Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: iStock

Jag vill göra slut med min väninna men vågar inte

Majken vill göra slut med sin väninna efter att det gått upp för henne att hon bara stjäl energi och inte ger något tillbaka. Kruxet är att hon inte vågar. amelias relationscoach Bengt Ohlsson ger råd. 

Jag har en väninna sedan 35 år. I tjugoårsåldern umgicks vi mycket. Sedan skrev vi brev, ringde och sågs när vi kunde. Vi har följt varandra på avstånd. Nu har vi mindre gemensamt. Hon kan ringa och hålla en monolog i två timmar om hur duktig hon är eller hur dåligt hon mår. Jag orkar knappt lyssna. Efter mitt utmattningssyndrom för tre år sedan har jag insett att hon tar mer energi än hon ger. Jag vill göra slut med henne men vågar inte. Vad ska jag göra? /Majken

Bengt Ohlsson svarar: Ta en paus

Säg till henne att du behöver ta en paus i umgänget. Du har fullgoda skäl till det, med tanke på ditt utmattningssyndrom. Sådant kan ta ordentligt med tid att återhämta sig från.

Om du vill göra det lindrigare kan du säga att du inte orkar med sociala kontakter överhuvudtaget, och att hon får vänta tills du känner dig redo. Det här behöver du inte se som något ”svepskäl” – många som drabbats av samma sak som du mår bra just av att lämnas i fred, och att få höra av sig när de själva känner att de vill och orkar.

Annons: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY

Under ert uppehåll kanske din väninna lär sig att inte sätta sig själv i centrum på det sätt som hon gör nu, och du får tid och ro att fundera igenom om du vill återuppta kontakten, och i så fall när du vill göra det.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Min väninna flörtar med min man

LÄS OCKSÅ: Hur ska jag få min granne att sluta skämma ut mig?