Kan man byta ut köttet mot vegetariska ”köttalternativ” rakt av, eller är det något mer man ska tänka på?
Kan man byta ut köttet mot vegetariska ”köttalternativ” rakt av, eller är det något mer man ska tänka på? Foto: RossHelen

Hur nyttiga är vegetariska köttalternativ egentligen?

Mimmi har ätit varierad kost hela sitt liv, nu funderar hon på att bli vegetarian men vet inte hur hon ska tänka. Är det bara att byta ut allt kött mot vegetariska alternativ? Dietisten Karina Magnusson reder ut.

FRÅGA: Jag har ätit varierad kost i hela mitt liv, men funderar på att plocka bort kött, fisk och kyckling. Vet att det finns mängder av vegetariska alternativ men har ärligt talat aldrig satt mig in i utbudet. Är det bara att byta köttfärsen mot vegetarisk färs, köttbullarna mot vegetariska bullar, pannbiff mot vegetarisk biff osv? Eller är några av produkterna bättre eller sämre som ersättare för kött? Är det en bra idé att börja äta vego?  /Mimmi

Dietist Karin Magnusson svarar: 

För att börja med din sista fråga, om jag tycker att det är en bra idé att gå över till vegetarisk kost, så beror det helt på hur du bygger upp din kost. För det är inte bara att ta bort kött och fisk och tro att man blir nyttigare. Då kan du missa näringsämnen som järn och zink. En väl sammansatt vegetarisk kost vet man dock minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Dessutom är det ju bra för djur och miljö.

Vegoutbudet är stort, roligt och gott!

Om du bestämt dig för att sluta äta kött, fisk och kyckling så är steg ett att göra dig hemmastadd bland vegoutbudet. Det är både stort, roligt och gott! Det finns ersättningsprodukter för i princip allt – bullar, biffar, färs, burgare, korvar och mycket mer. En del är baserat på soja, annat på grönsaker, baljväxter och frön. För att det näringsmässigt ska vara så likt kött som möjligt. En vegetarisk biff gjord bara på grönsaker blir inte alls lik kött näringsmässigt, så kolla gärna så din vegoprodukt innehåller sojaprotein eller bönor/linser så du får i dig protein.

Då jag uppfattar det som att du kommer att fortsätta äta ägg, ost, yoghurt och andra mejeriprodukter tycker jag inte att du behöver vara orolig över ditt näringsintag. En annan idé är ju att börja äta vegetariskt hälften av veckans dagar. Du behöver ju inte vara antingen eller – ena dagen kan du äta kyckling, nästa vegetariska biffar.

LÄS OCKSÅ: Hur påverkas hälsan av en lätt övervikt? 

LÄS OCKSÅ: Fråga dietisten: Finns det nyttig snabbmat? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + strandväska, necessär & hårvård för 199 kr. Köp nu!