Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pengar och vänskap kan ställa till det. Obs! Genrebild.Pengar och vänskap kan ställa till det. Obs! Genrebild.Pengar och vänskap kan ställa till det. Obs! Genrebild.
Pengar och vänskap kan ställa till det. Obs! Genrebild. Foto: praetorianphoto / E+

”Pengarna gör att jag inte orkar med min kompis”

Lotta och hennes kompis har roligt tillsammans, men ryker ofta ihop efter några dagars semester. Konflikterna handlar alltid om pengar. Samtalscoachen Åsa Nyvall ger råd om hur vännerna ska kunna fortsätta umgås.

Fråga: Jag har ett relationsproblem med min kompis. Saken är den att vi alltid, alltid, ryker ihop när vi varit tillsammans i några dagar, om vi till exempel reser ihop. Och den utlösande faktorn är alltid pengar. Det är så pass trist att jag funderat på att inte resa med henne alls i fortsättningen. Och det vore synd, för vi har ju annars väldigt kul ihop. Men jag orkar inte med detta ständiga tjafs om pengar. /Lotta

Samtalscoachen svarar: ”Prata om era förväntningar”

Det är inte så ovanligt att det kan bli irritationer när vi reser med våra vänner. Och orsaken är vanligtvis att man inte har pratat om vilka förväntningar man har. Vi tror ofta att vi har samma önskemål. Man har kanske pratat om att ha en helg då vi ”bara ska ha mysigt”. Men ”mysigt” kan ju betyda helt olika saker.

Min rekommendation är att sätta sig ner och prata om vilka förväntningar man har, och vad man önskar och behöver, innan man reser. Var så tydliga som möjligt. Om ni önskar olika saker, resonera om hur ni gör då. Den ena kanske vill sova ut på morgonen, medan den andra vill upp och gå en powerwalk. En vill kanske äta exklusivt och lyxigt, medan den andra hellre vill lägga pengarna på en riktigt lång spa-behandling. Har vi inte pratat om sådant finns det risk för irritation.

Orsaken är vanligtvis att man inte har pratat om vilka förväntningar man har

När vi vågar resonera har vi en chans att hitta lösningar. Det kanske är okej att den ena smyger upp och tar en powerwalk. Sedan, när hon är tillbaka är det dags för en god frukost. Till kvällen kan man äta på en restaurang med alternativ i olika prisklasser. Om ni pratar om det i förväg kommer ni kanske fram till att det fungerar att den ena tar en spa-behandling, medan kompisen läser en bok. Kommunikation är svaret på din fråga – att våga prata om allt innan ni reser. Då tror jag att ni kan få riktigt härliga vistelser ihop.

Vill du fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Varför ställer syrran aldrig upp?

LÄS OCKSÅ: Hur gör jag för att behålla vänner?