Om skulderbladen inte rör sig som de ska kommer detta att ge felbelastningar som kan skapa stelhet, ömhet i skulderbladen och på sikt även smärta i nacke, rygg, axlar och armar.
Om skulderbladen inte rör sig som de ska kommer detta att ge felbelastningar som kan skapa stelhet, ömhet i skulderbladen och på sikt även smärta i nacke, rygg, axlar och armar.

Ont i axeln? PT-Frida om övningen som lindrar

Att ha ont i axeln är ett vanligt problem, men som ofta går att bli helt bra med hjälp av rätt sjukgymnastik. PT-Frida tipsar om övningen ”Press mot vägg” som är en mjuk rörelseövning som är bra för axeln. Perfekt i väntan på behandling av en naprapat.

Fråga: Mitt problem är att jag är väldigt stel och öm i ena axeln/skulderpartiet. Jag har försökt träna bort det, främst med styrketräning, men det blir snarare värre. Men det blir också värre när jag bara sitter framför datorn. Hur ska jag hjälpa kroppen att läka och bli starkare? Jag älskar att spela golf, så det här är väldigt jobbigt för mig. /Karen 

PT-Frida svarar: Håll dig i rörelse

Det är väldigt svårt att veta varför din skuldra värker utan att ha träffat och tittat på dig och sett dig i rörelse. Men jag kan säga att smärtor i skuldror och axlar är mycket vanliga.

Alla armrörelser vi gör är beroende av en god och normal rörelse i rygg, skulderblad och axlar. Om skulderbladen inte rör sig som de ska kommer detta att ge felbelastningar som kan skapa stelhet, ömhet i skulderbladen och på sikt även smärta i nacke, rygg, axlar och armar. 

Jag rekommenderar dig att boka en tid hos en duktig naprapat, där du kan få hjälp att minska smärtan och återupprätta en normal funktion i rörelseapparaten och nervsystemet. I väntan på behandling, arbeta med mjuka rörlighetsövningar för skulderbladen där du respekterar dina gränser och inte går in i smärtsamma positioner. Undvik också att sitta för länge framför datorn. 

Superövningen: Press mot vägg

Den här övningen är toppen för att aktivera skulderbladen: 

1. Stå med ryggen mot väggen. Lyft upp armarna (som om du gjorde ”upp med händerna” för en polis) så att handrygg, armbågar och baksidan av axlarna nuddar väggen. 

2. Håll armbågsleden i 90 graders vinkel och fingrarna i riktning upp mot taket.

3. För händerna upp längs med väggen så långt du kan medan du fortfarande har armbågar, 

underarmar och händer mot väggen. 

4. För långsamt tillbaka armarna till utgångs­läget. Upprepa några gånger.

Vill du ha hjälp med kost eller träning? Mejla till: fråga.ptn@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Jag har alltid ont i ryggen och tränar aldrig – var ska jag börja?”