Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det Karin tyckte var charmigt bohemiskt är nu en källa till irritation på grund av oförmågan att planera ordentligt.
Det Karin tyckte var charmigt bohemiskt är nu en källa till irritation på grund av oförmågan att planera ordentligt.
Det Karin tyckte var charmigt bohemiskt är nu en källa till irritation på grund av oförmågan att planera ordentligt.
Det Karin tyckte var charmigt bohemiskt är nu en källa till irritation på grund av oförmågan att planera ordentligt. Foto: iStockphoto

Skildes för hans skull - nu har all magi försvunnit

Karin blev blixtkär när hon träffade sin nuvarande man. Hon lämnade sin dåvarande man och gifte snabbt om sig. Men nu, fem år senare, har all magi försvunnit. Karin blir irriterad på mannens fasoner och tycker att livet känns trist. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Min man och jag blev blixtkära när vi träffades för fem år sedan. Jag lämnade min dåvarande man för honom, han lämnade sin sambo och vi gifte oss så fort vi kunde. Jag var i sjunde himlen, det var en magisk tid. Men nu är den över. Redan efter ett par år som gifta började jag tröttna. Han är ganska slarvig och spontan, vilket jag först tyckte var gulligt och bohemiskt. Nu blir jag bara irriterad på att han aldrig kan planera ordentligt och bara glider omkring som en förvuxen tonåring. Ska jag bryta upp igen eller hoppas att kärleken ”tar sig”? Det här är så trist jämfört med hur det var i början. /Krassa Karin

Bengt svarar: ”I ett förhållande måste man kunna kompromissa”

Du kallar honom ”en förvuxen tonåring”, men jag måste erkänna att när jag hör dig tala om kärlek låter du inte särskilt vuxen heller. Under förälskelsen ser man inga fel hos varandra överhuvudtaget - man är, som du säger, ”i sjunde himlen”, och det är en ”magisk tid”. Sedan går förälskelsen över, och relationen fördjupas.

Annons: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY

Hur går det till? Exempelvis genom att man reder ut svårigheter, berättar om sådant man stör sig på, lyssnar på varandra och kompromissar efter bästa förmåga. Om han ska ha en chans att förstå hur svårt du har för hans slarvighet måste du berätta det för honom. Ju konkretare du kan vara, desto bättre.

Under förälskelsen ser man inga fel hos varandra överhuvudtaget - sedan går den fasen över

Då måste du börja med att reda ut det hela för dig själv. Vad stör du dig mest på? Är det hans oförmåga att hänga upp de blöta handdukarna? Snusprillorna i kaffekoppen? Gör en lista. Överlämna den till honom. Vänta på resultat. Kanske räcker det med att du ser att han gör en uppriktig ansträngning. Kanske uppfyller han dina önskemål till full belåtenhet, kanske bara till halv. Då kan det vara läge för dig att kompromissa, och nöja dig med att du nådde en bit på väg. Och så där håller man på. Och det är ur den här sortens gnetande det som vi kallar ”kärlek” har förutsättningar att växa fram.

LÄS OCKSÅ: Älskar han fortfarande sitt ex?
LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”