Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tereses sambo kollar in andra tjejer överallt. ”Hur ska jag tackla det”, undrar hon. Obs! Genrebild.
Tereses sambo kollar in andra tjejer överallt. ”Hur ska jag tackla det”, undrar hon. Obs! Genrebild.
Tereses sambo kollar in andra tjejer överallt. ”Hur ska jag tackla det”, undrar hon. Obs! Genrebild.
Tereses sambo kollar in andra tjejer överallt. ”Hur ska jag tackla det”, undrar hon. Obs! Genrebild. Foto: Getty Images

”Terese”: Min kille spanar in andra tjejer hela tiden

Tereses sambo vänder sig ofta om efter tjejer och det får Terese att känna sig bortvald och förbisedd. Samtalscoachen Åsa Nyvall rekommenderar att paret ska prata om vad de vill ha mer av i sin relation och hur de kan få varandra att känna sig bekräftade.

Fråga: Jag har ett problem som jag tycker det är väldigt svårt att prata med mina kompisar om. Det handlar om hur jag ska orka tackla att min sambo så ofta vänder sig om efter andra tjejer. Det kan vara på gatan, på krogen, på gymmet – överallt. Hans ögon liksom fastnar. Jag vet att jag själv ”ser bra ut”, men vad spelar det för roll när man känner sig bortvald och förbisedd av den man älskar? /Terese

Samtalscoachen svarar: Prata med din pojkvän och säg som det är

När jag läser din fråga blir det tydligt vad det här egentligen handlar om – din känsla av att känna dig bortvald och osedd. Jag tror nämligen att om du hade känt dig trygg och älskad i din relation, så hade inte hans blick på andra sårat dig så djupt. Nu blir det i stället något som triggar din känsla av att inte vara uppskattad och viktig i er relation. Något som kanske, om det var så att du var riktigt trygg, absolut hade varit irriterande, men också något som du skulle kunna le lite åt och inte lägga så stor vikt vid. 

Om du hade känt dig trygg och älskad i din relation, så hade inte hans blick på andra sårat dig så djupt.

I många relationer missar vi att fortsätta att uppvakta varandra och ge varandra bekräftelse i kärlekens namn. Vi är bra på det i början av en relation, men ju längre tiden går, desto mindre blir det av den varan. Vilket också leder till att man känner sig mindre sedd och uppskattad. Det kan också vara så att ens partner visar sin kärlek på ett sätt som man själv inte riktigt förstår, kanske genom att fixa saker i vardagen eller se till att ha tid att göra saker ihop.

Så min rekommendation är att prata med din pojkvän och säga som det är. Att du blir sårad när han vänder sig om efter andra, och att du tror att det handlar om att ni behöver bli bättre på att ta hand om varandra i er kärleksrelation. Se, lyfta och skämma bort varandra på de sätt som ni var och en känner er älskade på. Prata om vad ni önskar och hur ni ska få in mer av det i er relation på ett fint sätt. Anklaga inte varandra genom att uttrycka vad ni är dåliga på, eller vad ni anser att den andra aldrig gör. Lyft i stället det ni önskar och skulle vilja ha mer av. Då brukar det bli fina samtal.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på dina frågor om känslor och relationer.

LÄS OCKSÅ: Varför vill min sambo tala ut om allt?

LÄS OCKSÅ: Jag står inte ut! Min sambo väcker mig varje natt