Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling.
AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling.
AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling.
AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Foto: Shutterstock

”Min mamma klagar på hur jag tar hand om barnen”

Hennes mamma är negativ och ibland skuldbeläggande, vilket gör dottern trött och nedslagen när de träffas. 

Psykologen AnnaCarin Magnusson, leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling, ger råd. 

Fråga: Min mamma har blivit så otroligt negativ de senaste åren. Hon väljer alltid att tolka situationer negativt och verkar förutspå det värsta. Dessutom ger hon mig dåligt samvete som förälder eftersom hon skuldbelägger mig om mina barn blir förkylda – jag borde ha klätt på dem mer eller inte låtit dem vara i kollektivtrafiken. Hon blir ofta ovän med sina vänner, och personer i media är alltid fula eller korkade. Hur ska jag hantera det här, jag känner mig bara sänkt av att träffa henne.
/”En trött dotter”

AnnaCarin Magnusson: Ignorera hennes negativa kommentarer

En kvalificerad gissning är att din mamma hamnat i någon slags tristess. Hon har inte tillräckligt med givande sysselsättningar där hon känner sig bekräftad. Hon försöker hitta uppgifter genom att lägga sig i ditt föräldraskap och hon klagar på andra för att minska på känslorna av hur dålig hon själv känner sig.

Det finns en viss risk att du inte kan påverka det här beteendet.

 Prova att styra in samtal på vad hon drömmer om att göra och uppmuntra henne att komma i gång med någon hobby. Ge henne mycket uppskattning de gånger hon säger något positivt eller är neutral samtidigt som du ignorerar hennes negativa kommentarer helt. Släpp förbi dem som om de inte ens var sagda. Byt samtalsämne om hon kritiserar dig. Att säga åt henne att sluta har du ju redan provat och det verkade inte fungera. 

Det finns en viss risk att du inte kan påverka det här beteendet. Då behöver du hitta ett sätt att acceptera och låta det vara som det är. Fundera då över i vilka sammanhang det fungerar bäst att träffa din mamma. När verkar hon må bäst och vara gladast? Kanske är det när hon får fylla en funktion, när hon får vara viktig? 

Har du en fråga till psykologen?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Hon svarar på frågor om allt som rör psykologi, beteendeförändringar och känslor. Mejla din fråga till red@amelia.se och skriv ”Fråga psykologen” i ämnesraden.

LÄS MER: ”Måste föräldrar leka med sina barn?”
LÄS MER:
”Han har gått ner 15 kilo i vikt – nu vill han skiljas”