Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Han bara sitter bara där med dator och telefon, och han gör inte mycket hemma”, skriver en läsare. Bengt Ohlsson ger råd.
”Han bara sitter bara där med dator och telefon, och han gör inte mycket hemma”, skriver en läsare. Bengt Ohlsson ger råd.
”Han bara sitter bara där med dator och telefon, och han gör inte mycket hemma”, skriver en läsare. Bengt Ohlsson ger råd.
”Han bara sitter bara där med dator och telefon, och han gör inte mycket hemma”, skriver en läsare. Bengt Ohlsson ger råd.

Min sambo börjar onanera så fort jag stängt dörren

Hennes sambo tillbringar mycket framför datorn där han ”tar hand om sig själv”. Samtidigt krymper deras gemensamma sexliv liksom hennes självkänsla. ”Det känns som om jag inte duger, att han inte åtrår mig längre”, skriver hon.

Bengt Ohlsson, författare, journalist och relationsexpert, delar med sig av sina tankar och råd.

Fråga: Jag är sambo med en man sedan fyra år till­baka. Han har mycket egentid hemma, då han surfar, tittar på porr och ”tar hand om sig själv”. Ibland hinner jag knappt utanför dörren. Vår gemensamma sexrelation blir bara mindre.

Tidigare har jag varit drivande och initiativtagare. Nu känns det som om jag inte duger, att han inte åtrår mig. Hans onanivanor förtar mitt sug. Han påstår att han älskar mig, men jag känner mig bara orolig och ledsen. Jag som egentligen är energigivande och positiv.

Han tycker att jag är tramsig och menar att han får onanera så mycket han vill – det gör alla män.

Han tycker att jag är tramsig och menar att han får onanera så mycket han vill – det gör alla män. Men han bara sitter bara där med dator och telefon, och han gör inte mycket hemma. Det poppar upp mycket reklam i datorn också, för olika kontaktsajter och liknande. Men han säger att det bara dyker upp ...

Hur ska jag tänka? Ska jag låta honom vara, och för­söka låta bli att känna mig sårad? /Anonym

Bengt Ohlsson är författare, journalist och relationsexpert i amelia och ”Allvarligt talat” på P1. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Han gör tappra försök att avfärda dig som en moralist

Låt oss börja med att konstatera något viktigt: porrens största attraktionskraft ligger inte i de silikonstinna tje­jerna eller välhängda killarna. Nej, det är att den är krav­lös. Till skillnad från sexet med en livs levande partner bryr sig inte porren om stämningarna där hemma, eller att man har ett helvete på jobbet, eller att man börjar känna sig bilringig och oattraktiv. Porren välkomnar alla med öppna armar, eller ben då, gamla som unga, fula som snygga, och den är ständigt tillgänglig, och man behöver inte ens längre slå ner med blicken inför nån videouthyrare.

Porren välkomnar alla med öppna armar, gamla som unga, fula som snygga.

Din sambo gör tappra försök att avfärda dig som en moralist, men då missförstår han dig, medvetet eller omedvetet. För det som förtar ditt ”sug” är förmodligen att din sambo har valt att sätta bekvämligheten i första rummet.

Om vi drar till med en matjämförelse, där ert gemensamma sexliv är en trerättersmiddag och hans ensamma onanerande en jumbopåse ostbågar, då drar han ner på middagarna och goffar i stället i sig mer och mer ostbågar. Med känt resultat... Att hålla i gång ett sex­ liv kräver, om inte hårt arbete så åtminstone vissa insatser, framför allt av det känslomässiga slaget. 

Du har ingen anledning att låta honom vara eller försöka låta bli att känna dig sårad.

Om något skevar eller saknas i relationen ger det förr eller senare utslag i sängen. Det här vet din sambo, och det får honom att dra sig undan och fingra på telefonen i stället för på dig. Vilket väcker ditt förakt. Vilket gör vägen till den gemensamma sängen längre och svårare för honom. Du har ingen anledning att låta honom vara eller försöka låta bli att känna dig sårad. Rensa luften med honom i stället.

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: Snabbt och slarvigt – så onanerar även kvinnor
LÄS OCKSÅ:
Författaren Christina Herrström om svenska kvinnors drömsex