I framtiden kommer det att vara en självklarhet att kvinnor inte ska ha mens, menar Susanna Ericsson, kvinnoläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
I framtiden kommer det att vara en självklarhet att kvinnor inte ska ha mens, menar Susanna Ericsson, kvinnoläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: E+

”I framtiden kommer ingen att ha mens”

Under en livstid blöder en genomsnittlig kvinna sammanlagt i sex år och spenderar omkring 40 000 kronor på mensskydd. Men det blir allt vanligare att välja bort menstruationen och framtidens kvinnor kommer förmodligen inte att blöda alls.

”Vi kommer att hitta avancerade metoder för att kontrollera vårt hälsotillstånd och vår fertilitet utan att behöva ha menstruation”, säger Susanna Ericsson, kvinnoläkare på Karolinska sjukhuset.

Parallellt med att skammen tvättas bort och menskonst utvecklas till ett populärkulturellt fenomen sker också ett annat attitydskifte till mens. Det verkar vara på väg att bli lite ... omodernt. 

Allt fler väljer att vara blödningsfria under långa perioder, ibland i flera år. Att slippa blöda, eller att minska på blödningen, har egentligen varit möjligt ända sedan p-pillret kom på 1960-talet. Men den tidens pillerkartor innehåll sju dagar med hormonfria sockerpiller, vilket gav utrymme för en blödning varje månad. Kvinnor uppmuntrades att ”släppa fram” blödningen – och möjligheten att hoppa över sockerpillren, och därmed slippa ha mens, nyttjades endast undantagsvis, som inför en semester. Idag väljer de flesta p-pilleranvändare bort denna blödning.

Susanna Ericsson, kvinnoläkare vid Karolinska sjukhuset, bekräftar att det är en trend att hoppa över mensen. Vanligast är det bland unga kvinnor.

– Det här är en hypotes utan vetenskaplig grund, men min uppfattning är att mens hos en del kvinnor är förknippat med friskhet och fertilitet. Mensen är för dem ett slags betyg på att allt står rätt till i kroppen, säger hon.

Fakta om mens

En kvinna blöder vanligen 20-80 milliliter blod under en mensperiod. 

 Ofta kan det upplevas som mer eftersom blodet blandas ut med slemhinna från livmodern. 

De flesta blöder i tre till sex dagar, men det kan variera från gång till gång och från person till person.

KÄLLA: 1177

Men att vi blöder säger egentligen inte särskilt mycket om vår hälsa, förutom att vi inte är gravida. Och att äta p-pillerkarta efter p-pillerkarta utan att få en droppe mens anses riskfritt om man inte har några riskfaktorer.

– Det finns ingen fördel med att blöda, förutsatt att man är frisk och sköter sin preventivmetod, säger Susanna Ericsson.

Slopad mens höjer livskvaliteten för många

Susanna Ericsson, kvinnoläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, ser fördelar med att vara blödningsfri, bland annat vid den kroniska sjukdomen endometrios.

Blödningarna kan däremot innebära nackdelar. Förutom att hitta någonstans att byta skydd på stranden, och andra jobbiga situationer som kvinnor vant sig vid, finns också fysiologiska minus.

– Blodbrist orsakad av järnbrist till följd av blödning är vanligt. Om man blöder normalt är det inga problem, men vid riklig mens drabbas många. Trötthet, depression och andfåddhet är vanliga symtom som ofta kommer smygande. Koncentrationssvårigheter förekommer också, och blodbrist kan i vissa fall misstas för utmattning, säger Susanna Ericsson.

– Att vara blödningsfri är också en viktig behandlingsmetod vid den kroniska sjukdomen endometrios. Om man tidigt behandlar med p-piller eller hormonspiral slipper patienten många komplikationer som kan tillstöta.

Många kvinnor har i hela sitt liv fått höra att de ska bita ihop

Dessutom kan slopad mens vara en effektiv behandling mot både PMS och mensvärk. Att slippa de månatliga blödningarna höjer livskvaliteten för många kvinnor, av olika skäl. För vissa handlar det främst om den sociala biten, medan det för andra har medicinska eller ekonomiska fördelar.

– Många kvinnor har i hela sitt liv fått höra att det är normalt att ha ont och att blöda mycket, att de ska bita ihop. Den inställningen tycker jag är fel, när det finns sätt att hjälpa dem. Med det sagt så mår många dåligt av de behandlingsalternativ som idag finns för att ta bort mensen. Min förhoppning är att vi i framtiden kommer att kunna erbjuda många fler alternativ för kvinnor som vill slippa ha mens.

En förutsättning för att det ska vara möjligt att inte ha mens är att använda ett preventivmedel med hormoner, och det vanligaste alternativet är p-piller. Läkemedelsanvändning innebär alltid vissa risker för biverkningar och p-piller innehåller östrogen, där en känd men liten risk är att drabbas av blodpropp. Den årliga förekomsten av blodpropp hos friska kvinnor i fertil ålder som inte använder p-piller är 2/10 000. För p-pilleranvändare är motsvarande siffra 5–12/10 000, enligt Janusinfo. Kvinnor rapporterar även om nedstämdhet och minskad lust. Fördelarna vid p-pilleranvändande anses dock överväga riskerna. Östrogenet i pillren har nämligen en skyddande effekt på vår hälsa, bland annat kan det förebygga hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer.

– Kombinerade piller, med östrogen och gestagen, minskar risken för äggstockscancer, som är en lömsk men ovanlig sjukdom. Riskreduceringen kvarstår i flera decennier efter behandling. Dessutom minskar risken för livmodercancer och tjocktarmscancer, säger Susanna Ericsson.

Mens är ingen självklarhet i framtiden

Foto: iStockphoto

Anledningen till att yngre kvinnor gärna skippar mensen har att göra med att de bereds en större kunskap om att möjligheten finns, förklarar Susanna. Till skillnad från kvinnor som fick p-piller utskrivna på 70- och 80-talet informeras dagens unga kvinnor om att de inte behöver blöda. Idag förskrivs också p-piller i större utsträckning. Somliga hävdar att det är ett resultat av giriga läkemedelsföretags påverkansarbete, som får barnmorskor och läkare att pusha för p-piller. Men det stämmer inte, menar Susanna Ericsson.

– Det finns vetenskapliga belägg för p-piller och hormonspiralers goda effekt, och det är därför barnmorskor och gynekologer gillar preparaten. Självklart är det så att en stor del av pengarna som behövs för att forska fram mediciner kommer från läkemedelsbolag som sedan förväntar sig en återbäring, men det betyder inte att behandlingen är dålig eller överanvänd. 

Susanna Ericsson hoppas att det i framtiden kommer finnas fler alternativ till hormonspiraler och p-piller.

Preventivmedlen som minskar menstruationen

Det finns preventivmedel som kan användas för att blöda mindre eller bli helt blödningsfri. Ibland kan det komma en blödning ändå, och för vissa kvinnor uteblir inte mensen helt.

P-piller: Innehåller könshormonerna östrogen och gestagen. Tabletterna tas varje dag.

P-ring: En liten ring som du själv placerar i slidan, på samma sätt som du sätter in en tampong. Innehåller könshormonerna östrogen och gestagen, som p-piller.

Hormonspiral: Spiralen är några centimeter lång och placeras i livmodern där den sitter i tre till fem år. Den innehåller hormonet gestagen.

P-stav: Sätts in under huden på överarmen. Innehåller hormonet gestagen.

P-plåster: P-plåstret sätter du själv någonstans på huden och låter sitta i sju dagar. P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller.

KÄLLOR: 1177, UMO.SE, UNGDOMSMOTTAGNINGAR.SLL.SE

För kvinnor som inte kan eller vill använda sig av hormonella metoder för att skjuta upp sin mens finns ett alternativ, för att tillfälligt minska på blödningsmängden.

– Det finns läkemedel som innehåller tranexamsyra, som används för att minska rikliga menstruationer. Det går att köpa receptfritt, men se till att få det utskrivet så du får rätt dos till rätt kostnad. Dessutom bör man alltid utreda orsaken bakom riklig mens, säger Susanna Ericsson.

Hur tror du att vi förhåller oss till mens i framtiden?

– Det kommer att vara en självklarhet att kvinnor inte ska ha mens. Vi kommer att hitta avancerade metoder för att kontrollera vårt hälsotillstånd och vår fertilitet utan att behöva ha menstruation. 

LÄS OCKSÅ: Ge snippan lite kärlek – och slipp mensvärken 

LÄS OCKSÅ: Åh, du fina vagina! Trendigare än någonsin