Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Att leva i en känsla av att ha blivit bortvald nöter ner självkänslan.
Att leva i en känsla av att ha blivit bortvald nöter ner självkänslan.
Att leva i en känsla av att ha blivit bortvald nöter ner självkänslan.
Att leva i en känsla av att ha blivit bortvald nöter ner självkänslan. Foto: iStockphoto

”Jag känner mig så ensam efter skilsmässan”

Efter skilsmässan känner sig Pirkko både ensam och bortvald. Känslor som bryter ner en självkänsla som redan från början fått sig en rejäl törn. Samtalscoachen Åsa Nyvall ger råd om vad som kan behövas för att det som i dag känns väldigt motigt i stället kan kännas som något enkelt. 

amelia

Fråga: Hur ska jag ta mig ur detta?

Jag är en medelålders kvinna och tror att jag, utifrån sett i alla fall, verkar ha lyckats ganska bra i mitt liv. Barnen är vuxna och jag har ett jobb där jag är uppskattad. Men jag skilde mig för några år sedan, och skilsmässan som berodde på att min man blev förälskad i en annan har påverkat min självkänsla mer än jag någonsin kunde tro. Jag känner mig ensam och orkar inte ta initiativ till att träffa någon alls. Det är som om jag inte räcker, bara jag. Jag har ju alltid varit en del av en tvåsamhet. Hur ska jag orka ta mig ur detta? /Pirkko

Samtalscoachen svarar: ”Inte konstigt att du känner som du gör”

Det är inte så konstigt att du känner som du gör. Dels är du van vid att leva i tvåsamhet, dels har coronapandemin orsakat en märklig situation där det är svårt att naturligt få till social samvaro. Att dessutom leva med en känsla av att ha blivit bortvald har gjort att din självkänsla har fått sig en törn.

Annons: Nu kan du läsa alla nummer av amelia i magasinappen ARCY

Jag tycker att du ska fundera en del över vilka ingredienser som du tror skulle kunna få ditt liv att kännas mindre ensamt. Ibland kan svaret vara att hitta ett nytt intresse, eller väcka liv i något som man tidigare ägnat sig åt. Genom att ha en rik fritid där man ägnar sig åt saker som man tycker om brukar man vanligtvis inte uppleva samma känsla av ensamhet. Många intressen kan man dessutom dela med andra, vilket gör att man naturligt får fler sociala kontakter.

Vill du ställa en fråga om relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

Mitt tips här är att försöka få in mer av sådant som du tycker om utanför ditt arbete. Prova dig fram om du tvekar om vad det kan vara. Kanske en härlig resa eller en kurs, eller att gå med i en utomhustränings-grupp.

När det gäller din självkänsla så är min varmaste rekommendation att ta kontakt med en samtalsterapeut eller psykolog som kan hjälpa dig. Eftersom självkänslan påverkar så mycket i livet är det bra att verkligen ge dig själv den tid som det behövs för att stärka den. Då kommer du att uppleva att mycket av det som nu känns motigt i stället kommer att kännas ganska enkelt.

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Min väninna flörtar med min man