Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Sexologen Malin Drevstam om de vanligaste frågorna hon får av kvinnor
2 AV 2

”Jag är 24 och oskuld – varför kan inte män vänta?”

Hon vill vänta med att ha sex tills förhållandet känns stabilt och hon har lärt känna sin partner. Men denna inställning gör det svårt att få en pojkvän, menar signaturen ”Malin”.

Bengt Ohlsson ger råd. ”Det kanske inte behöver vara så illa att killarna som drar sig undan bara var ute efter sex”, skriver han.

amelia

Fråga: Jag har ett stort bekymmer, och det är min önskan om att ta det lite lugnt i början av ett förhållande. Jag är 24 och fortfarande oskuld, och jag vill fortsätta vara det. Inte tills jag gifter mig men åtminstone tills man vet att det är seriöst. 

När de förstår att jag inte kommer ligga ens efter en månad så går de vidare.

Jag älskar närhet som kyssar och sover gärna ihop, men själva sexet vill jag absolut vänta med och då menar jag inte fem dejter utan typ tre månader eller ett halvår. Om det känns rätt kanske jag ångrar mig och vill ha sex tidigare, men jag får ju aldrig chansen att lära känna någon.

När de förstår att jag inte kommer att ligga ens efter en månad så går de vidare. Min senaste kille tog upp det som ett stort problem. Allt handlade om hur jag skulle ”våga” ha sex med honom, och efter två månader gjorde han slut. Han sa att hans tålamod inte räckte längre. Om jag ångrade mig skulle jag höra av mig, skrev han. Det var alltså bara sexet som var viktigt.

Det känns så sorgligt att ingen kan tänka sig att chilla lite och se allt annat härligt och spännande i en relation. Ska jag ge upp hoppet om att träffa en sån kille?

/”Malin”

Bengt Ohlsson är författare och relationsexpert i amelia och P1. Han är just nu aktuell med sin roman ”Föda åt min hämnd”. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Självklart har du rätt att vänta

I början av en relation testar man sig fram. Det finns olika hållpunkter. Första fikan, första middagen, första promenaden. Man berättar om sina liv för varandra, delar allt djupare förtroenden. I den här vevan börjar många också känna sig fram sexuellt. Det är ju mycket som måste stämma mellan två människor för att de ska våga röra sig framåt i relationen. Det behöver kanske inte vara så illa som du beskriver det, att killarna som drar sig undan ”bara” var ute efter sex. 

Även i etablerade relationer finns det personer som behöver mer tid för att kunna slappna av.

De kanske tycker att du håller igen, att du inte vågar kasta dig ut, sätta något på spel. Detta kan i sig väcka frågor. Men med detta sagt – självklart har du rätt att vänta med sex tills du känner dig bekväm med det. Alla människor är olika, och måste få vara det. Även i etablerade relationer finns det män och kvinnor som känner sig stressade av sina partner och behöver mer tid för att kunna slappna av. 

Min gissning är att många killar tycker att det är jättespännande att du är oskuld vid 24, och de ser fram emot att vara din ”första”. Kanske hoppas de att du ska finna dem så oemotståndligt attraktiva att du struntar i dina principer och kastar dig i säng med dem. Men när du vidhåller att du vill vänta känner de sig avvisade, tillplattade och stukade. Och drar sig undan. Det här behöver du inte bry dig om. Förr eller senare kommer du att möta någon som är tillräckligt mogen och trygg i sig själv för att ge dig den tid du behöver. 

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Bengt Ohlsson: ”Jag drivs av plikt och tvång”

LÄS MER: ”Mitt ex var bättre i sängen och jag råkade säga det”