”Det känns som om min dotter borde ha fått en bättre mamma”, skriver Charlotte som kämpar med känslan av att inte räcka till.
”Det känns som om min dotter borde ha fått en bättre mamma”, skriver Charlotte som kämpar med känslan av att inte räcka till. Foto: iStock

”Mammalivet är inte alls som jag hade hoppats”

”Jag är inte så lycklig som man förväntas vara”, skriver en nybliven mamma som ber samtalscoachen Åsa Nyvall om hjälp. 

Fråga: Jag tycker att du ofta svarar klokt och därför vågar jag fråga dig en sak som tär på mig. Jag har nyligen blivit mamma och kände redan under graviditeten att jag inte var så där lycklig som man förväntas vara. Och sedan vår fina dotter kom har det inte blivit bättre. Jag känner att jag inte räcker till och är ofta väldigt ledsen och trött. När hon skriker och ingen av oss får sova känns det som om hon borde ha hittat en bättre mamma. Ska jag behöva ha det så här? /Charlotte

Samtalscoachen svarar: ”Man får lätt uppfattningen att alla andra är lyckliga hela tiden”

Tack för dina varma ord – och vad bra att du vågade skriva hit! Min första tanke är att ta reda på om det kan vara så att du har drabbats av en förlossningsdepression. Boka in en tid så fort som möjligt med din barnmorska. Det finns bra hjälp att få om så skulle vara fallet.

Många gravida kvinnor och nyblivna mammor känner dock igen sig i din beskrivning av tillvaron. Man får lätt uppfattningen att alla andra är lyckliga hela tiden – det är ofta den bilden som vi matas med. Man jämför det som någon annan önskar spegla ut, ofta i sociala medier, med den egna verkligheten.

Annons: Nu kan du läsa amelia i magasinappen ARCY 

Jag tror att alla föräldrar kan skriva under på att det är tufft att få barn. Om man har en förväntan på att allt ska flyta och vara magiskt blir man besviken. För många gånger är det precis tvärtom. Man har sömnbrist, hinner inte med sig själv och lyckas inte alltid förstå vad barnet behöver för stunden. Man får hantera gråt och skrik i sammanhang som stressar, och när man själv är så trött att man håller på att gå sönder är det inte lätt att känna lycka. Relationen till partnern blir ofta lidande, och så är det för de allra flesta.

När man själv är så trött att man håller på att gå sönder är det inte lätt att känna lycka

Att låta bli eller minska på användandet av sociala medier kan hjälpa. Sträva inte efter att vara perfekt. Tillåt dig att vara i det som är för stunden. Ät det som funkar och var glad över att du har en kropp som fungerar. Allt det där andra kan du göra sen.

Se också om det är möjligt för dig att få avlastning, så att du då och då bara får vara Charlotte.

Men börja med att boka in en tid hos din barnmorska för att se om du behöver vidare hjälp. Var rädd om dig!

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Borde jag lämna min man för att bli mamma? 

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”