Foto: Shutterstock / Amelia

Stoppa skammen! Därför skäms kvinnor för sina underliv

Utseendefixeringen genomsyrar hela samhället och sipprar ända ner i trosan. Kvinnoläkaren Susanna ­Ericsson träffar dagligen vuxna kvinnor som ber om ursäkt för sina underliv. – Vi har vuxit upp med skämt om det kvinnliga köns­organet, säger sexualupplysaren Sandra Dahlén. amelia går till botten med skammen som vuxna kvinnor känner för sina underliv.
Linda Newnham

”Å ena sidan älskar jag att bli slickad, å andra sidan gör jag det helst kvällstid, för jag tycker att mitt underliv är så mörkt och hårigt.” 

”Min partner säger att jag är mjuk och luktar gott, en komplimang jag tycker om, men samtidigt tycker jag att det är pinsamt … Troligen för att jag känner mig osäker. Jag och mitt underliv kanske inte är så goda vänner ändå ...”

”En gång när jag var tonåring sa en kille till mig att fan, du luktar kattpiss. Jag vet att det är länge sedan, men det där sitter i, så jag vill gärna tvätta mig ofta.”

Ovanstående är vittnesmål från alldeles vanliga, vuxna kvinnor. Vi pratar ofta om att stötta tonåringar så att de känner sig trygga och stolta över sina kroppar. Men faktum är att många av oss vuxna kvinnor själva tampas med osäkerhet kring våra underliv. Susanna Ericsson, läkare på kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, stöter på skammen varje dag. 

Foto: Theresia Köhlin / Amelia

– Jag möter kvinnor som börjar med att be om ursäkt för att de blöder. Andra ursäktar sig för att de inte har fixat sig inför en undersökning, ofta är det inte alls är uppenbart för mig vad de har glömt att fixa. Hos vissa övergår det i lätta panikkänslor över att jag och mina kolleger ska se dem så här. Allt det här gör mig ledsen, det är ju hjälpsökande kvinnor jag möter. En akutmottagning borde vara en trygg miljö, den sista utposten. Men skammen når alla sammanhang, ända in till oss. 

Handlar om normer

För tio år sedan gjorde amelia en undersökning som visade att var fjärde kvinna aldrig riktigt hade tittat efter hur hennes underliv såg ut, och nästan var­annan tyckte eller hade tyckt att hennes underliv var oattraktivt eller äckligt. Läget tycks inte ha förbättrats nämnvärt, för en undersökning som Libresse gjorde förra året visade att fyra av tio svenska kvinnor skäms för sina underliv, och hela 20 procent säger sig vilja ändra utseendet på det.

I grunden handlar problemet om normer. 

– Det råder en utseendefixering överlag, man fixar sina ögonbryn och läppar, färgar håret och gör bröstförstoringar, och underlivet är en del av den kulturen. Vi blir så duschade av skönhetsideal från alla håll att de likt små droppar i stenen till slut grävt ett hål, säger Susanna Ericsson. 

Sandra Dahlén, sexualupplysare och författare till boken Hallongrottan. Foto: Amelia

Sandra Dahlén, sexualupplysare och författare till boken Hallongrottan, menar att ett problem är att många kvinnor är osäkra på vad som är normalt, eftersom många av oss sällan ser hela variationen. Och alldeles för ofta är det den nyrakade rosa lilla nyponrosen till vulva som visas upp.  

– Men det blir märkligt om vi ska gå runt och se ut som småflickor, ett vuxet könsorgan har ofta stora inre blygdläppar. I puberteten växer de och blir mörkare. Dessutom är blygdläpparna ofta av olika storlek, precis som vänster och höger fot.  

Det blir märkligt om vi ska gå runt och se ut som småflickor

– Jag tycker också att det är intressant att om du har en manskropp så ska du ha ett så stort kön som möjligt, men har du en kvinnokropp så ska du ha ett så litet som möjligt. ”Bullfitta” är ett negativt laddat ord, helst ska det inte ens bukta ut. Jag tänker att det här säger något om synen på män och kvinnor generellt, om att ta plats och vems sexualitet som ska få märkas. 

Här kommer man lätt in på ideal kring hår. 

– I samhället finns en negativ syn på kroppshår, särskilt på kvinnokroppen, vilket innebär att många håller på med hårbekämpning. Jag säger hårbekämpning, för det är vad det är: en evig kamp, säger Sandra Dahlén. 

Kvinnlig intimkirurgi ökar 

Under tiden ökar antalet kvinnor som söker för så kallad kvinnlig intimkirurgi, att man fixar ­vulvan på en privat klinik. Riikka Veltheim, plastik­kirurg på Akademikliniken i Stockholm, säger att de sett en jämn ökning de senaste 15 åren. 

– Ökningen är ännu tydligare de senaste tre–fyra åren. Kvinnor är i dag mer informerade och har lät­tare att hitta information om dessa operationer och andras erfarenheter på nätet, säger Riikka Veltheim. 

Det finns en rad ingrepp att välja mellan, som slidförsnävning eller fettsugning av venusberget. Vanligast är att man tycker sig ha för stora inre eller yttre blygdläppar och vill åtgärda det. 

Riikka Veltheim, plastik­kirurg på Akademikliniken i Stockholm. Foto: Amelia

– Har man långa inre blygdläppar så kan de skava, ge smärtor, fastna och vara i vägen vid till exempel sport eller sex. När man förkortar detta hudöverskott blir man ofta av med besvären. Många tycker att operationen och förändringen samtidigt ger ett mer estetiskt intryck, menar Riikka Veltheim. 

Oavsett vad man vill göra så betonar Riikka Veltheim att det är viktigt att söka sig till en seriös klinik, där du får god information om eventuella risker. 

– Man ska vara medveten om att det finns risker med all kirurgi, det vanligaste är blödningar och infektioner, men man kan också få ärrbildningar, smärta och förändrad känsel. Jag tycker att det borde göras fler längre studier kring detta, som inte bara tittar på kvinnors nöjdhet direkt efteråt, utan följer upp dem flera år senare. Blev du nöjdare med dig själv? Blev samlivet bättre? säger Susanna Ericsson. 

Man ska vara medveten om att det finns risker med all kirurgi

– Jag vill inte låta moraliserande, vi bestämmer själva vad vi vill göra med våra kroppar, men kirurgiska ingrepp är riskabla. Om man exempelvis skär bort inre blygdläppar så är det faktiskt en form av stympning, säger Sandra Dahlén. 

Underlivet är dessutom en känslig kroppsdel, som inte minst ger oss njutning. 

– Man kan få smärtor när man kapar nervbanor. Vid upphetsning sväller blygdläpparna, men om man skär bort en stor del av dem kan det bli svårt med blodfyllnaden, säger Sandra Dahlén. 

Argumentet att stora blygdläppar kan vara problematiskt ger Sandra Dahlén inte mycket för. 

– Om man smörjer in dem med lite babyolja och pillar in dem i springan så brukar det gå bra, säger hon. 

Starka normer kring kvinnokroppen

Idag finns det även en tydlig vilja att ha ett fräscht underliv, vilket gör att kvinnor tvättar sig och använder trosskydd som aldrig förr (det finns till och med parfymerade trosskydd), eller sprejar lite intim-mist för extra fräschör. Även det här vill Sandra Dahlén sätta i ett större sammanhang.

– Det råder så starka normer kring kvinnokroppen att det helst inte ska märkas att vi har en kropp. Det anses exempelvis ofta vara värre när en kvinna luktar svett än en man. Och vad gäller könsorganet så har vi vuxit upp med skämt om att könet luktar illa, hon luktar fiskfabrik. Så kroppen och framför allt könet ska tuktas, inte ens minsta lilla mensfläck får synas, säger Sandra Dahlén. 

Att tvätta sig kan ju verka harmlöst, men faktum är att idogt skrubbande kan få negativa konsekvenser, säger Susanna Ericsson: 

– Egentligen är slidan självrengörande, det är därför vi har flytningar. Om man tvättar sig ofta, med parfymerad tvål, kan det ge klåda och sveda. ­

Vi måste prata mer om våra underliv

Det kan torka ut slemhinnorna i underlivet, vilket kan leda till smärta vid samlag. Jag upplever att kvinnor med smärtor i underlivet är en ökande grupp, vilket kan hänga samman med det överdrivna tvättandet. 

Susanna Ericsson menar att det är ytterligare en anledning till varför vi ska prata mer om våra underliv, så att vi får en bättre uppfattning om vad som är normalt – och så att vi vågar söka hjälp. 

– Det gäller att komma åt smärta i ett tidigt skede, smärta triggar smärta, det har ett slags snöbollseffekt, så man måste fånga snöbollen innan den börjar rulla, säger Susanna Ericsson.  

Så hur ska vi komma tillrätta med skammen, och börja uppskatta våra fantastiska underliv? 

– Det är viktigt att inte bli så fokuserad på utseendet att man glömmer funktionen. Underlivet fyller många funktioner, som att föda barn. Därför blir jag glad när kvinnor vill prata om vad som är normalt, så man också söker och får hjälp vid behov, säger Susanna Ericsson.  

Sandra Dahlén önskar att vi inte fastnar i kritiska tankar som ”nähä, nu blev det ingen orgasm, nu är det för vått eller nu är det för torrt”. 

– Försök att njuta i så stor utsträckning som möjligt, för ju mer vi njuter, desto mind­re fokus blir det på utseendet, och desto mer förundrad blir man över att man har den här fantastiska kroppsdelen som kan ge njutning – helt gratis!

Lär känna din vulva och vagina 

Kanske är det så att din partner, gynekolog eller barnmorska känner ditt underliv bättre än du själv. Stämmer det? Då är det dags att lära känna ditt underliv bättre – det är en bekantskap du inte kommer att ångra! 

Ingen kroppsdel slipper undan vår utseendefixering – även underlivet synas kritiskt och efterfrågan på intimkirurgi ökar. Foto: Shutterstock / Amelia

Ta in variationen. Fitta, sköte, vagina, snippa … Kärt barn har många namn och ännu fler utseenden. Titta på bilder (det går lätt att googla fram) av andras vulvor. De kan vara ljusa, mörka, skrynkliga eller släta, stora eller små. De flesta har också ojämna blygdläppar, för precis som vänster och höger hand eller fot brukar vara av olika storlek så gäller det även underlivet. 

Se dig i spegeln. Ta fram en handspegel och se hur du ser ut. Ta in färg, form och olika lager. Och minns att precis som människor är alla vaginor olika. Din är helt unik! 

Lär känna din doft. Din naturliga doft kan ändras beroende på var i menstruationscykeln du är, om du har haft sex eller tränat, vilken mat du äter och vilka trosor du har på dig. Men det är ändå bra att lära känna sin doft och vara uppmärksam på större förändringar. Exempelvis kan illaluktande flytningar vara tecken på en bakterie- eller svamp­infektion. Vid ägglossningen kan du få mer flytningar. Även användandet av trosskydd kan ge mer flytningar.

Ha tillit till din vagina. Vaginor är självrengörande, men visst kan man ändå vilja tvätta sig. De yttre delarna, vulvan, kan du tvätta med vatten och olja eller en oparfymerad tvål. Insidan, vaginan, rengör sig själv. Vissa duschar in i vaginan, exempelvis för att få ut sperma efter sex. Gör inte det! Risken är att du bokstavligen duschar in bakterier som var på väg ut ur slidan. Det kan även öka risken för svampinfektion. 

Njut! Att känna lust och njuta utan skam är en rättighet såväl som möjlighet. Och kanske är onani faktiskt världens skönaste sex, eftersom du vet att ge dig själv exakt det du vill ha i stunden. Den enklaste sexleksaken finns också alltid till hands: dina fingrar. Och visste du förresten att klitoris har en enda funktion – att få dig att njuta. Så se till att använda den! Sätt på lite skön musik och smek dig själv förutsättningslöst.

 

 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kommer du i harmoni med dina hormoner

Aktuellt just nu