Utan lov länsade sambon det gemensamma sparkontot och köpte en båt.
Utan lov länsade sambon det gemensamma sparkontot och köpte en båt. Foto: iStockphoto

”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”

En dag var sparkontot tomt, sambon hade tagit ut alla pengar de sparat tillsammans under flera år. Det visade sig att han köpt en båt. ”Både gränslöst och tanklöst”, menar amelias relationscoach Bengt Ohlsson. 

Min sambo och jag har sparat pengar i flera år för att kunna göra något roligt tillsammans. En dag när jag loggade in på kontot såg jag att han hade tagit ut nästan alla pengarna. När jag konfronterade honom sa han att det skulle bli en överraskning. Det visade sig att han hade köpt en segelbåt, hans gamla dröm. Jag älskar honom. Men jag gillar inte att segla. Han är lycklig som en pojke med en leksak, men jag skulle hellre ha pengarna tillbaka. Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt. Är jag bara självisk? /Landkrabban

Bengt svarar: Se båtköpet som ett lån

Nej, du är inte självisk. Nyckelordet i ditt brev är ”tillsammans”. Där har din sambo svikit dig. Det spelar ingen roll hur länge han drömt om sin segelbåt – det är hans dröm, inte din.

Du har ju också drömmar om vad ni skulle ha gjort för era gemensamma besparingar. Du kanske bara inte hade formulerat dem än. Du tänkte att ni skulle formulera dem tillsammans. Det är ju där glädjen ligger, enligt ditt sätt att se det.

Det här är en sida hos honom som du bör hålla ögonen på i fortsättningen

Det är inget fel med att ge varandra överraskningar. Det är tvärtom något vackert. Men överraskningar ger man av sina egna tillgångar, och man försöker i allmänhet fundera ut vad som skulle glädja mottagaren. Inte vad man själv skulle glädjas åt.

Och det vore lite underligt om din sambo skulle ta av dina besparingar för att köpa en julklapp eller födelsedagspresent åt dig, eller hur? Du kan med gott samvete upplysa honom om att ni har sparat ihop pengarna tillsammans, och att ni också kommer att använda pengarna för att göra någonting som båda önskar sig.

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Ett alternativ är att ni betraktar hans båtköp som ett lån han har tagit från era besparingar och som han är skyldig att betala tillbaka. Din sambo har gjort något som både är gränslöst och tanklöst, och det här är en sida hos honom som du bör hålla ögonen på i fortsättningen.

LÄS OCKSÅ: ”Sambon läser mina sms för att hålla koll på mig” 

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill bli uppvaktad, men min sambo gör mig ständigt besviken”