Grannen ger pikar som gör att det låter som att de haft en affär, vilket inte alls stämmer.
Grannen ger pikar som gör att det låter som att de haft en affär, vilket inte alls stämmer. Foto: iStock

Hur ska jag få min granne att sluta skämma ut mig?

Hon anförtrodde sig åt grannen när det var kris i äktenskapet. Nu ger han henne ständiga pikar. ”Det är ett maktspel som din granne ägnar sig åt”, svarar amelias relationscoach Bengt Ohlsson. 

När min man och jag hade en tuff period för ett år sedan anförtrodde jag mig till grannen, en änkling som är lite äldre. Han var väldigt förstående och bjöd på vin. Sedan blev det bra med mitt äktenskap igen, men när jag träffar grannen numera kommer han med pikar, även när min man eller andra grannar är med. Han kan säga: ”Jaha, värst vad ni var kära plötsligt”, eller: ”Säg till när du vill ha mer vin.” Det låter på honom som om vi haft en affär, det är pinsamt! Hur ska jag få honom att sluta? /Grannen

Bengt svarar: Konfrontera honom inför andra

Det din granne ägnar sig åt är ett slags utpressning, ett maktspel som han kan utöva eftersom han vet att han gör dig generad och att du kommer att rodna och känna dig obekväm. Men det har du ingen anledning att göra.

Det bästa du kan göra är att konfrontera honom, iskallt och sakligt, och gärna inför din man eller grannarna. Jag förutsätter nu att du berättat för din man om det som försiggått mellan dig och grannen.

Vädra ut rubbet, lägg alltsammans på bordet. Då finns det inga hemligheter kvar som grannen kan använda i sitt maktspel

Om inte – gör det. Omedelbart. Vädra ut rubbet, lägg alltsammans på bordet. Då finns det inga hemligheter kvar som grannen kan använda i sitt maktspel. Mörkar du däremot minsta lilla för din man kan du vara säker på att grannen vädrar sig till det och använder det emot dig.

Men när allt är utvädrat kan du njuta av att vända på steken och få grannen att känna sig som en idiot.

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

Då kan du se uttryckslöst på honom och säga: Nej, varför skulle jag vilja ha mer vin? Aha, du syftar kanske på att jag gjorde misstaget att vända mig till dig i förtroende när min man och jag hade det krisigt? Men vi har det ju inte krisigt längre. Ja, du har rätt, vi är väldigt kära i varandra. Hur så? Et cetera.

Visst, det är ett fult spel. Men det var inte du som började. Utpressare ska man bemöta med det iskalla förakt de förtjänar, och göra klart för dem att de inte har några påtryckningsmedel kvar.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Min väninna flörtar med min man 

LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inte ha någon jäkla segelbåt”