Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd. Bilden är genrebild. Personen på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd. Bilden är genrebild. Personen på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd. Bilden är genrebild. Personen på bilden förekommer ej i texten.
Bengt Ohlsson, författare och relationsexpert, ger råd. Bilden är genrebild. Personen på bilden förekommer ej i texten. Foto: Shutterstock, Paulina Westerlind

”Han har skaffat Tesla och ny kropp – nu vill han skiljas”

Hennes man var en gång en nörd, men hon såg hans potential och de gifte sig och bildade familj. I dag har han skaffat en ny bil, börjat träna och fixat ett chefsjobb. Han menar att han ”missar saker” genom att stanna i äktenskapet.

”Hur ska jag få honom att fatta att gräset inte är grönare?”, frågar signaturen ”Anna”.

Fråga: Min man har börjat träna och gått ner 15 kilo i vikt på ett halvår. Han har också köpt en Tesla utan att diskutera med mig. Något så dyrt har vi aldrig unnat oss. Han köpte den för pengar som var hans egna (arv) men det kändes ändå konstigt att se den på uppfarten plötsligt. 

För några veckor sedan berättade han att han vill skiljas. Vårt barn går i mellanstadiet och hennes värld kommer att rasa när hon får veta, min har redan gjort det.

Det är som att han insett att han är snygg.

Han säger att han älskar mig, men att han upplever att han ”missar saker” genom att leva med mig. Det är som om han har insett att han är snygg – han var en nörd som ung men jag såg hans potential och nu, vid 45, ser han bra ut på riktigt och har fått ett chefsjobb vilket stärkt hans självkänsla.

Hur ska jag få honom att fatta att gräset inte är grönare innan vi gjort en bodelning och sitter där i var sin liten lägenhet och han ångrar sig? För jag tror att han kommer att göra det.

/”Anna”

”Om han inte vill stanna kvar i äktenskapet finns det ingenting du kan göra åt saken, oavsett hur dåraktiga och missriktade hans skäl än må vara”, skriver Bengt Ohlsson. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson: Hans argument låter vaga och aggressiva

Det både brutala och geniala med kärleksrelationer mellan två personer är att båda måste vilja dem för att de ska fungera. De är som dörrar som bara kan öppnas om två personer vrider om var sin nyckel samtidigt. Det går med andra ord inte att övertala någon att stanna i en kärleksrelation. I samma ögonblick som någon uttalat sin önskan att lämna relationen är skadan redan skedd. 

Din mans argument för att lämna äktenskapet låter både vaga och aggressiva. Vadå ”missar saker”? Man missar ju alltid saker. Även Zlatan Ibrahimovic och Camilla Läckberg gör det. Noga räknat missar man saker bara genom att leva, nämligen döden. 

Kanske får det honom på andra tankar. Kanske inte. Beslutet är hans.

Utifrån ditt brev får man nästan ett intryck av att din man genomgått den här förvandlingen – viktnedgången, Teslan, chefsjobbet – för att platta till just dig, eller bevisa något för dig. Hur kan det ha blivit så? Har han fått för sig att hans tidigare lufsighet och plufsighet är ditt fel? Sånt här skulle du kunna prata med honom om. Kanske får det honom på andra tankar, kanske inte. Beslutet är hans. 

Om han inte vill stanna kvar i äktenskapet finns det ingenting du kan göra åt saken, oavsett hur dåraktiga och missriktade hans skäl än må vara, utan då måste du ställa in dig på ett liv utan honom. För ett sånt finns. Och det kan bli bättre än du kan föreställa dig. 

Vill du ställa en fråga till Bengt?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: Hur ska jag hantera sorgen efter min hemlige älskare?
LÄS MER:
”Jag har inte sett min fru naken på flera år”