Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Jennie” undrar om hon och barnen ska lämna  flytta till Sverige för att hon ska kunna få barn med sin nya kärlek.
Signaturen ”Jennie” undrar om hon och barnen ska lämna  flytta till Sverige för att hon ska kunna få barn med sin nya kärlek.
Signaturen ”Jennie” undrar om hon och barnen ska lämna  flytta till Sverige för att hon ska kunna få barn med sin nya kärlek.
Signaturen ”Jennie” undrar om hon och barnen ska lämna flytta till Sverige för att hon ska kunna få barn med sin nya kärlek.

Ska barnen och jag flytta för kärleken?

Signaturen ”Jennie” är skild och bor i Grekland med sina barn. Nu har hon träffat en man i Sverige och de vill skaffa barn tillsammans. Men hur ska de lösa familjepusslet, där boendesituationen är en brännande fråga? Ska hon flytta med barnen till Sverige eller försöka få sin partner att flytta till dem, trots att han inte vill?

Psykologen AnnaCarin Magnusson ger råd.

Fråga: Jag bor i Grekland med mina barn som är födda här. För några år sedan skilde jag mig från deras pappa och har sedan dess träffat en ny, underbar partner som bor i Sverige. Han är ett par år yngre än jag och vill gärna ha barn. Jag är 38 år och har redan två barn med min ­exman, barnen är 12 och 16 år, men kan tänka mig att skaffa ett till med min nya partner i Sverige. 

De har inte en särskilt bra relation till sin pappa, men han är ju ändå deras pappa.

Jag har full vårdnad om mina barn och en god relation till min exman, men har lovat honom muntligen att barnen ska bo i Grekland tills de blir 18 år. Min nya partner vill inte lämna Sverige då arbetsvillkoren i Grekland är så himla dåliga. Ska jag säga till min partner att ett barn bara är möjligt om han flyttar till Grekland? Eller ska jag och barnen flytta till Sverige trots att mina barn då bara kan träffa sin pappa på loven och att min relation till min exman kanske blir dålig? Jag är ju 38 år så det är troligen inte möjligt att vänta med beslut tills mitt yngsta barn fyllt 18 år, då är jag för gammal för att kunna skaffa fler barn. Båda mina barn verkar öppna för att flytta till Sverige. De har inte en särskilt bra relation till sin pappa, men han är ju ändå deras pappa. /”Jennie”

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Foto: privat

Svar: Ta de svåra samtalen

Du skriver att du ”kan tänka dig att skaffa ett till barn”, men frågan är vad du vill. Jag förstår att du slits mellan olika motstridiga tankar. Dina barn är huvudpersoner i sammanhanget. De kommer att gynnas av att ha en relation till både dig och sin pappa och att ni två har en bra relation. Du har lovat din ex-partner att stanna i Grekland, och att bryta det löftet riskerar ställa till det i den relationen. Det är väldigt hårt för barn att tvingas välja mellan lojalitet mot den ena eller andra föräldern. Även om du i nuläget rent juridiskt kan köra över din ex-partner och flytta till Sverige med barnen riskerar du dels att dina barn i framtiden blir djupt besvikna över att du gjorde så, dels att de bestämmer sig för att flytta tillbaka till Grekland. 

Alla kommer vara tvungna att kompromissa om det här ska bli bra.

Jag menar inte att du nödvändigtvis ska stanna där du är. Men jag rekommenderar dig att inte köra över någon, utan att faktiskt ta de där svåra samtalen med din ex-partner och din nya partner och gemensamt med dem försöka hitta flexibla lösningar. Kan du bo kvar i Grekland i ett par år och din nya partner ha sin del av föräldraledigheten där? Eller kan din nya partner till exempel acceptera att ni spenderar alla barnens skollov i Grekland under de närmaste tre åren om ni flyttar? Alla kommer vara tvungna att kompromissa om det här ska bli bra. Utforska alla möjlig­heter. 

LÄS MER: Varför bråkar barnen mer med mig än med pappan?
LÄS MER:
Jag faller för fel män – vad beror det på?