Foto: Getty Images / Getty Images

”Varför känns mitt underliv så tungt?”

Läsaren Antonia oroar sig för tyngdkänslan i underlivet när hon rör sig. Är det framfall det rör sig om? Här är kvinnoläkaren Susanna Ericssons svar.

Fråga: Jag får en tyngdkänsla i underlivet då jag ställer mig upp, går och rör på mig. Som om något ligger där och tynger och drar ner. Kan jag ha urinblåseframfall? Jag har aldrig fött barn. Det här gör mig så orolig. /Antonia

Kvinnoläkaren svarar: Det kan vara framfall

Du har helt rätt i att det kan vara framfall, eller prolaps som det också kallas. Det innebär att en del av väggen i vaginan är försvagad och att exempelvis urinblåsan buktar in i vaginan. I extrema fall kan det leda till att hela livmodern ramlar ut ur den. 

Framfall kan drabba alla kvinnor men det är vanligare hos kvinnor som fött barn. Ju fler stora bristningar man fått i samband med sina förlossningar, desto större risk. Andra riskfaktorer är övervikt, förstoppningsbesvär och arbete med tunga lyft. 

Framfall är inte farligt men det kan vara obehagligt och påverka livskvaliteten.

Ett vanligt symtom på framfall är just tyngdkänsla i underlivet. Ännu vanligare är det med ”globuskänsla” – en upplevelse av att något buktar ut ur ens vagina. Andra symtom är läckage av urin och avföring, skav i underlivet och smärta vid samlag. 

Din tyngdkänsla kan dock ha många förklaringar utöver framfall. Det kan också vara ett symtom på att du har en muskelknuta i livmodern, eller cystor på äggstockarna. För att få reda på vad det är som besvärar dig behöver du göra en undersökning hos en gynekolog. Om det är svårt att få en tid kan även en allmänläkare undersöka dig och därefter remittera vidare om det behövs. 

Fundera lite innan besöket och skriv ner andra eventuella symtom. Har du exempelvis ont när du kissar eller har samlag? Har du gått upp eller ner i vikt? Har du på sistone haft några annorlunda blödningar och flytningar? 

Framfall är inte farligt men det kan vara obehagligt och påverka livskvaliteten. Om det skulle visa sig att du har framfall så finns det hjälp att få, exempelvis i form av krämer, stödinlägg och bäckenbottenträning. Det finns också operationer som kan hjälpa väldigt mycket. 

Men första steget är förstås att bli undersökt och få veta vad som besvärar dig. Jag hoppas mitt svar kan hjälpa dig på vägen. 

LÄS OCKSÅ: Läsarbrevet: ”Jag känner mig oälskad och värdelös”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + 4 rödvinsglas från Iittala för 249 kr. Köp nu