Foto: Mindful Media / E+

”Min man är deprimerad – ska jag skilja mig?”

Anna lever med en man som är djupt deprimerad i perioder, men paret har också haft det bra tidvis. Nu funderar hon på om de bör skiljas, men är rädd att det förvärrar situationen för barnen. Samtalscoachen Åsa Nyvall ger råd.

Fråga: Sedan många år lever jag med en man som i perioder är djupt deprimerad. Vi har två barn och tidvis har vi också haft det bra. Han får behandling, men det verkar inte alltid hjälpa. På sista tiden har jag märkt att han inte vill, eller orkar, svara på barnens försök till kontakt. Det gör ont att se, de är bara fyra och sex år gamla. Jag har börjat fundera på skilsmässa. Men kanske skadar jag dem då ännu mer? /Anna

Samtalscoachen svarar: ”Det är svårt”

Att vara anhörig till någon som inte mår bra är svårt. Man är rädd för att göra fel och behöver hantera sin egen oro. Man känner sorg över allt som det innebär att inte få det man längtar efter i sin relation. Det blir en balansgång i vad man vågar säga för att saker och ting ska fungera, och vad man tror är bäst att vänta med att uttrycka, eftersom man är så rädd för att förvärra för den som mår dåligt. Samtidig ska livet fungera.

Ni har levt ihop i många år och hans depressioner är återkommande. Du har erfarenhet av detta sedan tidigare – att han går in i en depression, men sedan också kommer ur den. Kanske kan du fundera över vad det är som har fungerat tidigare? Och om, och i så fall vad, det är som är annorlunda nu?

Terapin kommer även att ge er klarhet i om ni ska fortsätta att leva ihop

Du skriver att han går i behandling, men att det inte verkar hjälpa. Min rekommendation är att be om att du får följa med på terapisamtal, så att du kan få lyssna lite på vad som sägs. Då kan även ditt perspektiv och din oro få komma fram.

Om behandlingen inte innehåller terapisamtal så skulle mitt tips vara att prata med läkaren som behandlar honom. Kanske kan hen rekommendera någon som har erfarenhet av att möta par som går igenom det ni gör. Annars – sök vidare tills du finner någon du känner förtroende för, och som kan hjälpa er på ett tryggt sätt. Genom guidning av en terapeut kommer du att få den hjälp som du önskar och behöver. Terapin kommer även att ge er klarhet i om ni ska fortsätta att leva ihop, och hur ni ska få det att fungera bra, eller om ni skulle ha det bättre isär. Det är en naturlig del av sådana samtal. Var rädd om dig och sök hjälp.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på dina frågor om känslor och relationer.

LÄS OCKSÅ: Borde jag lämna min man för att bli mamma?

LÄS OCKSÅ: Varför vill min sambo tala ut om allt?