Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Att drabbas av en kronisk sjukdom i tonåren är komplicerat”, svarar samtalscoachen Åsa Nyvall.
”Att drabbas av en kronisk sjukdom i tonåren är komplicerat”, svarar samtalscoachen Åsa Nyvall.
”Att drabbas av en kronisk sjukdom i tonåren är komplicerat”, svarar samtalscoachen Åsa Nyvall.
”Att drabbas av en kronisk sjukdom i tonåren är komplicerat”, svarar samtalscoachen Åsa Nyvall. Foto: iStockphoto

”Hur stöttar jag min olyckliga dotter?”

Matildas dotter har precis fått en diabetesdiagnos och känner sig hopplös. Samtalscoachen Åsa Nyvall har egen erfarenhet av saken och ger råd om hur Matilda kan hjälpa sin dotter att förstå att livet kan vara härligt även med diabetes. 

Fråga: Jag är mamma till en tonårig tjej som nyligen fått diagnosen diabetes typ 1. Det är förstås något som ställt hela livet på ända, först oron för att det är en allvarlig sjukdom, men också oro för hur det kommer att påverka henne i en känslig ålder. Hon har i sina mörka stunder sagt att det bara är att ge upp, ”jag kommer aldrig att kunna bli det jag drömt om”. Hon är så olycklig. Hur ska jag på bästa sätt peppa henne? /Matilda

Samtalscoachen svarar: ”Hjälp henne att förstå att hon kan uppnå sina drömmar”

Det här är något som jag själv har ganska stor inblick i, då min dotter fick den här diagnosen när hon var 17 år. Det blir en förändring, och det är inte konstigt att känslan är att allt blir svårt och krångligt. Det är mycket nytt att lära sig kring hur kroppen fungerar och hur man ska sköta sin kost och ta sitt insulin. Men när man väl har lärt sig så blir det en naturlig del av livet. Det som känns svårt nu kommer att kännas normalt så småningom.

Att drabbas av en kronisk sjukdom i tonåren är komplicerat, då man vill få tillhöra, och inte sticka ut. Men hon kommer att upptäcka att när hon sköter det så blir livet inte så annorlunda.

Fokusera på att få henne att känna att hon har kontroll över sin diabetes

Det går också att påverka sitt mående otroligt mycket genom kost och träning, det är min dotter ett bra exempel på.

Min rekommendation är att fokusera på att få henne att känna att hon har kontroll över sin diabetes genom att lära sig så mycket hon bara kan, i stället för att sjukdomen kontrollerar henne. Men också att hjälpa henne att förstå att de drömmar hon bär kommer hon att kunna uppnå. Det kanske inte blir exakt som hon har tänkt sig, för så blir det sällan i våra liv. Men det kan bli riktigt bra. Med någon korrigering kan hon rikta sin blick på allt hon önskar och finna vägar att ta sig dit. Vägen blir kanske något annorlunda nu, men det behöver inte betyda att det är dåligt.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

Det är också bra att hitta andra i hennes ålder som har haft diabetes typ 1 länge och som mår bra i sin diagnos. Så att hon får se att livet är härligt även med diabetes och att man kan leva som en tonåring med allt vad det innebär.

Om inget av detta hjälper henne att känna hopp och ljus så låt henne få komma till en duktig psykolog, terapeut eller kurator som kan stötta henne i att finna vägar att må bra i denna omställning. Be sjukvården om råd.

LÄS OCKSÅ: ”Hur får jag min makes barn att betala tillbaka lånet till mig?”

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Bonusbarnen är ingen bonus (de är bara jobbiga)