Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av män
2 AV 2

Ska jag berätta om alla mina sexpartners?

Signaturen ”Moa” har levt ett fritt singelliv i många år. Nu har hon blivit kär i en person som förväntar sig total öppenhet, antal sexpartners inkluderat.

Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, delar med sig av sina synpunkter på den nye partnerns krav.

Fråga: Jag har levt ett vilt liv i många år, mycket för att jag inte velat binda mig. Medan de flesta låtit långa förhållanden avlösa varandra har jag varit singel. Men så träffade jag en man som jag är extremt kär i och vi har varit tillsammans i ett par månader. Han har sagt att han förväntar sig total öppenhet och ärlighet, det är det absolut viktigaste för honom. På sistone har han börjat pressa mig och vill veta exakt antal sexpartners och annat väldigt personligt som hör till det förflutna. 

Jag har legat med över 100 män och det vill jag helst ljuga om. Jag har också gjort ganska sjuka saker förr, som kan vara svåra att förstå. Hit hör droger, gruppsex med mera. Behöver man verkligen berätta allt för en kärlekspartner? /”Moa”

”Vissa dörrar kanske du aldrig kommer att vilja öppna. Också detta måste han lära sig att acceptera”, skriver Bengt Ohlsson. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Det är auktoritärt och gränslöst

Ingen kan kräva total öppenhet av en annan människa. Det är auktoritärt, gränslöst och dessutom omöjligt. Det är som att förvänta sig full tillgång till någons tankar och känslor. Men i början av en relation är det tyvärr vanligt att man gläntar på dörrar som man helst hade velat ha stängda, eftersom man är mån om att visa att man inte har något att dölja. 

Han får vackert vänta tills du själv känner dig redo.

Du skriver att du har gjort erfarenheter som du helst vill ljuga om. Att du känner dig tvungen att ljuga tyder på att du inte tycker dig ha rätt att säga: ”Vet du vad, den där frågan vill jag inte svara på.” Förmodligen vet du att ett sånt svar skulle leda till den misstänksamma följdfrågan: ”Och varför vill du inte det?” Men vi har alla rätt att stänga vissa dörrar inom oss. Vi har goda skäl att vilja hålla dem stängda. Kanske begriper vi det inte själva. Inte än, åtminstone. Att du har gjort saker som du inte vill dela med din partner kan bero på att du anar att det kommer att skada er relation, eller att han kommer att få en felaktig eller missvisande bild av dig. 

Han får vackert vänta tills du själv känner dig redo att öppna dörrarna, i den takt och på det sätt du vill. Vissa dörrar kanske du aldrig kommer att vilja öppna. Också detta måste han lära sig att acceptera. Det är sånt som kallas tillit. 

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Hur ska jag hantera sorgen efter min hemlige älskare?
LÄS MER:
Mamma bröt kontakten när jag sökte upp pappa