Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Signaturen ”Sonia” förlorade kontakten med sin pappa vid föräldrarnas skilsmässa. Bengt Ohlsson ger råd.
Signaturen ”Sonia” förlorade kontakten med sin pappa vid föräldrarnas skilsmässa. Bengt Ohlsson ger råd.
Signaturen ”Sonia” förlorade kontakten med sin pappa vid föräldrarnas skilsmässa. Bengt Ohlsson ger råd.
Signaturen ”Sonia” förlorade kontakten med sin pappa vid föräldrarnas skilsmässa. Bengt Ohlsson ger råd. Foto: Shutterstock, Paulina Westerlind

”När jag sökte upp pappa bröt mamma kontakten”

Signaturen ”Sonia” har längtat efter sin pappa sedan hon var liten. När hon som vuxen återupptog relationen med honom bröt mamman kontakten, och hon befinner sig nu i en känslomässigt svår situation.

”Det är hennes bitterhet som tvingat dig att dölja alla dina känslor gentemot honom. Och så har det varit i hela ditt liv”, skriver Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert.

Fråga: Jag är 41 år gammal och förlorade kontakten med min pappa när jag var sju, men för några år sedan sökte jag upp honom. Jag var mitt i en livskris och upplevde att mamma inte stöttade mig. 

De senaste åren har pappa och jag haft en stadig kontakt och det har känts stärkande. Men jag har hållit relationen hemlig för att jag har varit rädd att göra min mamma arg. Hon och pappa avskyr varandra och i hela min uppväxt har jag tagit hennes parti och saknat pappa i det tysta. Han har saknat mig också, men mamma har haft vårdnaden och han har inte vågat närma sig mig. När han skickade brev och presenter till mig så slängde mamma dem i soporna utan att berätta. 

Jag har saknat pappa i det tysta.

Mamma fick av en slump, för ett halvår sedan, reda på att jag har kontakt med pappa och då bröt hon med mig. Min styvsyster har förklarat att det beror på pappa-kontakten och hon säger att mamma känner sig illa behandlad. Hon menar att pappa inte fanns där för henne och mig när jag var liten och att det är ett svek att jag då vill umgås med honom, dessutom bakom hennes rygg.

Jag vill så gärna ha dem båda i mitt liv. Vad ska jag göra? Jag vill ju inte behöva välja.
/”Sonia”

”Jag vill så gärna ha dem båda i mitt liv, jag vill inte behöva välja”, skriver signaturen ”Sonia”. Foto: hachiware / Shutterstock

 

Bengt Ohlsson: Berätta att du vill ha det som är varje barns rättighet

Du ska inte behöva välja heller. Och det är inte du som har valt – det är din mamma som har gjort det. Det är hennes ansvar. I enstaka fall kan det finnas skäl för en förälder att hindra sitt barn att ha kontakt med den andra föräldern. Om barnet riskerar att komma till skada, till exempel. Men så verkar det inte ha varit med din pappa. 

Dina föräldrar har bara gått igenom en bitter skilsmässa. Sådana finns det gott om.

Dina föräldrar har bara gått igenom en bitter skilsmässa. Sådana finns det gott om. Men även män och kvinnor som betett sig riktigt svinaktigt mot sin partner kan ändå vara utmärkta föräldrar. Det här måste din mamma begripa. Hon kan inte heller klandra dig för att du umgås med din pappa ”bakom hennes rygg”. Det är ju hennes bitterhet som tvingat dig att dölja alla dina känslor gentemot honom. Och så har det varit i hela ditt liv. Jag tycker att du ska skriva ett brev till din mamma där du förklarar varför du inte vågat berätta för henne att du börjat träffa din pappa. Berätta om din livskris, och varför du sökte upp honom. Och berätta att du vill ha det som är varje barns rättighet – en relation med båda dina föräldrar. Kanske dröjer det innan hon kan ta till sig din berättelse. Men sen ligger bollen hos henne. Där den hör hemma. 

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Måste jag låta mormor träffa sitt barnbarn? 

LÄS MER: ”Jag är 24 och oskuld – varför kan inte män vänta?”