”I dag kan vi tillåta oss att landa i ögonblicket och njuta av ljudet från ett glastak som krossas. Men i morgon är det ”business as usual” för än finns mycket jämställdhetsarbete kvar att göra.”
”I dag kan vi tillåta oss att landa i ögonblicket och njuta av ljudet från ett glastak som krossas. Men i morgon är det ”business as usual” för än finns mycket jämställdhetsarbete kvar att göra.”

Görl paur – det är nu det börjar!

Nu händer det! Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister. amelias ansvariga redaktör, Sara Thunmarker Telde ger Magdalena Andersson några frågor att hålla högst på agendan. Och tycker äntligen att hennes mamma-mantra till sina döttrar blivit alldeles sant: ni kan bli allt ni vill!

Sara Thunmarker Telde

När Sveriges nyvalda statsminister Magdalena Andersson var i mina döttrars ålder drömde hon om att bli föreståndare för en Konsumbutik. Hon gillade redan då att bestämma och har alltid tänkt sig en chefsroll. Och en matbutik vore ”lagom stor att ta hand om”.
I ”matbutiken” Sverige har hon sedan 2014, chefat över en budget om 1200 miljarder kronor. Och nu blir hon Sveriges regeringschef, den första kvinnan.

I dag är det jag som säger till mina tre döttrar hemma: ”Det här är möjligheternas land.”

Kanske kommer mina tjejer titta lite förvånat på mig. ”Ja?”
Tioåringens självporträtt målat med vaxkrita hänger i köket, hennes självsäkra ”Görl paur” står skrivet på tröjan, med henns barnsliga handstil.
Teckningen andas framtidstro och är full av tillförsikt. Hon äger sitt ”görl paur”. Men så är hon också född privilegierad. 

Fem av åtta partier i Sverige leds av kvinnor - snacka om görl paur i förhandlingsrummet

I hundra år har kvinnor fått rösta i Sverige. Det dröjde 26 år innan vi fick vårt första kvinnliga statsråd och 73 år innan könsfördelningen i riksdagen blev någorlunda jämn, efter införandet av ”varannan damernas”. Och det tog hundra år tills att en kvinna fick rollen som statsminister. Men nu ni är det Magdalena Andersson som bestämmer. Den här dagen är historisk.

Fem av åtta partier i Sverige leds av kvinnor, och ett sjätte av en kvinna och en man. Magdalena Andersson (S) Annie Lööf (C), och Nooshi Dadgostar (V) är de som har förhandlat, och det är ”görl paur” i förhandlingsrummen.
Nästa generation i politiken kommer ge oss ännu mer av den varan. Och kvinnliga statsministrar efter Magdalena Andersson - för från och med nu är det självklart med kvinnor på den posten - kommer att kunna tillträda vid skifteskonselj på slottet med Drottning Victoria. Vilken mäktig känsla med en sådan samling av power-kvinnor.

Jag har väntat på den här historiska stunden länge nu. En liknande chans hade jag för fem år sen nu.

Jag skulle vara med om den historiska händelsen när USA röstade igenom sin första kvinnliga president och jag var på den amerikanska ambassadens valvaka på Hilton i Stockholm. Stämningen var uppsluppen, gästerna tog selfies på sig och kampanj-pappdockan i 1:1-storlek på Hillary Clinton:
Heja heja, här är jag och vinnaren! Några tog också en ironisk bild på sig själva och pappversionen av Trump, kikandes skeptiskt mot den otippade presidentkandidaten. Vi vet alla hur den historien slutade: timmarna gick och det stod Trump 149, Clinton 109 på elektorsräknaren. Den uppsluppna stämningen byttes mot en tät, sammanbiten och spänd känsla.

Vi kan nu vila i det här en stund, för det är otroligt stort och viktigt, men mycket arbete återstår.

Något glastak krossades inte den valnatten. Nog för att novembermorgnar alltid är kolsvarta, men när jag traskade hem den morgonen hade jag mörker både omkring mig, och ett grått orosmoln i magen.

Men vatten rann under broar och tid gick och i början av året, när Kamala Harris höll sitt segertal som blivande vice president, efter 48 manliga företrädare, sa hon: ”Varenda liten flicka som tittar i kväll ser att det här är möjligheternas land.” Och jag grät, så som jag gärna gör när jag är med om något riktigt stort.

SCB:s hemsida står det, ”Däremot har Sverige, fortfarande 100 år efter demokratins införande, inte haft någon kvinnlig statsminister.” Det är dags att ändra den skrivningen nu. Efter 33 män på posten: en kvinna. ÄNTLIGEN!

Och jag kommer på mig själv med att gråta igen. För att Magdalena Andersson har krossat ett viktigt glastak. Vi kan nu vila i det här en stund, för det är otroligt stort och viktigt, men mycket arbete återstår. Så i morgon är det ”business as usual”.

Det betyder att ta tag i och arbeta för de allra viktigaste frågorna i det här landet. Det är inte kvinnofrågor, det är människofrågor. 

Det är många av våra döttrar som tittar på dig i dag. Vi är många mammor som pratar om dig i dag.

Vi är långt ifrån jämställda. Här kan du sätta i gång Magdalena - fem frågor vi hoppas att du kommer hålla högt på agendan:

Makten är fortsatt ojämnt fördelad, till kvinnors nackdel.

• Vi måste bli bättre på att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Varje år dödas omkring 15 kvinnor av män som säger sig älska dem. Deras barn förlorar sina mammor i den krigszon som är våra hem. Under 2020 har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, besvarat 46 723 samtal. Det är en ökning på drygt tio procent jämfört med 2019.

• Den ekonomiska jämställdheten haltar. Lönegapet är stort mellan kvinnor och män. Kvinnors löner uppgår i genomsnitt till 90,2 procent av männens. Löneskillnaden mellan män och kvinnor har legat relativt konstant de senaste 30 åren. Kvinnors totala pension är 31 procent lägre än mäns.

• Vården ges inte på lika villkor till kvinnor och män. För kvinnor som fått en hjärtinfarkt är riskökningen att dö två gånger högre jämfört med män. Enligt forskare kan den största orsaken vara ojämlik vård. Kvinnor får lägre prioritet i vården och kvinnosjukdomar är ofta lågprioriterade inom forskningen.

Kvinnosjukdomar som endometrios, fibromyalgi (som det idag inte finns någon läkemedelsbehandling för), migrän, utbrändhet samt sjukdomar och skador kopplade till graviditet bör självklart ges mer resurser.

amelias läsare är mitt i din målgrupp, Magdalena - den grupp som fostrar barnen som ska skapa framtidens Sverige - ett jämställt land där våra döttrar och söner får drömma stort, megastort. Det är många av våra döttrar som tittar på dig i dag. Vi är många mammor som pratar om dig i dag, på väg hem från föris, vid middagsbordet i kväll.

”Du kan bli allt du vill” detta mamma-mantra, känns plötsligt mer sant än det någonsin har gjort.

Tack Magdalena - nu börjar vi jobba!