10 anledningar till att du ska dricka mer vatten – det är verkligen bra för dig

Vi vet att det är viktigt att dricka mycket vatten men glömmer ofta att fylla på vätskedepåerna mellan alla viktiga göromål. Den här listan förklarar varför det är bra att dricka flera glas om dagen.

1. Du slipper bli förstoppad

Fiberrik mat är bra för att slippa förstoppning, och vattnet behövs för att fibrerna ska fungera i tarmsystemet. Rotfrukter, linser och fullkornsris är exempel på fiberrika livsmedel.

2. Du minskar risken att bli sjuk

I halsen, munnen och näsan finns slemhinnor försedda med antikroppar som bekämpar virus som du kan få i dig via mat eller luften du andas. Om du inte dricker tillräckligt torkar slemhinnorna ut och blir mer mottagliga för infektioner, vilket kan leda till halsfluss ochförkylning.

3. Det blir lättare attresa

Vid en långflygning känner du dig ofta tröttoch svullen. Det beror på att den torra luften i flygplanet suger vatten ur kroppen och torkar ut den. Undvik kaffe och alkohol under resan och drick vattenistället. Ett glas i timmen gör att du måste uppsöka toaletten då och då, och därmed rörlite på dig.

4. Du undvikerledvärk

Brosk- och ryggradsdiskarna består till 80 procent av vatten och bör ligga på den nivån så att skelettdelarna inte skaver mot varandra. Om du dricker vatten ser du till att lederna kan absorbera stötar och snabba rörelser, vilket lindrar värk vid till exempel löpning och hopp.

5. Du får vacker hy

Känns din hy torr och trött? Det kan bero på att du inte dricker tillräckligt. Om hudcellerna är fyllda med vatten håller de nämligen huden mjuk och fuktig, så tänk på det när du smörjer in dig med ansiktskräm nästa gång.

LÄS MER:7 bästa ingredienserna för en pigg hy

6. Du slipper torra ögon

Vid vätskebrist torkar även dina ögon ut och blir rödsprängda. Extra viktigt är det att fylla på med vatten (alltså dricka – inte göra som mannen nedan) om du använderlinser.

7. Du blir piggare

Om du känner dig slö och trögtänkt kan det bero på att du har druckit för lite vatten. Uttorkning påverkar din koordination och koncentrationsförmåga. Om du inte har tillräckligt med vatten i kroppen "lånar" den från blodet istället, vilket minskar syresättningen i kroppen och gör dig tröttare.Drick två stora glas direkt så finns det stor chans att du blir mer alert.

8. Du får hållbaramuskler

Muskler består framför allt av vatten, vilket gör det extra viktigt att fylla på med vätska så att de bibehåller sin styrka.

9. Du undviker njursten

Enligt amerikanska forskare kan du förebygga njurstensanfall genom att dricka mycket vatten. Stora mängdervätska gör att urinen förtunnas och motverkar att det bildas saltkristaller som i förlängningen kan utvecklas till njursten.

10. Du lindrar huvudvärk

Istället för att direkt ta en värktablett när du har ont i huvudet kan du dricka ett stort glas vatten, eftersom huvudvärk ofta uppstår vid vätskebrist. Om du trots allt tar en tablett ska du skölja ned den med rikligt med vatten, då smärtstillande läkemedel ofta påverkar magens slemhinna, och därför kan förvandla huvudvärken till magont istället.

Exakt hur mycket vi ska dricka råder det delade meningar om, men enligt Mats Rundgren, universitetslektor och forskare vidinstitutionen för fysiologi och farmakologivid Karolinska institutet, är 1,5–2 liter vatten per dag en bra riktlinje. Däremot kan du somliga dagar behöva betydligt mer, så håll koll på urinen som ska vara ljusgul.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + lyxig hudvård från Oriflame för 199 kr. Köp nu!