilla ljus som finns. Försök få en dos dagsljus på förmiddagen eller lunchen. Även om det är mulet ger det flera gånger mer ljus än att sitta inomhus bland lampor.

3. Sök dig till ljuset

Foto: (c) CAIA / Bulls

Och om du måste stanna inomhus ­– välj en platsnära ett fönster.

4. Tänd lamporna

Foto: BE&W

Mysbelysning är ingen bra idé för tröttisar. En stark ljuskälla får pupillen att dra ihop sig och kan förhindra att tillräckligt med ljus kommer in i ögat. Belysningen inomhus bör vara stark men indirekt och riktad mot väggar och tak.

5. Välj rätt belysning

Foto: (c)Westend61/Bulls

Trots nyss nämnda tips är det svårt att ersätta dagsljus med lampor. De som bäst kompenserar för förlorat dagsljus är led-lampor.

6. Skippa tekniken

Foto: CAMERA PRESS

Undvik för mycket ljus på kvällen. Använd inte surfplatta, mobil eller dator på kvällen eftersom det blå ljuset gör att melatoninproduktionen inte kommer igång.

7. Dämpad kvällsbelysning

Foto: (c) OREDIA/BULLS

Läs i stället en bok i varmt ljus.

8. Håll dygnsrytmen

Foto: (c) OREDIA/BULLS

Sju–åtta timmars sömn bör räcka även under vinterhalvåret. Försök att lägga dig och gå upp vid samma tid varje dag.

9. Fly mörkret

Foto: (c) CAIA / Bulls

En veckas solsemester fungerar tyvärr inte som motgift mot vintertröttheten. Däremot kortar det ner säsongen då vi riskerar att drabbas.

10. Be om hjälp

Foto: (c)Westend61/Bulls

Några procent av befolkningen får återkommande depressiva besvär när årstiderna skiftar, så kallad årstidsbunden depression. Ljusbehandling kan vara en lösning.