Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bilden till höger är en genrebild. Personerna på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bilden till höger är en genrebild. Personerna på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd.
Bilden till höger är en genrebild. Personerna på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd. Bilden till höger är en genrebild. Personerna på bilden förekommer ej i texten. Foto: Paulina Westerlind, Shutterstock

”Han låter mig inte träffa barnens pappa”

Signaturen ”Clara” är skild och har ett nytt förhållande. Hon skulle dock gärna umgås med sin ex-man ibland, för barnens skull, men det vill den nye kärlekspartnern inte acceptera. 

Bengt Ohlsson varnar för hans beteende.

Fråga: Efter ett långt och sedan länge dött äktenskap skildes min man och jag. Tillsammans har vi två barn. Jag lämnade honom för en annan man, som jag verkligen älskar. Att separera var ändå inte lätt på grund av barnen som haft det stökigt i skolan, och att min nya kärlek inte ville flytta ihop med mig eller binda sig gjorde situationen svårare. Men jag valde att genomföra skilsmässan och nu bor barnen växelvis hos oss båda.

Jag slits mellan hans önskan och barnens behov.

Min nya pojkvän är dock väldigt bestämd med att han inte vill att jag ska träffa barnens pappa. Eftersom skilsmässan gick lugnt till är vi vänner och för barnens skull vill vi umgås ibland – åka skidor, gå på middag och ses vid familjetillställningar. Det gör min nya kille upprörd. Han kan inte förstå detta behov och vi bråkar mycket om det. 

Jag slits mellan hans önskan om avhållsamhet från att träffa barnens pappa, och barnens behov. De blir så glada när vi är tillsammans alla tre, det känns läkande. Vad ska jag göra? Kan man förstå min nya kille eller är han inte lite väl rigid?

/”Clara”

”Din pojkvän får acceptera att du har ett förflutet, och två barn som är det viktigaste i ditt liv”, skriver Bengt Ohlsson. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Detta är en stor, röd varningsflagga

Man kan förstå alla möjliga känslor hos en människa man älskar. Men alla hans känslor måste därför inte – och bör inte – bli något som du måste inrätta dig efter. Vissa känslor gör man rentav klokt i att hålla för sig själv, och i strama tyglar. Att din nya pojkvän inte begripit detta är oroväckande, och något som du borde ta på stort allvar. För hans kontrollbehov lär inte avta med tiden, utan snarare öka. 

Den här frågan är inget att bråka om. Varje bråk kommer att urholka något i dig.

Han visar redan att han inte respekterar dina relationer, och att han varken bryr sig om ditt eller dina barns välbefinnande. Och detta är en stor, röd varningsflagga. Din relation med din exman har han inte ett piss med att göra. Om han inte hade intagit en sån konfrontativ inställning redan från början kanske han hade kanske kunnat följa med på era skidutflykter och middagar, vilket alla hade mått bäst av. Men den möjligheten har han förstört. Du skulle givetvis inte känna dig bekväm vid ett middagsbord där din pojkvän sitter och önskar din exman åt helvete. Och då skulle ingen annan göra det heller. 

Den här frågan är inget att bråka om. Varje bråk kommer att urholka något i dig. Din pojkvän får acceptera att du har ett förflutet, och två barn som är det viktigaste i ditt liv. Fattar han inte det – och tydligt visar att han gör det – rekommenderar jag att du snarast tackar för dig och bryter upp. 

Har du en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Han har skaffat Tesla och ny kropp – nu vill han skiljas”
LÄS MER:
”Jag har inte sett min fru naken på sju år”