Lotten oroas över sitt BMI, trots att hon äter nyttigt och tränar.
Doktor Mikael Sandström svarar på läsarfrågor om kropp och hälsa.
1 AV 2
Lotten oroas över sitt BMI, trots att hon äter nyttigt och tränar.
2 AV 2
Doktor Mikael Sandström svarar på läsarfrågor om kropp och hälsa.

Hur påverkas hälsan av en lätt övervikt?

Lotten äter ganska nyttigt, tränar två dagar i veckan och opromenerar dagligen. Hennes BMI ligger på 27 och hon undrar nu om hon ska vara orlig för hälsan. Doktor Mikael Sandström svarar på frågan. 

FRÅGA: Jag är en aktiv kvinna på 42 år som har en del överskottskilon som bekymrar mig lite. Jag har en okej kondis och tränar två pass i veckan samt promenerar varje dag. Jag äter blandat och ganska nyttigt, alltid hemlagat. Men jag njuter också av livets goda. Ibland kör jag en diet för att gå ner lite i vikt, men det slutar tyvärr oftast med att jag går upp igen. Mitt BMI ligger nu på 27. Jag är fullt frisk med bra värden. Hur farligt är den här övervikten för min hälsa? Behöver jag vara orolig? /Lotten

Doktor Mikael svarar: 

Det var en mycket intressant fråga, särskilt som det finns diskussioner om att justera BMI-skalan uppåt något. En del nya studier visar att lätt övervikt, med ett BMI på 25–30, är förenad med längre överlevnad. Man har dock då tittat enbart på livslängd och inte sjuklighet. Om det är så att man samtidigt har diabetes typ 2 och/eller högt blodtryck ska man ha 25 som riktlinje. Det låter på ditt brev som om du har en mycket sund syn på livet. Du ska inte låta dig stressas av ett enskilt BMI-värde på 27.

Du ska inte låta dig stressas av ett enskilt BMI-värde på 27.

Avslutningsvis några ord om dieter: Att hoppa på tillfälliga dieter har en tendens att orsaka jojo-bantningsfenomenet. Det vill säga att man går ner två kilo och upp tre kilo, sedan börjar man om och går ner två kilo och upp fyra. Så håller man på. Det bästa som generellt kan sägas om man ska gå ner i vikt är att försöka få till en hållbar förändring i livsmönstret – inte bara en tillfällig koständring.

Vill du ställa en fråga till doktor Mikael?

Mikael Sandström är narkos- och intensivvårdsläkare vid Lindesbergs lasarett. Han är även expert i TV4. Mikael svarar på dina frågor om kroppen, sjukdomar och hälsa. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Kan jag sänka mitt blodtryck på naturlig väg?
LÄS OCKSÅ:
Fråga dietisten: Finns det nyttig snabbmat?