Var går gränsen? Jackie tycker att väninnan gått alldeles för långt.
Var går gränsen? Jackie tycker att väninnan gått alldeles för långt. Foto: iStock

Hjälp! Min väninna flörtar med min man

Den nyskilda kompisen är flörtig och det är vanligtvis inget problem. Men nu har hon börjat flörta med Jackies man och det känns allt annat än ok. amelias psykolog AnnaCarin Magnusson ger råd om hur situationen kan lösas utan att vänskapsrelationen skadas. 

Under pandemin har jag och min man valt in några få i vår ”sociala bubbla”, vi har haft härliga middagar med mycket mat – och mycket vin. Men flera gånger har jag märkt att en av mina väninnor, som är relativt nyskild, uppträder väldigt flörtigt mot min man med några glas innanför västen. Jag känner så klart att det inte är okej, och har försökt att med både ord och kroppsspråk uppmärksamma henne på detta. Det är som om hon inte förstår vad jag menar, men jag tycker att det är uppenbart.

Hur ska jag ta upp det med henne utan att förstöra vår vänskapsrelation?

Min man verkar känna sig road av situationen, han försöker mest skoja bort det och inte bemöta det. Till saken hör att min väninna är väldigt social och kan upplevas som lite flörtig även i andra, nyktra sammanhang – men några gånger har hon gått över gränsen, hängt över hans axel och viskat i hans öra, smekt honom över rumpan... Jag blir vansinnig när jag tänker på det. Hur ska jag ta upp det med henne utan att skapa en scen eller förstöra vår vänskapsrelation? /Jackie

Psykologen svarar: Bemöt henne så här

Du ger en bild av din väninna som man känner igen, tycker jag. Den där härliga, lättsamma kompisen som verkar ha så gott självförtroende, som skrattar, blinkar till och vidrör människor i sin omgivning.

Som lätt verkar kunna hamna i centrum och som får människor omkring sig att känna sig lite smickrade över hennes uppmärksamhet ...

Du berättar också att just den här väninnan nyligen blivit singel, och kanske är hon i behov av att bevisa för sig själv att hon är attraktiv just nu – därför testar hon att flörta lite mer än vanligt.

Nu undrar du hur du ska ta upp det här med henne. Du har redan försökt ge henne hintar, inte en gång utan flera, men hon verkar inte förstå. Hon kanske inte vill förstå?

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL PSYKOLOGEN?

AnnaCarin Magnusson är leg. psykolog och specialist i psykologisk behandling. Vill du ställa en fråga om beteenden och känslor? Mejla coacherna@amelia.se

Du drar dig för att ta ett ”allvarligt snack”. Kanske ska du inte det heller? Din kompis har varit så lättsam och flyktig att det är svårt att peka på att hon gått över en gräns, och du vill inte gärna framstå som svartsjuk eller överkänslig.

Vad jag förstår har du försökt prata med din partner – du säger att din man mest skojar bort det. Hade du önskat att han sa ifrån till din kompis? Det låter som om du inte är helt nöjd med att han skojar bort det?

Låt inte din väninnas flörtighet bli något som kommer emellan dig och din partner

Jag tror att det här är en viktig punkt. Låt inte din väninnas flörtighet bli något som kommer emellan dig och din partner. Din partners beteende gentemot väninnan låter rimligt utifrån att han försöker undvika en konfliktsituation.

Du kan göra två saker, varav den första nog är den viktigaste. Beskriv för din partner att du blir lite orolig när väninnan är så flörtig, att det får dig att känna dig osäker på hans kärlek och att du skulle må bra av att han visade den extra tydligt i de sammanhang där det händer.

Var gärna konkret: ”Det skulle hjälpa mig om du lade en arm om mina axlar, eller gav mig en kyss just då.” Avstå helst från att skälla på honom för att han inte är tillräckligt avvisande mot någon annan, och lägg fokus på positiva saker han kan göra för dig – då kan det här bli något som faktiskt stärker er relation.

Det andra alternativet är att försöka minska på antalet tillfällen det här händer, att helt enkelt inte bjuda hem den här väninnan så ofta. Kanske kan du träffa henne på tu man hand i stället, eller bara i tjejgänget?

Jag tänker alltså att du kan lösa det här utan att ta upp det med väninnan. Om du ändå vill försöka prata med henne, fundera över att testa hennes eget knep. Var lättsam och smidig: ”Jag har märkt att du gillar att flörta. Tur att du inte gjort det med min man, för då skulle jag nog sluta bjuda hem dig. Jag är ganska känslig för sådant.”

Med en sådan kommentar hjälper du henne att rädda ansiktet: Hon behöver inte försvara sig mot någon anklagelse – men får ändå klart för sig hur du ser på saken. Lycka till!

LÄS OCKSÅ: ”Min svartsjuka förstör allt” 

LÄS OCKSÅ: ”Jag har fått social fobi under pandemin”